Μια αχρείαστη συζήτηση αρχηγών

Μια αχρείαστη συζήτηση αρχηγών

Ήταν μια βαρετή συζήτηση η χθεσινή των πολιτικών αρχηγών, ίσως γιατί το πρόβλημα του κορονοϊού αυτό καθ' εαυτό, θα ήταν πιο λειτουργική και αποκαλυπτική εάν γινόταν με μια ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως βρέθηκε στις επιτυχημένες χώρες στον τομέα αντιμετώπισης. Είμαστε στην 111η θέση σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολίτες, τέσσερις  φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο.

Ως εκ τούτου δεν είχαμε τέτοια δραματικά αποτελέσματα, δεν είχαμε  τις θρηνωδίες που είχαν άλλες χώρες, ώστε να δικαιολογεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών  και να ελκύσει παράλληλα το δημόσιο ενδιαφέρον.

Ούτε είναι δουλειά – ούτε καν δικαίωμα – των πολιτικών αρχηγών  να συζητήσουν για την χρησιμότητα της μάσκας. Υπάρχουν οι επιστήμονες   που προτείνουν και η αρμόδια κυβερνητική αρχή είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί.     

Οι αρχηγοί απλώς επανέλαβαν τον εαυτό τους, καταγγέλλοντας έλλειψη μέτρων, έλλειψη τεστ, και άνοιγμα τη χώρας χωρίς πρόγραμμα. Αντιθέτως ως προς αυτό ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι το άνοιγμα του Τουρισμού δεν έγινε εσπευσμένα, έγινε μεθοδικά και σταδιακά. «Άλλες χώρες μας ζήτησαν να αντιγράψουν το σύστημα που ακολουθήσαμε για να διαμορφώσουμε μοντέλα δράσης» είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για στοχευμένους ελέγχους, έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και συγκράτηση της πανδημίας με τοπικά μέτρα.

Δεν είμαστε ειδικοί να κρίνουμε, ωστόσο εδώ φάνηκε προκαθορισμένη στοχοπροσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.  Ο Τουρισμός άνοιξε γιατί το ήθελαν οι επιχειρηματίες!   

Είναι μονομερής η άποψη, γιατί από τον  τουρισμό δεν επωφελούνται μόνο οι επιχειρηματίες. Επωφελείται και ο λαός των νησιών και γενικά  των τουριστικών περιοχών. Όχι μόνο οι άμεσα εργαζόμενοι αλλά και τα μικρά ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, τα μπαρ, τα καφέ κλπ. Όλοι αυτοί  δηλαδή που δεν έπρεπε να αφεθούν στο έλεος της ανεργίας και να τρώνε ρίζες τον Χειμώνα. 

Η Φώφη Γεννηματά που προκάλεσε την συζήτηση έκανε κάποιος προτάσεις (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή, κάλυψη 40% του μισθού των εργαζομένων με διατήρηση θέσεων εργασίας, κίνητρα να ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, προστασία πρώτης κατοικίας, κλπ). Βρήκε βέβαια την ευκαιρία να δηλώσει, για να ακούει ο Αλέξης, ότι το ΚΙΝΑΛ  είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Είχε δίκιο πάντως στη δήλωσή της «ασκούμε σκληρή  αντιπολίτευση παρουσιάζοντας όμως εναλλακτικές λύσεις.  

Ο Αλέξης Τσίπρας θα διεκδικούσε την ήπια κριτική μας, παρ' ότι οι προτάσεις του δεν διεκδικούσαν έπαινο πρωτοτυπίας, και περιορίζονταν στη λέξη «προσλήψεις» σε Υγεία και Παιδεία. Δεν είναι κατακριτέο αλλά δεν διεκδικεί και χαρακτηρισμό πρωτοτυπίας και προγραμματισμένης δουλειάς του επιτελείου του. Θα διεκδικούσε ήπια κριτική αν πάλι δεν υπερίσχυε ο εαυτός του, που προσπάθησε να καταργήσει την  απλή λογική.

Είπε π.χ. ο Μητσοτάκης ότι «η ύφεση του 6μηνου είναι της τάξης του 7,9%, της Ευρωζώνης είναι 9,1, η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από το μέσο όρο της ευρωζώνης» και ζήτησε «περισσότερη περίσκεψη και λιγότερη κινδυνολογία». Ο Τσίπρας όμως επέμεινε: Η ύφεση είναι 15 %. Προσέδιδε σε όλο το εξάμηνο την ύφεση του δεύτερου τριμήνου για να μπορέσει να υποστηρίξει το αφήγημά του περί καθολικής αποτυχίας της κυβέρνησης.   

Παράλληλα ο Αλέξης διερωτήθηκε : Δεν έχετε κάνει κανένα σφάλμα. Τότε γιατί αγωνιά ο κόσμος; (έλα ντε! Μεσούσης της πανδημίας, ενόψει του επερχόμενου Χειμώνα, χωρίς φάρμακο και εμβόλιο γιατί αγωνιά ο κόσμος). Και ακόμη χειρότερα; Με καφενειακή εξυπναδίτσα διερωτήθηκε αν κολλάει ο ιός μετά τις δώδεκα και όχι πριν, άρα γατί κλείνουν τα μπαρ (το ότι το αλκοόλ φέρνει συγχρωτισμό και τσακίρ κέφι, και γιαυτό συνέστησαν οι ειδικοί το κλείσιμο, δεν το ξέρει!) λυπούμαστε αλλά ήταν απροετοίμαστος και κατώτερος των αναγκών της συζήτησης.  

Στη δευτερολογία του εξομοίωσε τους αρνητές της μάσκας με τους αρνητές της συμφωνίας των Πρεσπών, μείωσε τους ειδικούς  καθηγητές υποστηρίζοντας  ότι η επιστήμη είναι στην υπηρεσία της πολιτικής σκοπιμότητας, ζήτησε τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιστημονικών επιτροπών. Επίσης στη δευτερολογία του χαρακτήρισε ως λαθροχειρία το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε  στο εξάμηνο, παρότι παραδέχτηκε ότι και στο δεύτερο τρίμηνο υπήρχαν πέντε χώρες της Ευρωζώνης που είχαν μεγαλύτερη ύφεση από την Ελλάδα.

ΥΓ: Δεν θα ασχοληθούμε με την αήθεια του Βελόπουλου που στοχοποίησε  τους γιατρούς, υπεύθυνους προγραμμάτων έρευνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα τσεπώνουν οι ίδιοι.