Οι πρώτες τριάντα μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι πρώτες τριάντα μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Οι πρώτες 100 μέρες κάθε νέας κυβέρνησης συγκεντρώνουν πάντα τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόκειται για τους πρώτους περίπου τρεις μήνες από την στιγμή που το τιμόνι της χώρας αναλαμβάνει ένας καινούργιος πρωθυπουργός, διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής, τα οποία θα τον ακολουθούν σε ολόκληρη την περίοδο διακυβέρνησης.

Στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα θα είναι εντελώς διαφορετικό μια και το κομβικό διάστημα των 100 πρώτων ημερών θα συμπιεστεί σε μόλις 30. Στην περίπτωση λοιπόν που οι πολίτες εμπιστευθούν τη ΝΔ, η δουλειά της νέας Κυβέρνησης θα ξεκινήσει χωρίς να υπάρξει ούτε μία μέρα καθυστέρησης, με τις ημερομηνίες να είναι συγκεκριμένες, ώστε μέσα στον πρώτο μήνα οι πολίτες να έχουν απτά αποτελέσματα της νέας λογικής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή λοιπόν στις 17 Ιουλίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και στις 22 Ιουλίου θα αρχίσει το νομοθετικό έργο.

Η Βουλή θα κλείσει μόνο για περίπου δέκα μέρες στις 10 Αυγούστου.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δείχνει να έχει προετοιμαστεί και σε νομοθετικό επίπεδο, αφού δε θέλει να αφήσει τον χρόνο να περάσει, εφόσον ασφαλώς κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής.

Μέχρι την ολιγοήμερη καλοκαιρινή ανάπαυλα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να έχει ψηφίσει μία σειρά νομοθετημάτων που ουσιαστικά θα αποτυπώνουν την στρατηγική, στην οποία έχει ήδη δεσμευθεί στο δημόσιο λόγο του.

Πιο συγκεκριμένα νόμος του κράτους θα έχει γίνει το σχέδιο για τη νέα δομή της κυβέρνησης στην οποία θα συμπεριληφθούν ως λοιπές διατάξεις η κατάργηση του ασύλου, οι αναγκαίες αλλαγές στον ποινικό κώδικα και οι αντίστοιχες στο νόμο της αυτοδιοίκησης για να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, μετά από την υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία πάντως που θέλει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κάθε υπουργός να παραλαμβάνει έναν φάκελο με νομοθετήματα τα οποία είναι ήδη ώριμα σε μεγάλο βαθμό, ώστε να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εξαμήνου, σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Σε σχέση με τους ανθρώπους που θα κληθούν να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια, πολλά γράφονται και λέγονται όμως όλοι θα πρέπει να κρατήσουν μικρό καλάθι.

Όπως τονίζει στο liberal.gr στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, το υπουργικό συμβούλιο που θα συγκροτηθεί, εφόσον ο κ.Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές:

- Δε θα είναι αποτέλεσμα ισορροπιών, είτε γεωγραφικών, είτε εσωκομματικών «τάσεων» αλλά θα έχει τη λογική μιας σφιχτής ομάδας εργασίας που θα υπηρετεί μια ενιαία μεταρρυθμιστική στρατηγική.

- Θα είναι ομοιογενές, με πνεύμα συναντίληψης κάτι που επιβάλλεται από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν συναρμοδιότητες, αλλά και την ανάγκη καλής εσωτερικής λειτουργίας κάθε υπουργείου.

- Θα καταργηθούν (με εξαίρεση ίσως μία θέση) οι αναπληρωτές υπουργοί, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ανά υπουργείο, καθώς οι υφυπουργοί θα αναφέρονται στον υπουργό και κάθε ένας θα έχει απολύτως διακριτό χαρτοφυλάκιο και ρόλο.

- Θα υπάρχουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και τεχνοκράτες κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.