Novartis: Μεθοδεύουν την επιστροφή της Δικογραφίας στη Δικαιοσύνη

Novartis: Μεθοδεύουν την επιστροφή της Δικογραφίας στη Δικαιοσύνη

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Βήματα προς τα πίσω κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική για τη Novartis. Όπως, φημολογούνταν η εισήγηση του Νίκου Παρασκευόπουλου φανέρωσε ότι στόχος της πλειοψηφίας είναι η επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη και όχι η εις βάθος εξέταση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος επέμεινε ότι στόχος της επιτροπής είναι να εξετάσει αν τα αδικήματα μπορούν να διερευνηθούν από την προανακριτική. Συμπέρανε, ύστερα από μια ομιλία που ξεπέρασε τα 20 λεπτά ότι είναι «αναρμόδια να εξετάσει τα αδικήματα της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος και της απιστίας και θα ασχοληθεί μόνο με την δωροδοκία και την δωροληψία»!

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευση, αντιλαμβανόμενοι την «συσκότιση» που εξυφαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η τακτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτελεί μία στοχευμένη παγίδα, ώστε αν η αντιπολίτευση συμφωνήσει με την παραγραφή να κατηγορηθεί για επιχείρηση «συσκότισης» κι αν όχι να επιστραφεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη όπου είναι άγνωστος ο χρόνος τελεσφόρησης της υπόθεσης κι άρα θα μείνουν οι «σκιές», έλεγαν χαρακτηριστικά, με τον Μάκη Βορίδη να ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να γίνει εις βάθος και εφ' όλης της ύλης έρευνα. «Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της πλειοψηφίας που ενέκρινε η Ολομέλεια και μετά να δούμε εάν είναι αρμοδιότητα της Βουλής» είπε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τόνισε ότι δεν  «νοείται καμία συζήτηση επι της αρμοδιότητας της επιτροπής». «Αυτή συστάθηκε με απόφαση της βουλής και έχει σύμφωνα με το 156 του κανονισμού πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα. Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Αυτό πρέπει να κάνει η επιτροπή από την αρχή καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. Άρα πριν μιλήσουμε για παραγραφές θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) υπογράμμισε πως εάν επιμείνει η πλειοψηφία στην αναρμοδιότητα «δηλαδή στην αυτοκατάργησή της θα πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτροπή λασποτήριο όλων των εποχών» ενώ ζήτησε να κληθούν: ο Κ. Φρουζής, το διοικητικό συμβούλιο της Novartis και να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα από το FBI.

Στο μεταξύ, αρνητικά σχολιάστηκε (έως και καταδικάστηκε) από σύσσωμη την επιτροπή δημοσίευμα που κατηγορούσε τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Παπαθεοδώρου γιατί δήθεν όταν ήταν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έλαβε μέρος σε συνέδριο χορηγούμενο από τη Novartis. Με δήλωσή του ο κ Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «τέτοιου είδους συκοφαντίες και ψευδείς ειδήσεις, ενεργοποιούν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις μου για να βγει όλη η αλήθεια στο φως».