ΠΑΣΟΚ: Κυβερνητικό κόμμα ή νέος ΣΥΡΙΖΑ;

ΠΑΣΟΚ: Κυβερνητικό κόμμα ή νέος ΣΥΡΙΖΑ;

Το τέλος της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: εάν το κόμμα σκοπεύει να αξιοποιήσει τη δυναμική και την ευνοϊκή συγκυρία προκειμένου να αναδειχθεί σε κυβερνητική δύναμη με τη μέθοδο και τον τρόπο του Κ. Μητσοτάκη.

Ή θα το επιδιώξει με τη συνταγή του Αλ. Τσίπρα.

Το πρόσωπο του αρχηγού θα συμβολίσει τη βούληση και εντολή της βάσης αλλά και των εν δυνάμει ψηφοφόρων, είτε να αποτελέσει τον διαμορφωτή και εκφραστή ενός νέου θετικού αφηγήματος για τη χώρα. Συνδυαστικά με στοιχειωδώς σοβαρό πρόγραμμα, πλειάδα υπουργοποιήσιμων στελεχών, σταθερότητα, και αξιοπιστία.

Είτε να γίνει ο κομιστής μιας νέας μηδενιστικής, ατελέσφορης όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, διαμαρτυρίας, άρνησης και απόρριψης. Σε πρώτη φάση το μείγμα αυτό θα προσφέρει πρόσβαση σε μια εύκολη εκλογική πελατεία - τώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλοροεί - αλλά προοπτικά θα υπονομεύσει κάθε απόπειρα να λειτουργεί ως υπεύθυνο κυβερνητικό κόμμα και κυβέρνηση.

Ο πρώτος γύρος μεθαύριο, και ειδικά η συμμετοχή - ο αριθμός εκείνων που θα ψηφίσουν και η ταυτότητας τους πχ παλιοί ψηφοφόροι, επιστρέψαντες κλπ - θα δώσει μια πρώτη απάντηση αν το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να επαίρεται, περί δυναμικής επιστροφής ή θα συμμαζέψει τον «μικρομεγαλισμό» που αποπνέει ο λόγος αρκετών υποψηφίων αρχηγών και στελεχών του.

Εκτός από το δίδυμο που θα πάει στο δεύτερο γύρο η κρισιμότερη παράμετρο το βράδυ της Κυριακής, θα είναι η μεταξύ τους διαφορά.

Αν θα είναι μικρή και εύκολα αναστρέψιμη ή μεγάλη και συντριπτική σε επίπεδο εντυπώσεων και της δυνατότητας σύμπηξης συμμαχιών. Η σειρά κατάταξης και η δύναμη σε ψήφους των υπολοίπων τεσσάρων υποψηφίων, θα κρίνει το εύρος του παζαριού με τους δυο τελικούς διεκδικητές και το πιθανό παζλ της συμμαχίας που θα οδηγήσει στην τελική νίκη.

Ο πολιτικός πολιτισμός και το κλίμα ενότητας που εξακολουθούν να εκπέμπουν οι υποψήφιοι και το κόμμα, είναι η μία όψη του νομίσματος.

Στην άλλη πλευρά, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες υπάρχει αναβρασμός, γενική καχυποψία και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, που δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε κανονικό «γρονθοκόπημα» μόλις μετρηθούν τα κουκιά στις κάλπες!