ΝΔ: Ανάπτυξη για όλους

ΝΔ: Ανάπτυξη για όλους

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Στη γλώσσα των αριθμών οι βασικοί, αλλά και "εφικτοί, εφόσον γίνει η αναγκαία μεταρρυθμιστική στροφή στην ασκούμενη πολιτική", στόχοι που θέτει η ΝΔ για τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής: Ανάπτυξη 4% από το 2018, πρωτογενή πλεονάσματα 2%, ιδιωτικές επενδύσεις 100 δισ. την επόμενη πενταετία, ετήσια αύξηση εξαγωγών κατά 10% και δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο.

Όλες αυτές οι παράμετροι συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της ανάπτυξης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καλύπτοντας και το χαμένο έδαφος από το πισωγύρισμα των τελευταίων 17 μηνών. Πισωγύρισμα που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, οδηγεί επί της ουσίας σε "τρία χαμένα χρόνια", καθώς ο στόχος που τίθεται πλέον για την οικονομία είναι να επιστρέψει κάποια στιγμή στο τέλος του 2017, εκεί που βρισκόταν στις αρχές του 2014, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος λοιπόν η ανάπτυξη. Αλλά "η ανάπτυξη για όλους". Είναι το μήνυμα που επικοινωνεί η ηγεσία της ΝΔ και έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να το στείλει με πολύ σαφή τρόπο μπροστά και σε ακροατήριο επιχειρηματιών. Σε μία ομιλία, στη Γ.Σ του ΣΕΒ, που προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ουδέποτε έχει κρύψει την πίστη του στην ιδιωτική οικονομία ως ατμομηχανή της ανάπτυξης και την αντίθεσή του στις "ιδεοληψίες του κρατισμού", δεν περιορίστηκε στην ανάδειξη του πρωταρχικού ρόλου που έχουν στην αναπτυξιακή διαδικασία οι επιχειρήσεις, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η δημιουργία φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος. Προσέγγισε και με αυστηρά κριτική διάθεση τις συμπεριφορές μέρους του επιχειρηματικού κόσμου την εποχή της "επίπλαστης ευημερίας". Όταν "συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων τους και όχι για την συνολική ευρωστία της αγοράς", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο κ. Μητσοτάκης έχει κατηγορήσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του την κυβέρνηση ότι "επενδύει σε έναν ακήρυχτο ταξικό πόλεμο". Και ότι ακολουθεί γενικότερα μία πολιτική "πόλωσης και διχασμού", απέναντι στην οποία το δικό του κόμμα αντιπαραθέτει την ανάγκη για ενότητα. Προβάλλει επίσης με ιδιαίτερη έμφαση το ενδιαφέρον της ΝΔ πρωτίστως για τους οικονομικά αδύναμους, που είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την πολιτική της υπερφορολόγησης. Ενδιαφέρον που είναι σαφής η προσπάθεια να το σηματοδοτεί σε κάθε ευκαιρία. Είτε με στοχευμένες ομιλίες, είτε με περιοδείες σε λαϊκές συνοικίες, όπου είναι έντονη η παρουσία του κόσμου της εργασίας, όπως στον Ασπρόπυργο, στο Περιστέρι και στις Αχαρνές, όπου μάλιστα είχε επιλέξει να βρεθεί την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε στο Μουσείο της Ακρόπολης το σχέδιο για τη "δίκαιη ανάπτυξη". Ανάπτυξη που στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν, όμως, ότι δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο με τις πολιτικές που η ίδια η ΝΔ υποδεικνύει. Και αφού αυτές συμβάλουν στο να μεγαλώσει η "πίτα, τότε η διανομή της θα γίνει με δικαιοσύνη", επισημαίνουν.

"Από την ανάπτυξη θα πρέπει όλοι να έχουν μέρισμα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΕΒ. "Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημίες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης", πρόσθεσε και κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμπράξουν με τους εργαζόμενους, λέγοντας πως "είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί ότι το συμφέρον εργαζομένων- επιχειρηματικών είναι κατά βάση κοινό".
Από την άλλη πλευρά όμως δεσμεύθηκε ότι και ο ίδιος, ο οποίος έχει συχνά αναφερθεί στην ανάγκη "απενοχοποίησης της έννοιας του κέρδους και της επιχειρηματικότητας", θα δίνει τη μάχη "για την εμπέδωση από την κοινωνία ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός προς την ευμάρεια της χώρας".

"Ομοψυχία και διαταξική συνεννόηση"

Πριν από λίγο καιρό, αντίστοιχο μήνυμα είχε στείλει από το βήμα του Φόρουμ για την Απασχόληση που είχε οργανώσει η ΝΔ: "Η κρίση, είχε πει τότε, μας έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η πορεία μας και η μοίρα μας είναι κοινή. Στην πολιτική του διχασμού, της πόλωσης και του κοινωνικού μίσους που σπέρνει καθημερινά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, για διαταξική συνεννόηση, για συμφωνία των γενεών".

"Έχουμε επειγόντως ανάγκη, συμπλήρωνε ο πρόεδρος της ΝΔ, μίας ισχυρής εθνικής ομοψυχίας, που θα στηριχθεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά και τη δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων ανάμεσα στους πολίτες".

Διαβάστε ακόμα: - Πυρά Κυριάκου στην ΓΣ του ΣΕΒ κατά των Εθνικών Πρωταθλητών