ΠΑΣΟΚ: Η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου και το ασυμβίβαστο στο καταστατικό για Δούκα

ΠΑΣΟΚ: Η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου και το ασυμβίβαστο στο καταστατικό για Δούκα

Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όσο οδεύει προς τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας προκύπτουν συνεχώς και νέα δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς τους συσχετισμούς εντός του κόμματος.

Η προαναγγελία της αναμενόμενης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς από την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία διαμήνυσε ότι «δεν θα είναι απούσα από τις εξελίξεις», αλλά και το πρόσκομμα που έχει προκύψει στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα  εξαιτίας του καταστατικού του κόμματος που χαρακτηρίζει ασυμβίβαστες τις ιδιότητες του Δημάρχου με τη διεκδίκηση σε μονοπρόσωπα όργανα, στην προκειμένη περίπτωση του προέδρου του κόμματος, δημιουργεί εσωκομματικές περιπλοκές.

Ήδη, έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Γιάννης Κανελλάκης και την επανεκλογή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ αναμένεται - εκτός απροόπτου - εντός εβδομάδος να γνωστοποιήσει επισήμως και τη δική της υποψηφιότητα η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η πολύπειρη πρώην επίτροπος, πρώην υπουργός και βουλευτής, προτάσσει την πορεία της, τις επαφές της εντός και εκτός Ελλάδος, την αναγνωρισιμότητά της, καθώς και τη σφραγίδα του εκσυγχρονισμού στο προφίλ της, ενώ έχει δώσει και το στίγμα των προθέσεων της αλλά και του τρόπου που θα κινηθεί στις εσωκομματικές διεργασίες.

«Εξετάζω σοβαρά το ενδεχόμενο να είμαι υποψήφια και σε κάθε περίπτωση δεν θα είμαι απούσα σε αυτή την ιστορία», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο ΣΚΑΙ και υποστήριξε πως «η διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ είναι η πιο κρίσιμη από την κρίση και μετά, γιατί όλο το πολιτικό σύστημα ρευστοποιείται. Η ΝΔ μετά από έναν πενταετή κύκλο, που δείχνει ότι κλείνει και σε πολλές πλευρές και δεν υπάρχει το αφήγημα που σε μεγάλο βαθμό έχει επικοινωνιακά χαρακτηριστικά».

Στη συνέχεια, η ίδια είπε πως «από τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 44% και στους 3,5 εκατ. ψηφοφόρους, τώρα έφτασε σε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες» και υπερτόνισε την ανάγκη για «ένα ισχυρό και δυνατό κόμμα που θα έχει μια κούρσα στις επόμενες εκλογές, την ίδια στιγμή που κινδυνεύει να ιταλοποιηθεί το πολιτικό σύστημα».

Σύμφωνα με την ίδια, «η εσωκομματική εκλογή προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο των Media. Να αντιληφθούμε ότι η συντηρητική κυριαρχία δεν εγκλωβίζεται σε ένα πρόσωπο, το αφήγημα αυτό πρέπει να έχει συμμάχους, που δεν είναι μόνο τα κομματικά στελέχη. Χρειαζόμαστε να κατανοήσουμε και να απαντήσουμε στα προβλήματα μιας πολύ μεγάλης μεσαίας τάξης», ανέφερε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, «ήταν σωστό που μπήκαν γρήγορα οι εκλογές» και ισχυρίστηκε πως «υπάρχει χρόνος να αντιστραφεί το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ». Μιλώντας για το πρόσωπο που πρέπει να ηγηθεί, έκανε λόγο για «κάποιον που πρέπει να μπει μπροστά και να εμπνεύσει τον κόσμο, να δώσει τα εχέγγυα τι έχει κάνει και τι θα κάνει».

Αναφερόμενη στην ίδια χαρακτήρισε ευεργετικό το διάστημα που ήταν εκτός των κομματικών πραγμάτων, σχολιάζοντας πως «όταν είσαι συνέχεια σε ένα κόμμα, ιδρυματοποιείσαι».

