Παραγωγικοί φορείς προς Τσίπρα: Ζητούμενο η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας - Οι υποσχέσεις έχουν κουράσει

Παραγωγικοί φορείς προς Τσίπρα: Ζητούμενο η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας - Οι υποσχέσεις έχουν κουράσει

Ανάπτυξη με έργα και όχι λόγια ζήτησαν από τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα μαζί του ν τους. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας με ενέργειες φιλικές στην επιχειρηματικότητα τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για την κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

"Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και γι αυτό χρειάζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, ούτως ώστε να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα των επόμενων ενεργειών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει, όπως είπε, "ατμομηχανή" για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της πόλης.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, όπως παρατήρησε, ότι ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε υποσχέσεις, διότι όπως παρατήρησε οι υποσχέσεις έχουν "κουράσει".

Ο ίδιος έθεσε τα ζητήματα της υπερβολικής φορολόγησης και των μεγάλων εισφορών, για τις εξαγωγές είπε ότι "πηγαίνουν σχετικά καλά" και σημείωσε πως μπορούν να αποτελέσουν την "ατμομηχανή" για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

"Τα κόκκινα δάνεια είναι το θέμα που καίει όλο τον κόσμο και για τις επιχειρήσεις είναι το ζήτημα της ρευστότητας", επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

Οσον αφορά στη στάση του πρωθυπουργού είπε ότι "έδειξε κατανόηση" στα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Νωρίτερα και προσερχόμενος στην συνάντηση ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου που ανέφερε, είπε: «Αυτό που θέλουμε από τον κ. Τσίπρα είναι να υλοποιήσει αυτά τα οποία θα πει στην έκθεση. Γιατί πολλά από αυτά που είπαν πέρυσι δεν υλοποιήθηκαν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπώ εγώ έχουν πολλά προβλήματα στην πόλη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζορμπίδης.

 

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην συνάντηση ότι, η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα για τον τουρισμό είπε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και απαντώντας και σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισε:

-Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.

-Το "πάγωμα" των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων έθεσαν τα αιτήματα σχετικά με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φορολογία και άλλα ζητήματα που τους απασχολούν. Στα θέματα του ΟΑΣΘ, του μετρό και του λιμανιού υπήρξε αναγνώριση, εκ μέρους των φορέων, ότι έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Σαββάκης, ο Πρόεδρος της τοπικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής  Μακεδονίας κ. Αντωνάκης. Ο κ. Αντωνάκης σε μια σύντομη δήλωση που έκανε είπε ότι θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό την προστασία του κλάδου, να μην φεύγουν οι νέοι οικονομολόγοι στο εξωτερικό, καθώς και να προστατεύονται οι ελεγκτές που κάνουν κάθε μέρα την δουλειά τους έξω στον δρόμο.

Από πλευράς υπουργών συμμετείχαν στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρούχα.

 

 φωτο: sooc