Μπαράζ διεθνών επαφών Μητσοτάκη, ανοιχτή η συνάντηση με Ερντογάν

Μπαράζ διεθνών επαφών Μητσοτάκη, ανοιχτή η συνάντηση με Ερντογάν

Σαράντα μέρες έντονων διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι οι επόμενες για την ελληνική κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο τόσο σε αμιγώς ευρωπαϊκά ζητήματα όσο και στο σημαντικό «αγκάθι» της τουρκικής προκλητικότητας. Μπορεί η χώρα μας να ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω της τη δύσκολη περίοδο των αυστηρών περιορισμών εξαιτίας του κορονοϊού, παράλληλα όμως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία ταξίδια εκτός Ελλάδας για να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις, με στόχο η Ελλάδα να πάρει θέση οδηγού στις εξελίξεις. 

Η αρχή θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην Πορτογαλία, όπου στο Πόρτο δίνουν ραντεβού οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λεγόμενη κοινωνική σύνοδο της Ευρώπης. Η σύνοδος θα είναι η πρώτη που θα γίνει δια ζώσης, μετά από αρκετό διάστημα τηλεδιασκέψεων και αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για συζήτηση σε υψηλό επίπεδο. 

Το διήμερο, λοιπόν, 7 - 8 Μαΐου θα είναι αφιερωμένο  στα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη Γηραιά ήπειρο και είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας, η οποία και θα έχει τα ηνία της ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στην Πορτογαλία για να θέσει μία σειρά θεμάτων που αφορούν στην ελληνική πραγματικότητα που τόσο έχει πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού. Ανεργία, έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι δύο από τα πιο σκληρά χτυπήματα που αφήνει πίσω της η πανδημία και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μόλις ο ιός υποχωρήσει, να αντιμετωπίσει.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας να βρει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία αναφορικά με τον τρόπο επούλωσης των πληγών. 

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η επόμενη συνάντηση των αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Θα είναι μία σύνοδος κορυφής με φυσική παρουσία και αυτή, όπου θα συζητηθούν αναλυτικά η εξέλιξη της πανδημίας, το κλίμα και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.

Τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα στη συγκεκριμένη σύνοδο έχει η συζήτηση για τις περιβαλλοντολογικές αλλαγές, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε προτεραιότητα της διακυβέρνησης του τη λεγόμενη πράσινη ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους συναντήσεις έχουν πάντα μεγάλη σημασία, μια και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου.

Αν και ακόμα δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο κ.Μητσοτάκης να έχει τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες για θέματα όπως τα ευρωτουρκικά, με το βλέμμα στραμμένο στην τουρκική προκλητικότητα. 

Η περίοδος έντονων διεργασιών θα ολοκληρωθεί με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ πάλι στη βελγική πρωτεύουσα στις 14 Ιουνίου. Μία συνάντηση που παραδοσιακά συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.  

Μην ξεχνάμε ότι στην αντίστοιχη σύνοδο τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, την δεύτερη τότε μέσα σε μερικούς μήνες (η πρώτη είχε γίνει τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στη Νέα Υόρκη).

Το αν θα συμβεί ξανά το ίδιο, ουδείς μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή. Το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται, πάντως, πάνω στο τραπέζι και εφόσον τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε ίσως και να γίνει πραγματικότητα. Είναι γνωστή άλλωστε η πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη για έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με την γείτονα, παρά τις σημαντικές διαφορές.

Θα πρέπει σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι νωρίτερα  της συνάντησης των 27 στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος ΕΕ - ΗΠΑ, παρουσία του Αμερικάνου προέδρου Τζον Μπάιντεν, πάλι στις Βρυξέλλες.