Μήνυμα κυβερνητικής ετοιμότητας από τον Κ. Μητσοτάκη

Μήνυμα κυβερνητικής ετοιμότητας από τον Κ. Μητσοτάκη

 

Toυ Απόστολου Χονδρόπουλου

Ένα ακόμη βήμα σε ότι αφορά όχι μόνο την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα εξελίσσεται σταδιακά το επόμενο διάστημα "παρακολουθώντας" και τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της επόμενης κυβέρνησης, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η προσέλκυση επενδύσεων και ο εξορθολογισμός του κράτους παραμένουν βασικοί προγραμματικοί άξονες, στους οποίους προστίθενται και μια σειρά από πραγματικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς -από την αξιολόγηση στο δημόσιο μέχρι την αναμόρφωση του συστήματος υγείας- με στόχο "να πειστεί η κοινωνία να τις αγκαλιάσει". "Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για να βελτιωθεί η παραγωγικότητά τους είναι μία πραγματική μεταρρύθμιση. "Το να φτιάξεις ένα Πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας ώστε να μην καταλήγουν περιττά περιστατικά σε κάθε εφημερία είμαι μία μεγάλη μεταρρύθμιση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου που πηγαίνει πέρα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Τα μηνύματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τις κυβερνητικές προτεραιότητες ήταν σαφή: Έμφαση στην ιδιωτική οικονομία, από την οποία θα προέλθουν η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας, αλλά και εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα χωρίς απολύσεις, αλλά και χωρίς να γίνουν αποδεκτές παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και το "χτίσιμο κομματικού κράτους" που επιχειρείται από τη σημερινή κυβέρνηση.

"Μονομερείς ενέργειες"

Ο Πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα ανακτήσει, με την εφαρμοσμένη πολιτική της, την αξιοπιστία που θα της επιτρέψει να συζητήσει από διαφορετική βάση με τους δανειστές, χωρίς συγκρουσιακή διάθεση, αλλά με πρόθεση να προχωρήσει ακόμη και σε "μονομερείς ενέργειες". "Ελεγχόμενα"- όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης- και "στο πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας". 

Το συγκεκριμένο μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επανειλημμένα έχει επικρίνει και δημόσια την αποδοχή από τους δανειστές της υπερφορολόγησης στην οποία βασίζεται το μείγμα πολιτικής που "συνειδητά έχει επιλέξει η σημερινή κυβέρνηση", σχετίζεται ουσιαστικά και με την αποφασιστικότητά του να κάνει πράξη τη μείωση φορολογικών συντελεστών που έχει εξαγγείλει στην ΔΕΘ.

Θέση της ηγεσίας της ΝΔ είναι πως για την υλοποίηση των φορολογικών μειώσεων, ύψους 1,9 δις. για την πρώτη διετία (κατά 30% στον ΕΝΦΙΑ, από 29% σε 20% για τις επιχειρήσεις κ.α.) δεν απαιτείται έγκριση των δανειστών, από τη στιγμή που προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, έχουν υποδειχθεί συγκεκριμένες πηγές εξοικονόμησης δαπανών που θα φθάσει το 1,5 δις. το πρώτο έτος και συνολικά τα 2 δις. ευρώ. 

"Αυτά που έχουμε πει είναι κοστολογημένα και οι πιστωτές μας γνωρίζουν ότι είμαστε μεθοδικοί και οργανωμένοι. Δεν κοροϊδεύουμε κανέναν, την επόμενη ημέρα θα προτάξουμε και θα πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την χώρα", υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Σε απόλυτη συνάρτηση με τη στάση των δανειστών είναι αντίθετα η υλοποίηση της δεύτερης φάσης μείωσης των φορολογικών συντελεστών, η οποία εξαρτάται από τους ρυθμούς ανάκαμψης που θα έχουν επιτευχθεί στο μεταξύ, αλλά και από την σύμφωνη γνώμη των εταίρων για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% σε 2% μετά το 2018. 

Η εμπροσθοβαρής προώθηση ενός τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θεωρείται από την ηγεσία της ΝΔ ως το "κλειδί" για την ενίσχυση και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να πείσει τους εταίρους να αποδεχτούν αυτό για το οποίο εμφανίζονται σήμερα απρόθυμοι και να δώσουν τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να επιταχύνει την αναπτυξιακή της πορεία. 

"Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους πιστωτές μας ότι έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο πιστεύω ότι η Ευρώπη θα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο ζήτημα των πλεονασμάτων", υπογράμμισε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ η επόμενη φάση μείωσης φορολογικών βαρών, που συνδέεται με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%, των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και στη μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%

"Μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης"

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ένα βήμα παραπέρα και σε ότι αφορά τις προθέσεις του για την επόμενη κυβέρνηση, την οποία ο ίδιος έχει περιγράψει ως "εθνική Ελλάδος", ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιλέξει υπουργούς αποφασισμένους να προχωρούν τις μεταρρυθμίσεις "χωρίς δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις". Έκανε λόγο για "μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης" και επανέλαβε ότι θα περιλαμβάνει και "αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς", τους οποίους περιέγραψε ως "στελέχη δοκιμασμένα στην αγορά και στον επιστημονικό τομέα". Έθεσε μάλιστα ως στοίχημα για τον ίδιο να πείσει τέτοιους ανθρώπους "να έρθουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μία μεγάλη συλλογική προσπάθεια".

Εμφανίστηκε ανοιχτός σε αξιοποίηση στελεχών και από τον χώρο της αγοράς, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει "να οριστεί με σαφήνεια ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις συμφέροντος". Αναφερόμενος δε στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων των επόμενων εκλογών, που ο ίδιος επανειλημμένα έχει δεσμευθεί ότι θα είναι πολύ ανανεωμένα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "για να μπει κάποιος στην πολιτική πρέπει να έχει κολλήσει ένσημα και να έχει κάνει μία διαδρομή που να αποδεικνύει ότι είναι γειωμένος στην πραγματική κοινωνία" και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί "παιδιά του κομματικού σωλήνα στα ψηφοδέλτια".

Πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης

Στη ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των 10-12 νομοσχεδίων που θα κατατεθούν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης και αφορούν μεταξύ άλλων σε ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης, Παιδείας, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης κ.α. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωστοποίησε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της νέας κυβέρνησης και διαβεβαίωσε πως δεν επαναληφθεί το σημερινό "απόλυτο σκορποχώρι όπου κανείς δεν ελέγχει κανέναν, δεν υπάρχει συντονισμός και κανείς δεν ξέρει, το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό", όπως είπε χαρακτηριστικά. 

"Ποια είναι τα υπουργεία, ποιες είναι οι γενικές γραμματείες, ποιες είναι οι αρμοδιότητες. Αν δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει τίποτα", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αποσαφηνίσει ότι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σαφώς μικρότερο από το σημερινό και έχει ξεκαθαρίσει ότι το υφιστάμενο σχήμα τομεαρχών της ΝΔ είναι προσαρμοσμένο στη σημερινή κυβερνητική δομή και δεν αποτελεί πρόκριμα για επιλογές που θα κάνει ο ίδιος σε ότι αφορά είτε τη δομή, είτε τα πρόσωπα στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε επίσης μείωση του αριθμού των μετακλητών, αλλά και αλλαγή στα μισθολογικά κλιμάκια. "Ναι, χρειάζονται και μετακλητοί. Δεν πρόκειται εγώ να λαϊκίσω. Αλλά να φέρνουμε τον μετακλητό υπάλληλο και να τον πληρώνουμε όσο ένα διευθυντή; Αυτό είναι λάθος", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "πρέπει να εμπιστευτούμε τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους".