Μεταναστευτικό: «Όχι» της Αθήνας σε ad hoc εξαιρέσεις της συνθήκης Σένγκεν παρά τις πιέσεις του Βερολίνου
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μεταναστευτικό: «Όχι» της Αθήνας σε ad hoc εξαιρέσεις της συνθήκης Σένγκεν παρά τις πιέσεις του Βερολίνου

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος για το μεταναστευτικό», είπε επί λέξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βιέννη στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ την Πέμπτη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού ειπώθηκαν μεν στη Βιέννη απευθύνονταν δε προς το Βερολίνο και δη στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Σολτς στο μεταναστευτικό.

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία με αφορμή τα τελευταία περιστατικά με τις δολοφονικές επιθέσεις στο Ζόλινγκεν αποφάσισε να κλείσει τα χερσαία της σύνορα επιβάλλοντας ελέγχους από την προσεχή Δευτέρα και για έξι μήνες.

Η απόφαση του Βερολίνου έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους όχι μόνο στις Βρυξέλλες, που την Τρίτη έσπευσε να υπενθυμίσει πως τέτοιου είδους αποκλεισμοί πρέπει να είναι έκτακτοι, αλλά και στην Αθήνα.

«Αυτό που δεν είναι σωστό, είναι να κινηθούμε σε ad hoc εξαιρέσεις από τη Σένγκεν, που δεν θα επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Η εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα», διεμήνυσε προς το Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βιέννη.

Η Γερμανία πιέζει, η Ελλάδα λέει «nein»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει προς το Βερολίνο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιστροφή μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Οι μετανάστες επιλέγουν να πάνε στη Γερμανία επειδή εφαρμόζει μια γενναία επιδοματική πολιτική που λειτουργεί ως πόλος έλξης για όσους μπαίνουν στην Ευρώπη.

«Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Λέγεται πως στην πρόσφατη επίσκεψή του στη ΔΕΘ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έθεσε το θέμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάμπεκ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αυξήσει η ελληνική κυβέρνηση τις κοινωνικές παροχές προς τους μετανάστες.

Ο λόγος που το έκανε είναι διότι στη Γερμανία, αν ένας μετανάστης, που είναι προς απέλαση, προσφύγει στο δικαστήριο, αυτό δεν θα επιτρέψει την έκδοση του αν κρίνει ότι στο κράτος όπου θα απελαθεί θα έχει μικρότερες παροχές από αυτές που απολαμβάνει ήδη.

«Αυτό πρέπει να απασχολήσει τη Γερμανία»

Από τη Βιέννη ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τη Γερμανία, είπε πως «δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες. Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν νόμιμα. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία, εμείς δεν θα υποδείξουμε πώς θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος».

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης στη σκέψη ότι θα μπορούσε η Γερμανία να πληρώνει χώρες όπως η Ελλάδα για να τους δίνει ενισχυμένα επιδόματα, προκειμένου να δέχεται τους μετανάστες που απελαύνει.

Δεν πρέπει βέβαια να περάσει απαρατήρητο πως η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση, εξαιτίας των αυξημένων ροών.

Η Γερμανία, άλλωστε, με τους χερσαίους ελέγχους που, ούτως ή άλλως, εφαρμόζει από το 2015 στην περίπτωση της Αυστρίας, έδωσε ήδη σήμα.

Για την ώρα υπάρχουν αντιδράσεις από τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ότι δεν θα ήταν σωστό, θα είναι να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν».

Αυτό που επικρατεί στην Αθήνα είναι ένας προβληματισμός πως κινήσεις χωρίς συντονισμό από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να οδηγήσουν μετανάστες, ακόμα και αυτούς που έχουν καθεστώς ασύλου, να εγκλωβιστούν σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Το βέβαιο είναι ότι η επιστροφή προσφύγων στις χώρες όπου έλαβαν το άσυλο είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και προϋποθέτει την συμφωνία των χωρών πρώτης υποδοχής και «δεν μπορεί η Γερμανία να βάλει όποιους θέλει σε αεροπλάνα και να τους στείλει πίσω», είπαν με νόημα στην Αθήνα.