Μήνυμα Κυριάκου: Αν δεν μπορείτε να κλείσετε την αξιολόγηση, φύγετε

Μήνυμα Κυριάκου: Αν δεν μπορείτε να κλείσετε την αξιολόγηση, φύγετε

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

"Αν δεν μπορείτε να κλείσετε την αξιολόγηση, φύγετε". Αυτό είναι κατ'' ουσίαν το μήνυμα που στέλνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση μετά το Eurogroup και το "απόλυτο αδιέξοδο" στο οποίο καταγγέλλει ότι οδηγείται η χώρα με τεράστιο μερίδιο ευθύνης της ίδιας της κυβέρνησης.

Η προειδοποίηση να μην τρενάρει άλλο η αξιολόγηση που από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως "θα είναι ασυγχώρητο να πάμε μέχρι το καλοκαίρι με την πλάτη στον τοίχο και τα χρήματα να τελειώνουν", γίνεται ακόμη πιο έντονη μετά την παρέλευση και της 26ης Ιανουαρίου 2017, που είχε τεθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως νέο ορόσημο μετά την απώλεια εκείνου της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Και με θολό το τοπίο ενόψει και της 20ης Φεβρουαρίου, όπου το μόνο σαφές, κατά τη ΝΔ, είναι πως η κυβέρνηση αλλά και η χώρα έχουν βρεθεί εκ νέου με όλους τους άλλους να βρίσκονται απέναντι και να ασκούν πίεση για επιπλέον πολυετή λιτότητα.

Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι που διαβλέπει, οδηγούν σε αντιπολιτευτική κλιμάκωση της στάσης της ΝΔ και η αναγκαιότητα για "πολιτική αλλαγή το ταχύτερο" εξελίσσεται πλέον με ξεκάθαρο τρόπο σε αίτημα για "εκλογές τώρα".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζει πως η ίδια η ΝΔ – που προβάλει με ένταση το σχετικό αίτημα επαναλαμβάνοντας πως οι εκλογές δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης – δεν μπορεί να τις προκαλέσει, εκτίμησε ωστόσο την Παρασκευή το βράδυ ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν σύντομα. ''Έστω και αν, κατά την πλειοψηφούσα άποψη μεταξύ των γαλάζιων στελεχών, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η εξάντληση κάθε δυνατότητας για να παραμείνει στην εξουσία.

"Για να γίνουν εκλογές θα πρέπει είτε να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση, είτε να το αποφασίσει για οποιοδήποτε λόγο ο κ. Τσίπρας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Το πρώτο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό από την Πειραιώς όσο σκληρά και αν είναι τα μέτρα που θα αναγκαστεί να αποδεχθεί στο τέλος η κυβέρνηση για να κλείσει συμφωνία με τους θεσμούς. Το δεύτερο ενδεχόμενο θεωρούν ωστόσο ότι ενισχύεται. Ως σενάριο, πάντα, "απόδρασης" μίας κυβέρνησης που προεξοφλούν ότι θα αισθάνεται ολοένα και πιο εγκλωβισμένη ανάμεσα στις υπερβολικές απαιτήσεις που προβάλουν οι δανειστές επειδή την θεωρούν αναξιόπιστη και δεν εμπιστεύονται την μεταρρυθμιστική της βούληση και στην αυξανόμενη κοινωνική πίεση στο εσωτερικό της χώρας. Και ταυτόχρονα θα αδυνατεί να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που θα σωρεύουν οι πολιτικές της σε όλους τους τομείς.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά ευθέως πλέον για την διαμόρφωση συνθηκών που θυμίζουν ημέρες πρώτου εξαμήνου 2015. Και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο η θέση της χώρας θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Γι'' αυτό έσπευσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προειδοποιήσει από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ότι "αν τότε η συμπεριφορά της "πρώτης φοράς Αριστερά" κυβέρνησης ήταν ανεκτή από την κοινωνία και τους εταίρους, σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο".

Ο χρόνος, επαναλαμβάνουν στη ΝΔ, κυλά σε βάρος της χώρας και "όσο παραμένει η σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι". "Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, το οποίο λήγει στα μέσα του 2018. Τότε, υπάρχουν τρεις επιλογές: Η πρώτη είναι να μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Η δεύτερη είναι να υπογράψει ένα τέταρτο πρόγραμμα. Η τρίτη επιλογή, που ισοδυναμεί με καταστροφή, είναι να μην υπάρξει διαθέσιμο πρόγραμμα για τη χώρα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και στην Πειραιώς πιστεύουν ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο πρώτο στόχο. Και θα αυξάνονται, αντίθετα, τις πιθανότητες εγκλωβισμού σε ένα δίλημμα "ατελείωτης λιτότητας ή επαναφοράς σεναρίων εξόδου από την ευρωζώνη".

Και όλα αυτά ως αποτέλεσμα μίας διαχρονικά αποτυχημένης "δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης", που αφού έφερε τη χώρα να φλερτάρει με την καταστροφή το καλοκαίρι 2015, την οδήγησε σε αχρείαστο 3ο Μνημόνιο και επιβάρυνση 86 δισ., σε δυνητική ζημιά 21 δις λόγω επιστροφής στην ύφεση, σε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 9 δισ., σε "κόφτη μισθών και συντάξεων" που τείνει να μονιμοποιηθεί και σε υπερταμείο για 99 χρόνια.

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ η αδυναμία της χώρας να βρει με αυτή την κυβέρνηση και ακολουθώντας την συγκεκριμένη πολιτική, τον αναπτυξιακό βηματισμό που απαιτείται για να βγει από την κρίση, είναι δεδομένη. Στην καλύτερη περίπτωση "εάν ανακάμψει μέσα στο 2017, θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν από δυόμισι χρόνια", προειδοποιούν διαρκώς τα στελέχη της. Χωρίς και να κρύβουν τις αμφιβολίες τους για το εάν είναι εφικτό και αυτό, την στιγμή που η επίτευξη του ούτως ή άλλως πολύ αισιόδοξου στόχου για ανάπτυξη 2, 7% δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από την ήδη ορατή προοπτική ενός "χαμένου τριμήνου" λόγω κυβερνητικών παλινωδιών και καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως η χώρα θα παραμένει μακριά από αυτό που χρειάζεται περισσότερο: Την επιστροφή στην κανονικότητα που αποτελεί "κλειδί" για να δημιουργηθούν συνθήκες αναστροφής του κλίματος στην οικονομία και προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πείσει την ελληνική κοινωνία πως αυτό το "κλειδί" βρίσκεται στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και ότι όσο γρηγορότερα εφαρμοστεί αυτό, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Και τότε "η χώρα μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα", επαναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης, θεωρώντας ακόμη εφικτή την επίτευξη των στόχων που θέτει η ΝΔ: Ανάπτυξη 4% από το 2018, προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων 100 δις τα επόμενα 5 χρόνια και δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας ανά έτος.