O νέος υφυπουργός και το θέμα που θα κρίνει την 4ετία Μητσοτάκη

O νέος υφυπουργός και το θέμα που θα κρίνει την 4ετία Μητσοτάκη

Σε κάθε κυβερνητική θητεία υπάρχει ένα γεγονός που μπορεί είτε να «απογειώσει» είτε να «προσγειώσει» την κυβέρνηση. Ένα γεγονός που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό για την διάρκεια παραμονής  ενός κόμματος στην εξουσία. Με άλλα λόγια η διαχείριση μίας κατάστασης μπορεί να  σφραγίσει τη διακυβέρνηση του εκάστοτε πρωθυπουργού. 

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα τέτοιο θέμα είναι η διαπραγμάτευση για τα 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία προτείνει η ευρωπαϊκή επιτροπή να φτάσουν στην Ελλάδα. Μπορεί όμως η Κομισιόν να μας δίνει απλόχερα την συγκεκριμένη στήριξη, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα χρήματα τελικώς θα φτάσουν. 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το συμβούλιο κορυφής, με τις συζητήσεις να έχουν αρχίσει και τις πρώτες δυσκολίες να έχουν κάνει ήδη την εμφανισή τους. Οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ δήλωσαν βγήκαν ξανά στο προσκήνιο, με τα κράτη να μην δείχνουν όλα την αναγκαία αλληλεγγύη. 

Για την Ελλάδα η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι «μάννα εξ ουρανού», μια και τα χρήματα που θα εισρεύσουν θα είναι πολλά προκειμένου να υπάρξει ανόρθωση της οικονομίας μετά το χτύπημα του κορονοιού. Σε πολιτικό επίπεδο η ώθηση που θα δοθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, θα είναι μεγάλη και θα παράσχει στον πρωθυπουργό έναν ανοιχτό πολιτικό δρόμο που θα εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τετραετίας. 

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έδωσε το στίγμα του στο συμβούλιο κορυφής. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν.

«Έχουμε», υπογράμμισε, «ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται». 

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων- δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής, καθώς «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρίως μάχη πάντως αναμένεται να δοθεί στα μέσα Ιουλίου στο νέο ραντεβού των ηγετών της ΕΕ με φυσική παρουσία αυτή τη φορά. 

Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία στην πορεία αυτής της διαπραγμάτευσης, στοιχείο που αποδεικνύεται και από την πληροφορία ότι ο κ.Μητσοτάκης στον επερχόμενο ανασχηματισμό σκέφτεται να τοποθετήσει υφυπουργό που θα έχει ως μοναδική αρμοδιότητα τη διαχείριση του πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο υφυπουργός θα ανήκει πιθανότατα στο υπουργείο Ανάπτυξης και όπως είναι φανερό θα έχει σημαντικές εξουσίες. 

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για τον κ.Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες,  θα είναι μέσα στους επόμενους μήνες να ξεκαθαρίσει στους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μνημονιακές υποχρεώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα το ίδιο να κάνει σαφές και στην ελληνική κοινωνία. Οτιδήποτε άλλο θα είναι πολιτικά καταστροφικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

«Δεν υπάρχει κανενός είδους μνημόνιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που έχει τεθεί στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν. Άλλωστε σε μεγάλο βαθμό αφορά  επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, που θα χρηματοδοτούνται από έναν κοινό δανεισμό. Οι μόνες προϋποθέσεις που μπορεί να υπάρχουν θα συνδέουν τους πόρους του Ταμείου με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και θα ζητούν ένα στέρεο σχέδιο, το οποίο μπορεί να βοηθά τις χώρες να αλλάξουν σελίδα» επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού. 

Η τοποθέτηση αυτή επί της ουσίας αποτυπώνει και τον πυρήνα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης σε όποιον ανασύρει ζητήματα μνημονίων, προσπαθώντας να ξυπνήσει μνήμες παρελθόντων ετών. 

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς