Οι ανοικτοί λογαριασμοί και τα «μυστήρια» της εξεταστικής

Οι ανοικτοί λογαριασμοί και τα «μυστήρια» της εξεταστικής

Ο δεύτερος γύρος στο τερέν της εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις προοιωνίζεται θερμός, καθώς βρίσκει τα κόμματα με ανοιχτούς λογαριασμούς σε δυο κομβικά ζητήματα, ενώ και από την καταγραφή στην πρώτη συνεδρίαση αναδεικνύεται το ηλεκτρισμένο κλίμα ανάμεσα στα στρατόπεδα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

Τα φώτα από την πρώτη ημέρα των εργασιών με αφορμή το θέμα της εκλογής του προεδρείου της επιτροπής,τραβάει πάνω της, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οι 16 ψήφοι που συγκέντρωσε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί αρκετές συζητήσεις αναφορικά με το πρόσωπο, μεταξύ των μελών που αριθμεί η μειοψηφία στην επιτροπή, το οποίο παρείχε τη στήριξη του στο μονοκομματικό προεδρείο αλλά και στο κίνητρο που υπάρχει πίσω από αυτήν την κίνηση.

Στην περίπτωση δηλαδή, που όπως τόνιζε προς το Liberal έμπειρος κοινοβουλευτικός, η υπερψήφιση δεν ήταν το αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος. Το θέμα συζητήθηκε και εντός της επιτροπής με τα βλέμματα να στρέφονται στους κρυφούς «συμμάχους» για την πλειοψηφία. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, επιχείρησε εντός αιθούσης να διαλύσει κάθε υποψία γύρω από την πιθανολογούμενη σύνδεση του με την πλεονάζουσα ψήφο, ενώ και αργότερα μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με παρεμφερές ύφος επέμεινε ότι δεν βρίσκεται πίσω από την έκπληξη της ψηφοφορίας.

Η συζήτηση για την απρόσμενη στήριξη που έτυχε η πρόταση της πλειοψηφίας απασχόλησε τα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν άμα την ανακοίνωση του αποτελέσματος, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης καθώς συνιστούσε έναν αιφνιδιασμό. Το επόμενο πρόσωπο στο οποίο εστίασε η αναζήτηση, ήταν στην Ελληνική Λύση και δη στην εκπρόσωπο της στην εξεταστική επιτροπή, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου.

Εντούτοις άλλο στέλεχος του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, αντί απάντησης παρέπεμπε στα μηνύματα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μέσω της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, ο κ. Βελόπουλος δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας αναφορικά με τη στάση του κόμματος στην εξεταστική επιτροπή. Υπό αυτά τα δεδομένα εξαντλούνται οι πιθανές δεξαμενές από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει στήριξη η πλειοψηφία τροφοδοτώντας σενάρια για το εάν και κατά πόσο η 16η ψήφος θα μπορούσε να προέρχεται από τις υπόλοιπες ομάδες της εξεταστικής επιτροπής.

Εκτός από το μπόνους στην ψηφοφορία, στη γαλάζια πλειοψηφία στρέφουν τους προβολείς στις κοινές ράγες πάνω στις οποίες κινήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ήταν δηκτική η αναφορά από βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας περί των συνεννοήσεων ανάμεσα στους βουλευτές των δυο ομάδων, την ώρα που κορυφώνονταν η αντιπαράθεση για το ζήτημα της εκλογής του Προεδρείου της Επιτροπής. «Παίρνεις ή δίνεις γραμμή;»  ήταν κατά πληροφορίες η επιτιμητική ερώτηση που απευθύνθηκε προς έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που φέρονται να συνομιλούσαν «ο ένας στο αυτί του άλλου», όπως είναι η περιγραφή που γίνεται.

Η συνέχεια σε αυτήν τη συνεννόηση δόθηκε με την θετική στάση στην υποψηφιότητα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη και συμπληρώθηκε μάλιστα από την πρόταση για τη θέση της γραμματέως με τη βουλευτή Καβάλας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Κοινή γραμμή, σύμφωνα με τον γαλάζιο καταλογισμό, ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ, στο θέμα της δημοσιοποίησης των πρακτικών. Σε αυτό το πεδίο, όπως αναφέρεται, παρότι απέρριψαν την πρόταση για μονοκομματικό προεδρείο, υποστήριξαν ότι η σύνθεση που δεν εγκρίνουν μπορεί να κάνει τον έλεγχο στα πρακτικά πριν δοθούν στη δημοσιότητα.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς εκτός από το ζήτημα του απορρήτου θα καταρτιστεί και ο κατάλογος των μαρτύρων. Σε πρώτο χρόνο εκτιμάται ότι η λίστα των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι πανομοιότυπη με αυτή που δημιουργήθηκε για την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.