O «μετρημένος» Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi
Eurokinissi

O «μετρημένος» Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε για 6η χρονιά ως πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά, όμως, μετά από μία εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία οι πολίτες είχαν στείλει ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνησή του και σε μια στιγμή, που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν καθηλωμένα τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σε αυτά, που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «κακό αποτέλεσμα». 

Την εικόνα αυτή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ουσιαστικά ότι έχει στόχο να αλλάξει. Δήλωσε ότι υπερασπίζεται τις πολιτικές επιλογές, τις οποίες κάνει, ότι προσπαθεί να πείσει και τη μειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματός του, που διαφωνεί, απέρριψε τις συζητήσεις περί δεξιά στροφής, όπως και τα σενάρια πρόωρων εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου, δήλωσε προσηλωμένος στο πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκε και χαρακτήρισε εφικτή την αυτοδυναμία το 2027, υπό μία προϋπόθεση: η κυβέρνηση να έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε. «Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε το 2023, θα είναι μια καλή κυβέρνηση και θα αξίζει την εμπιστοσύνη του λαού; Η δική μου απάντηση είναι θετική. Άρα, περιμένετε να δούμε τι θα γίνει το 2027», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε μετρημένος και παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για την επόμενη τριετία, με μέτρα πολύ στοχευμένα, ως προς τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται, αλλά και απολύτως κοστολογημένα, μέσα στο όριο, που καθορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, συν το επιπλέον ποσό, που οι Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να υπερβεί.

Μέτρα μικρά ή μεγάλα, αλλά πάντως συγκεκριμένα, που αφορούν στα εισοδήματα, το δημογραφικό, τη στεγαστική κρίση, την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, η ομιλία του άρχισε με την απαρίθμηση όσων είχε εξαγγείλει πέρυσι και υλοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε και την αντίστοιχη πρόοδο σε όσα φέτος ανακοινώθηκαν επιδιώκει να μπορεί να παρουσιάσει και το 2025.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για ένα συγκροτημένο σχέδιο με ορίζοντα το 2027, που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα, αποκλείει κάθε παροχή, που θα διακινδύνευε η χώρα να επιστρέψει σε καθεστώς εποπτείας και υπηρετεί δύο κεντρικούς στόχους, την ενίσχυση των εισοδημάτων – μέσω αύξησης μισθών και συντάξεων και μείωσης φόρων - και αλλαγές σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών και βελτιώνουν τη ζωή τους. 

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη - πέρα από την αξιοποίηση στο έπακρον των δημοσιονομικών περιθωρίων, που δίνονται - είναι και η έλλειψη οποιουδήποτε εναλλακτικού πολιτικού και οικονομικού σχεδίου, απέναντι στη στρατηγική της κυβέρνησης. Με την αντιπολίτευση σε ένα διαφορετικό μήκος κύματος, στην περιδίνηση των εσωκομματικών εξελίξεων και με δεδομένη έως τώρα την άρνηση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, να συμφωνήσουν σε όποια μεταρρύθμιση προωθείται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταύτισε ουσιαστικά την κυβερνητική του πρόταση με την πολιτική σταθερότητα.

Ένα ακόμη «στοίχημα» στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ήταν να αποκρούσει τις αιτιάσεις περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» της κυβέρνησης στο πρώτο έτος της δεύτερης τετραετίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτό έγινε τόσο με την ανακοίνωση μιας δέσμης μέτρων, που έρχονται να απαντήσουν σε συγκεκριμένες προκλήσεις, όπως το δημογραφικό, το στεγαστικό ή τη διανομή των επιδομάτων, όσο και με τη σύνδεση αυτών των μέτρων, με την πορεία της προηγούμενης θητείας της κυβέρνησης και τα έως σήμερα πεπραγμένα της. Τα αποτελέσματα της περιόδου 2019-2023 είναι η βάση, όπως λένε χαρακτηριστικά, για το κυβερνητικό πρόγραμμα του 2023 και τα μέτρα που θα κλιμακωθούν ως το 2027.

«Έχουμε χίλιες ημέρες ως τις εκλογές του 2027, κάθε μέρα μετράει, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη» ήταν η φράση, που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του κυβερνητικού σχεδίου. Τότε, η κυβέρνηση θα ήθελε ιδανικά να είναι σε θέση να παρουσιάσει το «πριν» και το «μετά» σε κάθε κρίσιμο τομέα – εισοδήματα, υγεία, παιδεία, μεταφορές, πολιτική προστασία, ασφάλεια, άμυνα, ψηφιακή μετάβαση του δημοσίου - και ταυτόχρονα να μπορεί να επικαλεστεί στοιχεία, που θα αποδεικνύουν τη σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά και την κάλυψη του «χαμένου εδάφους των μνημονίων».