O «Κλεισθένης» φέρνει... πιο κοντά Κυριάκο και Φώφη

O «Κλεισθένης» φέρνει... πιο κοντά Κυριάκο και Φώφη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σε εξέλιξη είναι κυβερνητικό σχέδιο που αναμφίβολα θα βάλει "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό, εφόσον βεβαίως αυτό υλοποιηθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και η παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη στο συνέδριο των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ είναι μία από αυτές, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί το φθινόπωρο του 2019 να στήσει τρεις κάλπες.

Μία για τις δημοτικές, μία για τις περιφερειακές και μία για τις εθνικές εκλογές. Τί θέλει να πετύχει με αυτό; Να απορροφήσει την φθορά που θα έχει ο κ.Τσίπρας μέχρι τότε, μέσα από δύο τρυκ. Το πρώτο αφορά στην εικόνα σύγχυσης που θα επικρατήσει ανάμεσα στους πολίτες με τις τρεις κάλπες. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διεξαγωγή δύο παράλληλων προεκλογικών αγώνων, (περιφερειακές-εθνικές) που χωρίς αμφιβολία θα έχει άμεση επίδραση ο ένας στον άλλο.

Η επιλογή αυτή του κ. Τσίπρα δε φαίνεται να περνά απαρατήρητη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίαρχη άποψη ανάμεσα στα στελέχη της Πειραιώς είναι πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα επιχειρήσουν να εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Παρόλα αυτά στη ΝΔ δε συμμερίζονται την επιτυχή υλοποίηση του προωθημένου σχεδίου, μια και θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε θα φτάσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019, αφού τα γεγονότα θα έχουν αναγκάσει τον κ.Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές πολύ νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ταυτόχρονη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, σε συνδυασμό με την απουσία του πρωθυπουργού από την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Όποιος παρακολούθησε τις τοποθετήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών, αντιλήφθηκε πως παρά τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, ο "Κλεισθένης", όπως ονομάζεται το υπό προώθηση σχέδιο της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους έφερε πιο κοντά.

"Η κοινή επίθεση Μητσοτάκη Γεννηματά στην εργαλειοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση προφανώς και έχει τη σημασία της" τόνισε στο liberal.gr συνομιλητής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και ο πρόεδρος της ΝΔ με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ακολούθησαν διαφορετικούς “δρόμους” στις ομιλίες τους, δύο είναι τα κοινά στοιχεία που θα πρέπει να επισημανθούν:

- Τάχθηκαν κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

- Αναφέρθηκαν με έμφαση στην ανάγκη ισχυροποίησης των δήμων και των περιφερειών μέσα από μεταρρυθμίσεις.

Όποιος πάντως επιχειρήσει να μεταφέρει την σύγκληση των δύο πολιτικών αρχηγών στο επίπεδο μίας ενδεχόμενης συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ στο χώρο των περιφερειών και των δήμων, θα πρέπει να μην βιαστεί και να περιμένει. Από την μία δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός πως η κοινή τους παρουσία και τα όσα ειπώθηκαν μπορούν να αποτελέσουν την μαγιά για την επίτευξη συνθηκών ενός μετωπικού αγώνα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Υπάρχουν άλλωστε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, περιπτώσεις δημάρχων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και προσεγγίζουν την ΝΔ, επιδιώκοντας πιθανόν όχι την επίσημη στήριξη αλλά τουλάχιστον την ανεπίσημη υποστήριξη. Από την άλλη καθοριστικός είναι ο παράγοντας της χρονικής απόστασης που μας χωρίζει από τις περιφερειακές κάλπες, μια και ο Οκτώβριος του 2019 είναι πολύ μακριά.

Στην Πειραιώς πάντως θεωρούν κάθε συζήτηση για τα χρίσματα πρώιμη. Παρόλα αυτά ισχυρότατη είναι η πιθανότητα οι δυνάμεις της ΝΔ, τόσο στις περιφέρειες όσο και στους μεγάλους δήμους της χώρας, να κινηθούν συγκροτημένα. Ειδικά για τις 13 περιφέρειες, "η αναμέτρηση θα έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά", όπως τόνισε στο liberal.gr υψηλόβαθμη κομματική πηγή.

Κρίσιμη παράμετρος ασφαλώς σε κάθε συζήτηση για τις περιφερειακές εκλογές θα παίξει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, στην περίπτωση που αυτές γίνουν τελικά νωρίτερα.

Φωτογραφία: Intimenews