Οι αθρόες κομματικές προσλήψεις στη Βουλή εγείρουν ζητήματα ηθικής αλλά και ανοίγουν παραθυράκια μονιμοποιήσεων

Οι αθρόες κομματικές προσλήψεις στη Βουλή εγείρουν ζητήματα ηθικής αλλά και ανοίγουν παραθυράκια μονιμοποιήσεων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ο ιός των ρουσφετολογικών προσλήψεων χτυπά και πάλι τη Βουλή. Μπορεί οι πρόσφατες προσλήψεις (με συμβάσεις αορίστου χρόνου) τριών υπαλλήλων που προηγουμένως υπηρετούσαν ως μετακλητοί, να έγιναν νομότυπα, εκμεταλλευόμενοι «παραθυράκια» του Κανονισμού της Βουλής, ωστόσο εγείρονται θέματα ηθικής, αφού και οι τρεις είχαν προσληφθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους λόγου του αληθές οι δύο ήταν στο γραφείο Ειδικού Γραμματέα της Βουλής Κ. Βασιλάκη και ένας στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου. 

Εκτός αυτού, αν και ο Κανονισμός ορίζει ρητά ότι όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι (ως τέτοιοι ατύπως θα πρέπει να ορίζονται και οι ΙΔΑΧ) θα πρέπει να έχουν περάσει από τον ΑΣΕΠ, ο Νίκος Βούτσης επέλεξε να ανοίξει την πίσω πόρτα των προσλήψεων, υπογράφοντας αποφάσεις για προσλήψεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου, ακόμα κι αν οι συμβάσεις τους, λήξουν αυτοδικαίως όταν αλλάξει η Βουλή. Έχουν, άλλωστε, και κατά το παρελθόν υπάρξει περιπτώσεις (αρκετών) υπαλλήλων, οι οποίοι υποστηρίζοντας πως καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες, κατάφεραν μέσω κινητοποιήσεων να μονιμοποιηθούν.

Μάλιστα, ο κ. Βούτσης φαίνεται ότι με τη συγκεκριμένη κίνησή του ανοίγει μέτωπο και με τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι η Βουλή μονιμοποιεί «ημετέρους» και όχι ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Εξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί ότι η σημερινή ηγεσία της Βουλής έχει προσλάβει στην καθαριότητα ως ορισμένου χρόνου αρκετές γυναίκες από την Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών, κάτι που πάντως στην πορεία… επεκτάθηκε και σε «κολλητούς».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση έχουν φτάσει ή και ξεπερνούν τις 80! Συγκεκριμένα, μέσα σε έξι μήνες από την 1/07/2016 μέχρι και την 1/1/2017 το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αυξήθηκε κατά 40 άτομα και συγκεκριμένα από 630 σε 670! Και βέβαια επειδή οι εργαζόμενοι είναι πολλοί για την καθαριότητα, έχει ήδη υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες της Βουλής.

Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης με αυστηρό ύφος υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να κάνει δεκάδες διορισμούς αλλά το αποφεύγει. «Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν. Αντιθέτως εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά, αφού έχει υπογραμμίσει ότι τα οργανικά κενά στη Βουλή σήμερα ανέρχονται σε: 111 θέσεις μονίμων υπαλλήλων, 201 θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΔΑΧ), 24 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση, ως φαίνεται, ο κ. Βούτσης έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου με τις αθρόες προσλήψεις, μολονότι αυτές δείχνουν σύννομες με τον Κανονισμό της Βουλής. Τα κομματικά κριτήρια αποτελούν (δυστυχώς) κι αυτήν τη φορά τον οδηγό με τον οποίο πορεύεται το Κοινοβούλιο, ενώ η προσφιλής τακτική της… κερκόπορτας αποδεικνύεται ιδιαίτερα πετυχημένη. 

Φωτογραφία: SOOC