Το πακέτο μέτρων που προτείνει η Ελλάδα για την ακρίβεια

Το πακέτο μέτρων που προτείνει η Ελλάδα για την ακρίβεια

Τη μεγάλη «πληγή» της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια θα βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τραπέζι των 27 κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ένα θέμα που απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρώπης, μιας και - λιγότερο ή περισσότερο - εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, το οποίο ελέγχει η Μόσχα.

Από τη Ρουμανία λοιπόν  ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφαση του να θέσει το ζήτημα στους 27, τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που «χτυπάει» ευθέως κάθε νοικοκυριό. 

Είναι σαφές ότι η Αθήνα θα επιμείνει στο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος από το οποίο επιβαρύνονται όλα τα κράτη μέλη εξαιτίας των αυξήσεων, κάτι που ο κ.Μητσοτάκης θα καλέσει τους Ευρωπαίους να αναζητήσουν τρόπους να το μειώσουν. 

Ένας τρόπος που συζητείται είναι η ανάληψη τμήματος του συγκεκριμένου κόστους από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι ξεκάθαρο ότι στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει ενιαία και συντονισμένα προκειμένου να μην είναι όμηρος της Ρωσίας, ούτε να απειλείται ότι το φυσικό αέριο θα φθάσει τα 2.000 ευρώ.

Η λογική της ευρωπαϊκής αντίδρασης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η κρίση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή της πανδημίας εκτιμά η Αθήνα. Ήδη μάλιστα καταγράφονται τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να εξεταστούν στο επίπεδο των 27: 

  • H δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων και θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Να υπάρχει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση.

Παράλληλα θα μπορούσε να τεθεί σε διαβούλευση το πώς τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να κάνουν από κοινού  παραγγελίες για φυσικό αέριο, μοιράζοντας το κόστος. 

Όπως πληροφορείται το liberal.gr γνώση για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της χώρας μας έχουν κράτη του Μεσογειακού Νότου όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.  

Το μεγαλύτερο πάντως μέρος της συνεδρίασης των 27 αναμένεται να καταλάβουν οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο στην Ουκρανία. 

Βασικό στοιχείο της ελληνικής θέσης, η οποία θα διατυπωθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου, είναι ο απόλυτος σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων. 

Μια θέση που μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να αφορά αποκλειστικά τις ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία όμως είναι σαφές ότι εμπεριέχει και τα όσα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στην κυβέρνηση μάλιστα μιλούν για αναθεωρητισμό της Μόσχας που  παραπέμπει στις κατά καιρούς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. 

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους συνομιλητές της ότι συντάσσεται με την Ευρώπη και θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή  τακτική. Στοιχείο που θα αναδείξει και ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.