Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι τον Φεβρουάριο αποφασίζει για εκλογές τον Μάιο

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι τον Φεβρουάριο αποφασίζει για εκλογές τον Μάιο

Του Γιάννης Κ. Τρουπή

Μπορεί η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού να κράτησε τρεις ώρες και δέκα λεπτά, στη διάρκεια της οποίας μάλιστα δέχτηκε 42 ερωτήσεις όμως η είδηση ήταν μία και μάλιστα απολύτως ενδεικτική των πολιτικών εξελίξεων που προγραμματίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός άφησε και με τόσο ξεκάθαρο τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνησή του να μην εξαντλήσει τη θητεία της. Με άλλα λόγια δηλαδή ο κ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε όχι μόνο την ύπαρξη του σεναρίου της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αλλά και το ότι η συγκεκριμένη πιθανότητα έχει προσδιοριστεί χρονικά.

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019. Αυτό θα επιδιώξω ότι έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να συμβεί γιατί η χώρα και η οικονομία πάνε καλά. Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε, από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

Ο πρωθυπουργός λοιπόν προχώρησε σε μία παραδοχή, την οποία μέχρι σήμερα είχε αποφύγει να κάνει με επιμέλεια. Αφού ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως ο σχεδιασμός του έχει ως βασικό του στόχο την προκήρυξη των εκλογών το φθινόπωρο του 2019, άφησε «παράθυρο» αλλαγής των σχεδίων ανάλογα με την «πορεία των πραγμάτων» όπως είπε χαρακτηριστικά. Το ερώτημα ασφαλώς που διατυπώνεται είναι ποια είναι αυτά τα «πράγματα», τα οποία προφανώς και έχουν να κάνουν είτε με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την περικοπή ή των συντάξεων είτε με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ειδικά για το θέμα του ονοματολογικού έκανε ένα βήμα παραπάνω και έδειξε το Φεβρουάριο ως τον κρίσιμο μήνα των αποφάσεων για το μέλλον της κυβέρνησης του.

«Το Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο για το τί θα κάνουμε... Εκτιμώ, σέβομαι αλλά διαφωνώ με τον Πάνο Καμμένο για τη θέση του σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας... Ο Πάνος Καμμένος δε θα θέσει σε διακινδύνευση την πολιτική σταθερότητα στον τόπο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φρόντισε να βάλει τον κυβερνητικό του εταίρο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, προεξοφλώντας την στάση του.

Η συνέντευξη Τύπου όμως του κ. Τσίπρα περιελάμβανε και μία ακόμα είδηση. Μία άλλον «περίεργη» διατύπωση εκ μέρους του πρωθυπουργού, αναφορικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Η πλήρης αδιαφορία, η οποία εκφράστηκε από τον κ. Τσίπρα, για το ύψος του επιτοκίου δανεισμού, με το αιτιολογικό της μη εξόδου στις αγορές για τα επόμενα δυόμιση χρόνια, αποτυπώνει την ελλειπή γνώση εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για το τί πραγματικά σημαίνει το επιτόκιο αυτό. Στην ουσία το επιτόκιο δανεισμού αποτελεί τον δείκτη αξιοπιστίας μίας χώρας. Όσο αυτό παραμένει σε υψηλά επίπεδα τόσο θα αποτυπώνεται η αναξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Σε μία τέτοια περίπτωση μάλιστα δε θα υπάρξει επενδυτής που θα δεχτεί να βάλει τα λεφτά του στη χώρα, κάτι που δείχνει να υποβαθμίζει απολύτως ο πρωθυπουργός. Η άποψη που προβάλλεται από το Μαξίμου ότι το επιτόκιο δανεισμού δε μας αφορά γιατί υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας που είναι αρκετό για τα επόμενα δυόμιση χρόνια, όταν και η Ελλάδα θα βγει στις αγορές είναι απολύτως στρεβλή.

Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι πολλά παραπάνω από ένα εργαλείο δανεισμού. Αποτελεί ένδειξη «υγείας» του οικονομικού συστήματος μιας χώρας, κάτι που δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην «αργεντινοποίηση» της χώρας.

Με άλλα λόγια δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορεί ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να το κάνει ο ίδιος ήδη στη χώρα, την οποία κυβερνά.

Φωτογραφία: intimenews