Ο δύσκολος Σεπτέμβρης του Μητσοτάκη, αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας

Ο δύσκολος Σεπτέμβρης του Μητσοτάκη, αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας

Η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και παραμένει, μαζί με το μέτωπο της οικονομίας και τα ελληνοτουρκικά, κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης το φθινόπωρο. Η επιτυχής πορεία της χώρας στην πρώτη φάση, έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι μπορεί η επιτυχία αυτή να καταγραφεί και το Φθινόπωρο. Κρίσιμοι παράγοντες γι’ αυτό είναι

- Ο έγκαιρος σχεδιασμός, στο πλαίσιο του οποίου το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει το πώς θα ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια.

- Η συνέχιση της θωράκισης του Συστήματος Υγείας με εξοπλισμό και προσωπικό.

- Η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όπου  εξετάζεται η πιο τακτική ενημέρωση των πολιτών (όχι σε καθημερινή βάση πάντως) ώστε να είναι σε γνώση της κατάστασης, να λαμβάνουν οδηγίες από έγκυρα επιστημονικά χείλη και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις όμως όλα δείχνουν ότι το μοντέλο της που όλοι γνωρίσαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας θα επιστρέψει, χωρίς πάντως να εξετάζεται αυτό να υλοποιείται σε καθημερινή βάση. 

Αναλόγως με την εξέλιξη των κρουσμάτων, μετά και την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, θα υπάρξουν νέες εκτιμήσεις και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις. Εάν όμως συνεχιστεί η “ανηφόρα” τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη ότι η ενημέρωση θα επιστρέψει. 

Ενόψει του δύσκολου Σεπτεμβρίου, μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού πέραν του εφυσυχασμού έχει προστεθεί άλλος ένας κίνδυνος : Οι θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες κυκλοφορούν σε αφθονία θέτοντας σε κίνδυνο την συλλογική προσπάθεια. 

Μαζί με τον  αντιεμβολιασμό λοιπόν, τις θεωρίες ότι δεν υπάρχει ιός, τα τσιπάκια να μας ελέγχουν κλπ (τις οποίες ασπάζονται δυστυχώς και πρώην υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) έρχονται και κινήσεις κατά της μάσκας στα σχολεία.  

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπήρξε το δίλημμα οικονομία ή δημόσια υγεία. Κύριος και αποκλειστικός στόχος από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα ήταν η προάσπιση με κάθε τρόπο, της υγείας των πολιτών. Αυτό προείχε και αυτό θα προέχει, όπως τονίζει πηγή κοντά στον πρωθυπουργό. 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο κανείς δεν παραξενεύτηκε από την αύξηση των κρουσμάτων ανά ημέρα, από τη στιγμή που αποφασίστηκε το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού. Σε καμία περίπτωση πάντως, δε δικαιούται κάποιος να μιλήσει  για μεγάλη «έξαρση», καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ένας υπερβολικά “επιθετικός” όρος. Αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας ήταν καλύτερη στην πρώτη φάση της πανδημίας, έναντι των περισσοτέρων άλλων χωρών και εξακολουθεί να είναι καλύτερη και στη δεύτερη φάση της.

Το φθινόπωρο όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση και για έναν ακόμα λόγο. Θα πρέπει να παραμείνει, όσο το δυνατόν πιο ανοικτή, η οικονομία  και να σωθεί ό,τι είναι εφικτό. Ο τουρισμός, έστω και μερικώς,  άνοιξε  μετά από μεγάλο υγειονομικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Η άλλη επιλογή, θα ήταν να ακολουθηθεί αυτό που πρότεινε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας: Όλοι στο ταμείο ανεργίας και ο τουρισμός κλειστός μέχρι νεωτέρας.

Σε κάθε περίπτωση το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα κρίνει πολλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κορονοϊός και οικονομία θα αποτελέσουν βαρόμετρο εξελίξεων ακόμα ίσως και σε...πολιτικό επίπεδο...