Ν. Βούτσης: Η χώρα δεν κερδίζει από την παράταση της συζήτησης για το Σκοπιανό

Ν. Βούτσης: Η χώρα δεν κερδίζει από την παράταση της συζήτησης για το Σκοπιανό

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταθέτει για το φθινόπωρο την συζήτηση για το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κάνει λόγο για μηδέν κέρδος από την παράταση της εκκρεμότητας για τη λύση του ονοματολογικού.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου των πανεπιστημιακών Κωστή Καρπόζηλου και Δημήτρη Χριστόπουλου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως η χώρα «δεν ενισχύεται από τη μη θετική αξιοποίηση του παρόντος συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων στη γείτονα χώρα και την παραμονή σε ένα status μη λύσης. Ενώ, ταυτόχρονα, μια τέτοια κατάσταση θα σηματοδοτεί την αδυναμία της χώρας να πείσει σχεδόν όλες τις άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας, γιατί θα επιμένουμε στη μη συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” σε σύνθετη ονομασία, επαναλαμβάνω, για όλες τις χρήσεις».

Όπως τόνισε «η χώρα μας έχει συμφέρον να επιλυθεί το ζήτημα με τη γειτονική μας χώρα FYROM στη βάση μιας κοινής και αμοιβαία αποδεκτής, με ισχύ έναντι όλων, λύσης για το, με συνταγματική κατοχύρωση, όνομα και με μια ευρύτερη συμφωνία που θα πιστοποιεί, θα εγγυάται και θα ενθαρρύνει μια νέα εποχή στις σχέσεις των λαών, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν».

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε, μάλιστα, την πολιτική του εκτίμηση ότι «εφόσον έρθει στην Ελληνική Βουλή προς κύρωση μία συμφωνία, στη βάση των επανειλημμένων, από πλευράς του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, δημόσιων τοποθετήσεων και δεσμεύσεων, θα βρει –μέσα και από τη συζήτηση- μία ευρύτατη πολιτική στήριξη» και υπογράμμισε τη σημασία έμπρακτης υποστήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας από όλους.

Τέλος, συσχέτισε την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος με το γεγονός ότι «η ανάδειξη και η ενίσχυση της χώρας μας ως “πόλου σταθερότητας” στην πολύ κρίσιμη περιοχή, δεν είναι καθόλου μια απλή υπόθεση. Ιδιαίτερα όταν γίνεται βαρύ το κλίμα απειλών από Ανατολάς, όπως πρόσφατα που η ένταση έχει κορυφωθεί» υπογραμμίζοντας ότι «η βαλκανική οικονομική συνέργεια είναι οργανικό μέρος του ευρύτερου αναπτυξιακού ρόλου που η χώρα μας διεκδικεί ως ενεργειακός και εμπορευματικός κόμβος, μετά και την τυπική λύση των μνημονιακών δεσμεύσεων».

 

Φωτογραφία: Ιntime