Το ορόσημο της ΔΕΘ και η μάχη της καθημερινότητας

Το ορόσημο της ΔΕΘ και η μάχη της καθημερινότητας

Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, κηρύσσοντας όχι μόνο τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, αλλά ανοίγοντας επισήμως τη νέα «πολιτική χρονιά». Το στίγμα έχει ήδη δοθεί, στον απόηχο της μεγάλης πυρκαγιάς της Αττικής, με την πολιτική αντιπαράθεση να οξύνεται και την κυβέρνηση να δέχεται «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση. Η απάντηση της κυβέρνησης στο σκηνικό σύγκρουσης και τις επικρίσεις, που δέχεται, είναι αυτό, που απομένει να αποφασιστεί για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ουσιαστικά θα αποτελέσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα.

Στο βασικό το τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις-καθημερινότητα-αύξηση εισοδημάτων, αναζητείται πλέον η έμπρακτη απάντηση στα κενά που διαπιστώθηκαν στην πολιτική προστασία, αλλά και η πειστική διαχείριση της επόμενης ημέρας για τους πληγέντες και το περιβάλλον, με τις άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων να βρίσκονται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Παρά τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον και οι «αναταράξεις» στις ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως και στην αμερικανική, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, ούτε, όμως, και ανεξέλεγκτων υποσχέσεων. Ως εκ τούτου, και φέτος, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες δεν αναμένεται να έχουν τα χαρακτηριστικά παρελθόντων ετών, αλλά να εστιάζουν στις πολιτικές και όχι στις παροχές.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του οικονομικού επιτελείου, άλλωστε, παραμένει η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης, της εντατικοποίησης των επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης των εισοδημάτων, που για την κυβέρνηση έχει αναδειχθεί σε κεντρικό στόχο τετραετίας.

Στο οικονομικό σκέλος των επικείμενων ανακοινώσεων, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αλλαγές, που ενδεχομένως να παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να διορθωθούν τρωτά σημεία του φορολογικού νόμου, χωρίς, όμως, να αλλάζει η ουσία και το πνεύμα της ρύθμισης. 

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προτάξει ένα νέο πλέγμα πολιτικών, που θα προωθηθεί άμεσα προς υλοποίηση και θα αφορά τη στεγαστική κρίση, το δημογραφικό, την επιδοματική πολιτική και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας στους τομείς, όπου καταγράφεται έλλειψη προσωπικού. 

Το κόστος της στέγης τείνει να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα, που αγγίζει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαιτέρως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τους νέους, γι' αυτό και η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει σε εφαρμογή πολλαπλά προγράμματα, που να καλύπτουν ευρείες κοινωνικές ομάδες. Τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμάται ότι οι πόροι, που θα διατεθούν για την εφαρμογή της σχεδιαζόμενης στεγαστικής πολιτικής, θα υπερβούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη, επί τάπητος βρίσκονται τα προγράμματα «Σπίτι μου 2» –χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, στο οποίο προωθείται διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων, ώστε να συμπεριληφθούν και άτομα 40-50 ετών– το πρόγραμμα «Κάλυψη», το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Με το δημογραφικό να προβληματίζει και να ανησυχεί, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η ουσιαστική εξομοίωση των τρίτεκνων με τις πολύτεκνες οικογένειες, συγκαταλέγονται στις επικείμενες ανακοινώσεις, με την κυβέρνηση να προχωρά στην υλοποίηση μιας εκ των δεσμεύσεων, που έχει ήδη αναλάβει.

Σε όλο αυτό το διάστημα, πάντως, σε πλήρη εξέλιξη αναμένεται να παραμείνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας, κυρίως σε ό,τι αφορά στα τρόφιμα και την ενέργεια, με τα αρμόδια υπουργεία να επανεξετάζουν τις δυνατότητες, που έχουν από το φθινόπωρο. Στην αιχμή του δόρατος και τα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές, η υγεία, με την προτεραιοποίηση 6.500 προσλήψεων στο ΕΣΥ και την ανακαίνιση των υποδομών στα νοσοκομεία και το νέο ψηφιακό σχολείο

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στις κυβερνητικές πολιτικές θα εξακολουθήσει να είναι η συνέχεια του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, με την ενίσχυση των λειτουργιών του gov.gr, του mAigov και του Gov.grWallet.

Το ορόσημο της ΔΕΘ δίνει το πολιτικό στίγμα της περιόδου, που ακολουθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να δώσει και το στίγμα της επανεκκίνησης της κυβέρνησης, που διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο της, ώστε να υπάρξει αντίκτυπος του κυβερνητικού έργου και στη θέση των πολιτών απέναντΊ της. Η καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής είναι ο αστάθμητος παράγοντας του φετινού καλοκαιριού, με το ενδιαφέρον του κυβερνητικού επιτελείου να στρέφεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, που θα διενεργηθούν από τον Σεπτέμβριο, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις των πολιτών απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις.