Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Σεπτέμβριο - O Σ. Φάμελλος για πρόεδρος της ΚΟ

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Σεπτέμβριο - O Σ. Φάμελλος για πρόεδρος της ΚΟ

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 Ιουλίου, διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση στις αρχές Σεπτεμβρίου, φέρεται να εισηγήθηκε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, είχε προταθεί ο Σωκράτης Φάμελλος για τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε δική του πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μείνει πρόεδρος της ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας και να πλαισιώνεται από τέσσερις αναπληρωτές, που θα προέρχονται από το οικονομικό επιτελείο του κόμματος. Δηλαδή τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη, το όνομα της οποίας ακουγόταν έντονα τις προηγούμενες μέρες για τη θέση της επικεφαλής της ΚΟ, προτάθηκε για τη θέση την αντιπροεδρία της Βουλής.

Οι Διονύσης Καλαματιανός και Σία Αναγνωστοπούλου προτάθηκαν για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ (ο πρώτος από τους «προεδρικούς», η δεύτερη από την «Ομπρέλα»), με τον βουλευτή Ηλείας να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς η βουλευτής Αχαΐας φέρεται να αρνήθηκε να αναλάβει. Για την ίδια θέση ο Παύλος Πολάκης φέρεται να πρότεινε την Θεοδώρα Τζάκρη.

Για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι προτάθηκαν από στελέχη της «προεδρικής» τάσης, οι Νίκος Παππάς και Κατερίνα Νοτοπούλου. Πληροφορίες θέλουν να προκρίνεται η λύση τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με τους δύο προαναφερθέντες και τον βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη.

Επίσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προτείνεται για τη θέση του διευθυντή της ΚΟ, θέση που κατείχε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, θα ακολουθήσει ψηφοφορία για το ποιος θα ηγηθεί της ΚΟ.

Από τα πρώτα στελέχη που έφτασαν στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου, νωρίς το μεσημέρι ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Λάμπρου, ενώ λίγο αργότερα έφτασαν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Χαρίτσης, η  Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

«Κόντρες» για Τζανακόπουλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της λεγόμενης «προεδρικής» τάσης ζήτησαν να συζητηθεί το «θερμό επεισόδιο» που είχε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος -που δεν είναι παρών στη συνεδρίαση της ΠΓ- με τον Πάνο Ρήγα το βράδυ των εκλογών, όπως κατήγγειλε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τον Δ. Τζανακόπουλο υπερασπίστηκαν στελέχη της «Ομπρέλας» και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συζητηθεί ένα τέτοιο θέμα στο συγκεκριμένο συλλογικό όργανο του κόμματος.

Διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα σύγκλησης των κομματικών οργάνων

Στο μεταξύ, διαφωνίες εκφράζονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το χρονοδιάγραμμα σύγκλησης των κομματικών οργάνων. Υπάρχουν εισηγήσεις οι διαδικασίες να διεξαχθούν μέσα στον Ιούλιο, ενώ το δεύτερο σενάριο έχει ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, με το συνέδριο να εκλέγει τον νέο ηγέτη του κόμματος.   

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα αναφορικά με τα πρόσωπα που θα εκφράσουν την επιθυμία να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον στίβο της διαδοχής είναι πολύ πιθανό να κατέβουν, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ έχουν ακόμα ακουστεί τα ονόματα του Παύλου Πολάκη και της Ρένας Δούρου.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν τα ονόματα που έχουν ακουστεί θα θέσουν υποψηφιότητα ή αν θα προκύψουν και κάποια νέα πρόσωπα - έκπληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, καμία τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί πολυδιάσπαση και μία εκλογική διαδικασία ανάμεσα σε έξι ή και περισσότερους υποψηφίους.

Δηλώσεις στελεχών για ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ενωτικό κλίμα ήταν όλες οι δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στην ηγεσία.

«Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενωμένο, δυνατό, αγωνιστικό. Το οφείλουμε στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε σε ανάρτησή της η Ράνια Σβίγκου: «Στις 29 Ιούνη έκλεισε ένα κεφάλαιο. Όμως, στο βιβλίο της ιστορίας, για τον Αλέξη Τσίπρα έχουν ακόμα να γραφτούν πολλές σελίδες. Ας μη βιαστούν να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα. Ας μην αυταπατώνται ότι ξεμπέρδεψαν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι ακόμα και χθες, μετά την ιστορική δήλωσή του, βιάστηκαν να τον απαξιώσουν… Θα τον φοβούνται, για πολύ καιρό ακόμα», σημείωσε.

«Όλοι οφείλουμε να κάνουμε πράξη αυτό που λέει η διακήρυξη μας. Να εκφράσουμε και να συσπειρώσουμε όλο τον κόσμο από τη Ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο» δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

«Η συνάντηση ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στο έδαφος της Αριστεράς, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.