Ο Κυριάκος ...έσπασε το «άβατο» της Μόριας

Ο Κυριάκος ...έσπασε το «άβατο» της Μόριας

«Είσαι ο πρώτος πολιτικός που πατάει το πόδι του στο χωριό μας» . Τα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε κάποιο οργανωμένο κομματικό στέλεχος ή πολιτευτή, , αλλά στον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος της Μόριας , ο οποίος υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο χωριό που έδωσε το όνομα του στο κέντρο υποδοχής . Όποιος  βρέθηκε στην επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στην Μόρια , είδε από κοντά την λαχτάρα των κατοίκων , μικρών και μεγάλων, να ακούσουν μια αισιόδοξη «κουβέντα» για το μέλλον του χωριού της. Ενός πανέμορφου και γραφικού χωριού , που απείχε δέκα  λεπτά από την Μυτιλήνη και απλώς είχε την ατυχία να γίνει γνωστό από το κέντρο υποδοχής , που σηκώνει  το κύριο βάρος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εκφράσει την επιθυμία να δει από  κοντά τους κατοίκους του χωριού, κατά τη διάρκεια  της πρώτης του επίσκεψης στο νησί, ένα χρόνο πριν. Τότε όμως και ο χρόνος ήταν περιορισμένος αλλά και η προσοχή όλων είχε επικεντρωθεί στην υποδοχή και στην περίθαλψη των ταλαιπωρημένων ανθρώπων , που έπαιζαν την ζωή τους κορώνα γράμματα, με στόχο μια καλύτερη ζωή. Οι εικόνες εξαθλίωσης άλλωστε δεν μπορούν να βγουν από το μυαλό κανενός.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόρια  δεν εξαντλείται στο επίπεδο της επικοινωνίας και της εξασφάλισης ορισμένων  «καλών» τηλεοπτικών  πλάνων για τα δελτία των 1900. Αποτυπώνει μια βαθιά πολιτική επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Να σπάσει ταμπού και στερεότυπα , που αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά.

Γιατί άραγε κανείς πολιτικός  από την μέρα που ξέσπασε η προσφυγική κρίση μέχρι σήμερα  δεν περπάτησε στους δρόμους της Μόριας ; Δεν προσπάθησε να μπει στα καφενεία του χωριού και να μάθει τα προβλήματα των κατοίκων ; Οι  ερωτήσεις   εύλογες , με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη  να δίνει την απάντηση  ενώπιον των τοπικών φορέων της Μυτιλήνης.

«Όποιος ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό χαρακτηρίζεται ακροδεξιός. Είναι αστεία πράγματα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ , «ξεγυμνώνοντας» τη δήθεν αριστερή ευαισθησία. Είναι άραγε προνόμιο της αριστεράς η κοινωνική ευαισθησία ; Γιατί να σε χαρακτηρίζουν  ακροδεξιό, όταν απλώς δεν αποδέχεσαι την «αριστερή» ηγεμονία ;   Η απάντηση έρχεται από μια ηλικιωμένη κάτοικο του χωριού, την στιγμή που απέναντί της , ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ: «Δε θέλω να φύγουν οι πρόσφυγες , δε θέλω να  κλείσει το κέντρο υποδοχής , απλώς θέλω να αδειάσει αρκετά ,  για να μπορώ να κυκλοφορώ στο χωριό  χωρίς να φοβάμαι την σκιά μου ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι πρόθεση  του είναι  να  «κάνει ομελέτα, σπάζοντας αυγά» κάτι που φάνηκε όταν μίλησε στους κατοίκους της Μόριας για  το αυτονόητο που τόσο δύσκολα πλέον διατυπώνεται : « Το χωριό σας προϋπήρχε του κέντρου υποδοχής και θα συνεχίσει να υπάρχει  και μετά το τέλος της προσφυγικής κρίσης. Όμως κανείς δεν ήξερε την ύπαρξης του, όλοι το έμαθαν εξαιτίας του hot spot» είπε ο κ.Μητσοτάκης αναδεικνύοντας την αλήθεια των απλών συλλογισμών .

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση με την προσφιλή της συνήθεια . Την λεγόμενη «αριστερή» ευαισθησία  . Ενδεικτική είναι η αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη δήλωση Μουζάλα για τις ευθύνες στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για το θάνατο προσφύγων :

 «Οι δήθεν “ευαίσθητοι” αποδεικνύονται, για ακόμη μία φορά, ανάλγητοι και θρασείς. Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει συμμέτοχος στη ”μικροπολιτική των μαγκαλιών”, που επινόησαν και ακολούθησαν πιστά ο κ. Μουζάλας και οι σύντροφοι του, όταν βρίσκονταν στην Αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνει συμμέτοχος και στη δική του διαχειριστική ανεπάρκεια και ανικανότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δε δείχνει διατεθειμένος να γραφτεί στη συνείδηση  των Ελλήνων πολιτών ως ένας ακόμα πολιτικός που απλώς θα τηρεί τις ισορροπίες του δήθεν συστημικού περιβάλλοντος. Η επίσκεψη στην «παρεξηγημένη» Μόρια ήταν μια μικρή αλλά σημαντική απόδειξη . Άλλωστε για να κάνεις την ανατροπή, χρειάζεσαι πολλές και μικρές «επαναστάσεις».