Φωτογραφία αρχείου
Μιχαηλίδου: Εκπαιδεύουμε πολίτες στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα
Φωτογραφία αρχείου

Μιχαηλίδου: Εκπαιδεύουμε πολίτες στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα

Εκπαιδευτική δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναπηρία και τη διαφορετικότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Βουλή, σε στελέχη της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ειδικότερα, για την εξοικείωσή τους γύρω από ζητήματα εξυπηρέτησης ατόμων με οπτική αναπηρία. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών.

«Εκπαιδεύουμε πολίτες και φορείς στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα. Σήμερα κάναμε ακόμα ένα βήμα για μια προσβάσιμη κοινωνία που μας χωρά όλες και όλους. [...] Γιατί για εμάς η ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη στον πολιτισμό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής δράσης. Τη δράση συντόνισε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών με τη Διοικήτρια αυτού, κυρία Σοφία Χαμονικολάου και τους κ.κ. Παναγιώτη Μαρκοστάμο, Εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών στο ΔΣ του ΚΕΑΤ, Κωνσταντίνο Ορλώφ, Γενικό Γραμματέα Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Μαρία Πλαστήρα, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης να πραγματοποιούν μια βιωματική εκπαίδευση σχετικά με την αισθητηριακή αναπηρία της όρασης.

Μέχρι στιγμής, αντίστοιχες δράσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα αλλά και τον τρόπο προσέγγισης των ατόμων με οπτική αναπηρία στους χώρους πολιτισμού και τα θέατρα έχουν λάβει χώρα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη του εκπαιδευτικής δράσης, έκανε λόγο για «ένα είδος “κήρυξης πολέμου” κατά του αποκλεισμού που αποτελεί μία από τις πιο απολίτιστες μορφές συμπεριφοράς». Από την πλευρά της, η Σοφία Χαμονικολάου, Πρόεδρος και Διοικήτρια του ΚΕΑΤ, τόνισε στους παρευρισκόμενους πως: «Στόχος όλων, εξάλλου, οφείλει και πρέπει να είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε χώρο ιστορικό ή πολιτισμού, η ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση τους και, κυρίως, η ισότιμη αντιμετώπισή τους από συνανθρώπους τους προετοιμασμένους να τους κατευθύνουν και να τους οδηγήσουν μέσα στην ιστορία».