Κυρ. Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό πρόβλημα η μετανάστευση, άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό πρόβλημα η μετανάστευση, άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα

Επίσκεψη στη Λετονία πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, μία ημέρα πριν τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Λετονό ομόλογό του Κρισιάνις Κάρινς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι μεγάλη του χαρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη Λετονία και ανέφερε πως στις εκλογές της Ελλάδας φάνηκε πως οι πολιτικές κέντρου και προόδου μπορούν να νικήσουν τις πολιτικές του λαϊκισμού.

Υπογράμμισε ότι πέρυσι γιορτάσαμε τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και παρά τη γεωγραφική απόσταση αντιμετωπίζουμε με κοινό τρόπο πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.

Μίλησε για καλή επικοινωνία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την περασμένη τετραετία, όταν και χρειάστηκε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για θέματα όπως η ενεργειακή κρίση, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πράσινη μετάβαση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία» αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, θέμα βέβαια που θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Υπογράμμισε παράλληλα, ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά γιατί ακριβώς διαφέρουν από άλλες δαπάνες και τόνισε τη σημασία της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

«Σε σχέση με το ΝΑΤΟ θέλουμε μια γοργή είσοδο της Σουηδίας», τόνισε σχολιάζοντας το ζήτημα είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας στην Ατλαντική συμμαχία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις της μετανάστευσης κάνοντας λόγο για συνεργασία σε αυτό το θέμα ώστε να προστατεύονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και είναι άδικο χώρες όπως η Ελλάδα να φέρουν το βάρος και να κατηγορούνται πως δεν σώζουν ανθρώπους, όπως κάνει το ελληνικό λιμενικό», σχολίασε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλαβε ότι «όσο λιγότερα πλοία προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο τόσο λιγότερες πιθανότητες είναι να έχουμε ανθρώπινες τραγωδίες» και επεσήμανε ότι «έχουμε σπάσει το μοντέλο των διακινητών στη θαλάσσια διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που πρέπει να κάνουμε και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».

«Έχουμε τώρα πολύ καλύτερη αμοιβαία κατανόηση ο ένας για τις θέσεις του άλλου σχετικά με σειρά γεωπολιτικών θεμάτων», τόνισε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή άλλωστε είναι η έννοια της συμμετοχής στην ΕΕ ή και στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Λετονός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια έδωσε συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές.

Όπως τόνισε η Λετονία και η Ελλάδα που φυλάνε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατανοούν πόσο σημαντικό είναι αυτό ώστε να γίνεται ασφαλή η διέλευση εντός της ΕΕ. Ζήτησε επίσης μια φωνή στην Ευρώπη αναφορικά με το μεταναστευτικό και αναφέρθηκε πως οι δυο χώρες είναι αλληλέγγυες προς την Ουκρανία.

Στις 16:45, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Λετονίας Έντβαρντς Σμίλτενς.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα πριν φύγει για το Βίλνιους ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με προηγούμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ως πλήρες μέλος. 

Την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου, θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έχει γνωστό, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 12:00 το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Στο πλευρό του πρωθυπουργού θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και κατά πάσα πιθανότητα η διπλωματική σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα.

Από τουρκικής πλευράς, μαζί με τον Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου και εκπρόσωπος Τύπου, Τσαγατάι Κιλίτς.

Πρόκειται για την πέμπτη, τετ α τετ, συνάντηση των δύο ηγετών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και την πρώτη μετά την επανεκλογή τους. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου του 2022 στην Κωνσταντινούπολη. 

Διαβάστε ακόμα: 

Ερντογάν: Βάλτε μας στην ΕΕ για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ - Η αντίδραση των Βρυξελλών