Πώς θα πείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι»

Πώς θα πείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι»

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Κόντρα στην λογική της ισοπέδωσης του πολιτικού συστήματος θέλει να πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε μία περίοδο που οι πολιτικοί στο μυαλό των περισσότερων πολιτών είναι «όλοι ίδιοι», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά διαφέρουν. Το μεγάλο ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτό που λίγο πολύ υπάρχει στο μυαλό της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. «Τί διαφορετικό μπορεί να προσφέρει η ΝΔ, όταν το μνημόνιο είναι αυτό που θα κληθεί να διαχειριστεί και εκείνη». Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι παρά τα ασφυκτικά πλαίσια που δημιουργούν οι μνημονιακές συνθήκες, μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική.

Αυτός θα είναι άλλωστε ένας από τους κεντρικούς στόχους της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά και στο διάστημα που μεσολαβεί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις δημόσιες τοποθετησεις του θα αναφέρεται όλο και πιο συχνά στο πως σχεδιάζει την Ελλάδα των επόμενων χρόνων. Η φράση μάλιστα «φεύγουμε μπροστά» ακούγεται με έντονο τρόπο στην Πειραιώς. «O πρόεδρος της ΝΔ θα ασκεί δυναμική και αλλά και υπεύθυνη αντιπολίτευση», σημειώνει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη, τονίζοντας με νόημα ότι «οι Ελληνες θα πρέπει να περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με τη δυναμική άσκηση σκληρής κριτικής των κυβερνητικών πεπραγμένων και την παράλληλη διατύπωση θετικών προτάσεων από την πλευρά του».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην πορεία προς τη ΔΕΘ αλλά και στην εκεί παρουσία του, ο αρχηγός της αξιωματικης αντιπολίτευσης θα κινηθεί σε δύο επίπεδα.

Από την μία θα παρουσιάσει το οραμά του για τη χώρα συνολικά και από την άλλη θα δώσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευςης θα δώσει βάρος στους νέους ανθρώπους θέλοντας να δώσει προοπτική σε αυτό το «δυναμικό» κομμάτι της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Πειραιώς τμήμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα καλύψει το πώς θα μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να καταπολεμήσουν την μάστιγα που τους ταλαιπωρεί, που δεν είναι άλλη από την ανεργία.

Στο κόμματι αυτό υπάρχει ειδική προετοιμασία από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ο κ.Μητσοτάκης δεν κρύβει σε συζητήσεις του, ότι χωρίς την συμμετοχή της νεολαίας, κάθε προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ταυτόχρονα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης είναι πεπεισμένος πως η προσπάθεια συγκράτησης των νέων εντός των τειχών θα πρέπει να πάρει εθνικά χαρακτηριστικά και μάλιστα θα πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα.

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν ήταν η αναφορά του στα παιδιά, στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής: «Τα παιδιά που έμαθαν σε ποια σχολή μπήκαν την περασμένη Πέμπτη γεννήθηκαν στο γύρισμα του 21ου αιώνα. Θα αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο το 2021. Τα παιδιά της πρώτης Δημοτικού που θα ακούσουν το πρώτο σχολικό κουδούνι σε λίγες μέρες, θα τελειώσουν το Λύκειο το 2029 και θα αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο το 2033. Πώς θα είναι η Ελλάδα τότε; Mια ευημερούσα χώρα με προκοπή, αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια, μια χώρα που θα έχει βρει τη θέση της σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα; Ή μια Ελλάδα σε μόνιμη κρίση με οικονομία καχεκτική, θεσμούς αδύναμους, μια χώρα στην οποία θα κυριαρχεί ο φόβος, η ανασφάλεια, η ντροπή και η απογοήτευση».

Την ίδια ώρα,σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει βέβαιος σε συνομιλητές του, ότι το πολιτικό κλίμα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω τους επομενους μήνες εξαιτίας και της επερχόμενης τρίτης αξιολόγησης.

«Στο πλαίσιο αυτό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα» λένε κομματικές πηγές που επιμένουν ότι η ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο επίκεντρο της γαλάζιας  στρατηγικής θα βρεθεί και η λεγόμενη καθημερινότητα του πολίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει κατευθύνσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα κομματικά στελέχη να αναδεικνύουν θέματα που απασχολούν τον μέσο Ελληνα, όπως για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτηριζουν «κόλαφο» για την κυβέρνηση.

Φωτογραφία αρχείου SOOC