«Ο αρχηγός που θα εκλεγεί θα έχει τον χρόνο να κάνει πράγματα και να αντιστρέψει πλήρως τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό», εκτιμά η κυρία Διαμαντοπούλου, ασκώντας αυστηρή κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος όσον αφορά στην παραγωγή αποφάσεων. Τάχθηκε υπέρ της συλλογικής λειτουργίας και σημείωσε:

«Ο κ. Ανδρουλάκης είχε ένα μικρό κόμμα με δύο απόψεις, προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός πρέπει να πείθει πιο είναι το σωστό κάθε φορά, όχι να βγάζει το μέσο όρο, να συνθέτει και όχι απλώς να ανακοινώνει αποφάσεις», συνέχισε φέρνοντας το παράδειγμα της ψήφισης των νομοσχεδίων για τα μη κρατικά ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να ξεθολώσει το μήνυμά του.

«Οι κομματικοί μηχανισμοί δεν είναι τα πάντα- αυτοί μας οδήγησαν άλλωστε εδώ», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες δεν έχουν πλέον κάποιο συμβόλαιο με τα κόμματα, όπως συνέβαινε παλιά, αλλά συμμετέχει σε μια απίστευτη κινητικότητα».

Το ασυμβίβαστο στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ

Ένα άλλο ζήτημα που αναδεικνύεται σε «πονοκέφαλο» για τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία έγκρισης των υποψηφιοτήτων είναι το όνομα Χάρης Δούκας. Και αυτό διότι μέλη του κόμματος θέτουν θέμα κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη η διεκδίκηση της ηγεσίας από τον νυν δήμαρχο Αθηναίων, επικαλούμενα το καταστατικού του κόμματος, βάσει του οποίου υπάρχει ασυμβίβαστο.

Για το λόγο αυτό σήμερα ο Χάρης Δούκας έθεσε σήμερα «το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων», στον Νίκο Ανδρουλάκη, για την υποψηφιότητά του την οποία ανακοίνωσε ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής - που δεν αντέδρασαν - αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον τελευταίο να σχολιάζει λέγοντας ότι όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές. Ωστόσο, τις υποψηφιότητες τύποις εγκρίνει η ΕΔΕΚΑΠ.

Μιλώντας στον Real FM  απάντησε στις αιτιάσεις που προβάλλουν μέλη του ΠΑΣΟΚ ότι είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του δημάρχου με του υποψηφίου αρχηγού στο κόμμα, βάσει του καταστατικού, το οποίο προβλέπει «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα», καλώντας τον Νίκος Ανδρουλάκη να πάρει θέση.

«Έτσι όπως το διαβάζετε αποκλείει και βουλευτές. Θέλω να απαντήσω όμως ξεκάθαρα, κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, δηλαδή ασυμβίβαστου, έβαζαν η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης» ανέφερε και σημείωσε: «Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε».

Να σημειωθεί ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος το οποίο θα επιληφθεί του ζητήματος των υποψηφιοτήτων, αλλά και τις διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές. 

Για τα σενάρια περί συνεργασιών στην κεντροαριστερά δήλωσε ότι: «Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Οι συγκλίσεις δεν γίνονται με διαδικασίες προεδρικών διαταγμάτων, ούτε με συναντήσεις κορυφής. Γίνονται πάνω σε μία ατζέντα. Η ατζέντα αυτή λέει πολύ συγκεκριμένα πράγματα».

Όσον αφορά στο ευρύτερο κάλεσμα προσθέτει ότι απευθύνεται «σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι χρειάζεται ένας εκδημοκρατισμός της εξουσίας, ότι χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο».

Στο μεταξύ, ο Χάρης Δούκας συνεχίζει την καμπάνια του, ζητώντας από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ  να στηρίξουν την  υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «τώρα είναι η ώρα της μεγάλης υπέρβασης».