ΝΔ: Η κυβέρνηση «γκριζάρει» το Ιόνιο

ΝΔ: Η κυβέρνηση «γκριζάρει» το Ιόνιο

Την ανησυχία τους για τη συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία και την ελληνική ΑΟΖ, εκφράζουν με ερωτήσεις προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη και Βασίλης Κικίλιας.

 

Η κ. Μπακογιάννη στην ερώτησή της αναφέρει ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και αλβανικού Τύπου, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μυστική συνεννόηση με την Αλβανία για να γίνουν αναθεωρήσεις στη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, που είχε υπογραφεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών το 2009, οι οποίες ικανοποιούν τις αλβανικές απαιτήσεις» και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη Συμφωνία, απεμπολώντας το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009. Επιπλέον, η πρώην υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα την εποχή εκείνη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία που εφήρμοζε κατά τρόπο υποδειγματικό την αρχή της «μέσης γραμμής» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, παρά τα όσα αναληθώς διακινούνταν από την άλλη πλευρά. Ακόμη, επικρίνει την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να αλλάξει την οριοθετική γραμμή για να «προσφέρει» στη γειτονική χώρα μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη «οι κυβερνητικοί χειρισμοί εγκυμονούν κινδύνους: σε περίπτωση που η Αθήνα αποδεχθεί ορισμένες αλβανικές θέσεις για ζητήματα που αφορούν την επήρεια νησιών, τότε κινδυνεύει να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές».

Η βουλευτής της ΝΔ σημειώνει στην ερώτησή της ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα. Χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της Συμφωνίας που είχαμε υπογράψει το 2009 με την Αλβανία, ύστερα από 2 χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων» και ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών «για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία αναθεώρησης της ισορροπημένης Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, η οποία είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από την Ελλάδα και από την Αλβανία; Ποια ακριβώς σημεία της Συμφωνίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει; και αν αληθεύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει την πάγια ελληνική θέση περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη "μέση γραμμή"»;

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σχετικά με τη συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία και την ελληνική ΑΟΖ, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή και ο βουλευτής Α'' Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό ότι “κάποιοι” στην Αλβανία επιδιώκουν να παίξουν εσωτερικά μικροπολιτικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, επικαλούμενος δημοσιεύματα του αλβανικού και του ελληνικού Τύπου για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών που προκαλούν, όπως επισημαίνει, προβληματισμό.

Ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας τονίζει στην ερώτησή του ότι πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν οι συμφωνίες να μην είναι ετεροβαρείς και επαχθείς για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ασκεί παράλληλα κριτική στο υπουργείο Εξωτερικών γιατί δεν έχει αντιδράσει στις διαρροές της αλβανικής πλευράς που υπονομεύουν τα ελληνικά συμφέροντα και απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα, σχετικά με τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα των Διαπόντιων Νησιών, ενώ εκφράζει την ανησυχία του ότι τυχόν λάθος χειρισμοί ή συμφωνίες με την Αλβανία στο Ιόνιο, μπορεί να δημιουργήσουν στρατηγικά προβλήματα στην περιοχή του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα του κ. Κικίλια προς τον κ. Κοτζιά είναι:

«Θα διασφαλιστεί η επιρροή των Διαπόντιων Νησιών με το νέο υπολογισμό των χωρικών υδάτων;

Η υφαλοκρηπίδα τους σε σχέση με την Αλβανία θα έχει την ισχύ που έχει σε σχέση με την Ιταλία από το 1977;

Έχει ληφθεί υπ'' όψιν πως οι οποιοιδήποτε χειρισμοί και συμφωνίες για την ΑΟΖ στην περίπτωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία στο Ιόνιο, δημιουργούν στρατηγικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή Καστελόριζου και νότια της Κρήτης, λόγω της χρήσης τους από τους γείτονές μας;».