Οι αθόρυβες μεταρρυθμίσεις και οι ηχηρές απορρυθμίσεις
shutterstock
shutterstock

Οι αθόρυβες μεταρρυθμίσεις και οι ηχηρές απορρυθμίσεις

Προκειμένου να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης το μέγεθος του «τέρατος» που οφείλει η κυβέρνηση να εξολοθρεύσει, μέσω τομών και μεταρρυθμίσεων, χρειάζεται να λάβει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες.

Σαν αυτή που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος με αφορμή την κατάθεση ενός ακόμη νομοσχεδίου που στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών. Η οικονομική διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βασίζεται σε ένα βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε το σωτήριο έτος 1958. Στη διάρκεια ζωής του διατάγματος αυτού οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας έχουν μελετηθεί ως βασικά πεδία μη χρηστής οικονομικής διαχείρισης, κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, με μια λέξη διαφθοράς.

Μέσα στην κρίση και στα μνημόνια υπό τον έλεγχο των Βρυξελλών, η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου φτιάχτηκε ένα παρατηρητήριο για τα οικονομικά των Δήμων. Μάλλον, το έργο που πρόσφερε δεν ήταν σημαντικό ή ούτως ή άλλως έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Λιβάνιο η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλήρη αναμόρφωση του κώδικα λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να βοηθηθούν Δήμοι και Περιφέρειες να περάσουν στη σύγχρονη εποχή και να ανταποκρίνονται καλύτερα, αμεσότερα, αποτελεσματικότερα στις ανάγκες.

Ας μην ενθουσιαζόμαστε υπέρμετρα. Θα προηγηθεί ένας διοικητικός μηχανισμός στο αρμόδιο υπουργείο ο οποίος σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους Δήμων και Περιφερειών θα συλλέξουν, θα επεξεργαστούν, θα επικαιροποιήσουν και θα κωδικοποιήσουν όλους τους νόμους, τις διατάξεις, τις πόρτες και τα παράθυρα που διέπουν τη λειτουργία των ΟΤΑ. Δουλειά αναγκαία αρκεί να μην ξεχειλώσει. Χρονικά αλλά και ουσιαστικά. Η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του πρώτους έξι μήνες του 2025.

Αποτελεί στοίχημα της κυβέρνησης συνολικά και του αθόρυβου και αποτελεσματικού υπουργού Εσωτερικών, να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που θα διασφαλίζει μέγιστη αυτονομία στους ΟΤΑ περιορίζοντας την…ασυδοσία τους στο όνομα της αυτονομίας. Και της πελατοκρατείας. Η διαφθορά παγκοσμίως αποτελεί πρόκληση για όλα τα συστήματα διοίκησης, παγκοσμίως καθώς εκτός από το γεγονός ότι πλήττει την τσέπη των πολιτών πλήττει και την εμπιστοσύνη τους, στην πολιτεία.

Στο νομοσχέδιο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται δημιουργία ενός ψηφιακού κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ και ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας μπορεί να θεσπιστούν και ετήσια βραβεία, με κριτήριο τις επιδόσεις σε σχέση με το περασμένο χρόνο.

Αν η κεντρική ιδέα είναι να φτιαχτεί κάτι σαν … Όσκαρ των δημάρχων και Περιφερειαρχών δεν ακούγεται και πολύ μεταρρυθμιστική. Εκτός κι αν η επιλογή γίνεται με βάση τις κριτικές και τις αξιολογήσεις των πολιτών. Για τις επιδόσεις των δημοτικών αρχόντων στο πεδίο.