Οι αριθμοί στο μπλοκάκι του Μητσοτάκη

Οι αριθμοί στο μπλοκάκι του Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η προεκλογική του εκστρατεία για τη δεύτερη θητεία έχει ξεκινήσει από τις 7 Ιουλίου του 2019 και ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κατεβασμένα μολύβια από τους υπουργούς του.Τα στοιχεία και οι αριθμοί στον καμβά του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου της χρονιάς φιλοτεχνούν τη διπλή εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αφενός η κυβέρνηση να φτάσει στις κάλπες με το πόδι πατημένο στο γκάζι του νομοθετικού έργου, όπως άλλωστε και ο ίδιος ανέφερε: «μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας έχουμε ακόμα πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο για το 2023». Αφετέρου, την ώρα που στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και στα πέριξ της - ακόμη ταλανίζονται - από τις προεκλογικές σκοτούρες της προοδευτικής διακυβέρνησης,  ο πρωθυπουργός θέλει την εντολή που θα πάρει από την κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, να την υλοποιήσει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα από το ξεκίνημα του 2019.  

Μόνο για τη χρονιά των εθνικών εκλογών έχουν προγραμματιστεί  111 νομοθετικές παρεμβάσεις από 17 Υπουργεία. Ακόμη  έχουν τεθεί 121 στόχοι πολιτικής και έχουν δρομολογηθεί 486 δράσεις και 1913 έργα έως το Δεκέμβριο του 2023.  Η προίκα άλλωστε της πρώτης τετραετίας είναι σημαντική καθώς από τον Ιούλιο του 2019, έχουν ψηφιστεί 387 νόμοι, οι 131 μόνο το 2022, με τον συνήθως φειδωλό Μητσοτάκη να την χαρακτηρίζει χρονιά ρεκόρ.

Μαζί με 74 ετήσια σχέδια δράσης, 4 ενοποιημένα σχέδια κυβερνητικής πολιτικής, 12 εθνικά σχέδια οριζόντιων πολιτικών, και 11 κωδικοποιήσεις. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται 12 επιτυχημένες αξιολογήσεις ενισχυμένης και μεταπρογραμματικής εποπτείας που οδήγησαν στην επιτυχή έξοδο της χώρας από το 12ετές καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, σε ελάφρυνση του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ και κέρδη από ομόλογα κρατικών τραπεζών 2,58 δισ. Ευρώ.

Στο ταμείο της πρώτης τετραετίας μπαίνει η εξασφάλιση  περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ενωσιακών πόρων για δημόσιες επενδύσεις έως το 2027 από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακόμη ενσωματώθηκε το 85% των συστάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη στον κυβερνητικό σχεδιασμό και ήδη το 70% εξ’ αυτών έχουν ήδη υλοποιηθεί, αρχειοθετήθηκαν επιτυχώς 67 παραβάσεις του ενωσιακού δικαίου που οδηγούσαν σε πρόστιμα ενώ το εθνικό οπλοστάσιο επικαιροποιήθηκε με 189 οδηγίες της Ε.Ε..

Τα αποτελέσματα αυτά καταγράφηκαν εν μέσω τεσσάρων μέγα-κρίσεων, στο προσφυγικό, στα ελληνοτουρκικά, την πανδημική, την ενεργειακή αλλά και την κλιματική, δίνοντας ώθηση διπλάσιων ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σε καλύτερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους δείκτες υπερβάλλουσας θνησιμότητας ανά χώρα, στην 7η θέση παγκοσμίως ως προς τη συμμετοχή ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας, και στην πρώτη θέση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εconomist μεταξύ 34 ανεπτυγμένων οικονομιών ως προς τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάσχεση του πληθωρισμού, και την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Όπως λέει όμως ο πρωθυπουργός η πυξίδα στην πολιτική του έχει σαφώς ως σταθερά την οικονομία αλλά και συντεταγμένες, μέσω πρωτοβουλιών, που αποδεικνύουν  ότι το εύρος του κυβερνητικού έργου, εκτείνεται σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Ήδη αποτελεί νόμο του κράτους το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο αφορά στην εξασφάλιση προσιτής στέγης για 137.000 δικαιούχους.

Ένα πρόγραμμα που εγκρίθηκε χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης:  «Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι εμείς είμαστε η μόνη παράταξη που τελικά συνομιλεί με την κοινωνία, όταν κάποιοι άλλοι επαναλαμβάνουν στερεότυπα τα οποία φαίνεται να έρχονται από άλλες εποχές», όπως έχει τονίσει δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον προγραμματισμό της νέας χρονιάς έχουν ήδη μπει ακόμη δυο σημαντικά νομοσχέδια. Το πρώτο νομοσχέδιο στις μεταμοσχεύσεις και τον ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.  Η δεύτερη πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στο τελευταίο για το 2022, υπουργικό συμβούλιο είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία.