«Pressing» Κυρ. Μητσοτάκη στα δεξιά της ΝΔ
Eurokinissi
Eurokinissi

«Pressing» Κυρ. Μητσοτάκη στα δεξιά της ΝΔ

Εδώ και μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το παρών σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή στον Έβρο, στην Πιερία, την Ημαθία και την Πέλλα, στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Καστοριά, ο πρωθυπουργός θέτει σε προτεραιότητα στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, τις περιοχές, όπου τους τελευταίους μήνες, η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει «ρωγμές».

Παρότι, σε καμία δημοσκόπηση, με επιμέρους στοιχεία, δεν έχει τεθεί εν αμφιβόλω η πρωτοκαθεδρία της κυβερνητικής παράταξης, ήδη από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες κατέγραφαν υψηλά ποσοστά κόμματα, που τοποθετούνται στα «δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας. Το τελευταίο διάστημα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν περαιτέρω ενίσχυσή τους, γεγονός, που έθεσε σε συναγερμό το κυβερνητικό επιτελείο.

Στη ρητορική κομμάτων, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απαντήσει, μιλώντας για «ψευτοπατριώτες» και για εκείνους, που «εργαλειοποιούν την πίστη», αντιτάσσοντας την πραγματική πατριωτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, που αφορά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της άμυνας της χώρας, την ισχυροποίηση της διεθνούς της θέσης, τη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων μέσω της εξωτερικής της πολιτικής, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με την αντίστοιχη κινητοποίηση και της Ευρώπης.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, στην Πιερία, όπου η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 38,8%, η Νίκη συγκέντρωσε 9,25% και  η Ελληνική Λύση 7%. Στην Πέλλα, με τη Νέα Δημοκρατία στο 38,41%, η Ελληνική Λύση συγκέντρωσε 7,65% και η Νίκη 7,15%, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης, η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε στο 40,11%, η Ελληνική Λύση στο 7,95% και η Νίκη στο 6,49%. 

Στόχος της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις περιοχές αυτές, είναι καταρχάς η συσπείρωση της εκλογικής βάσης, που στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να περιοριστούν οι «διαρροές», εφόσον αυτές φαίνεται να κατευθύνονται, όχι προς το κέντρο, αλλά προς τα δεξιά της.

Από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός μίλησε για εμπιστοσύνη, που οι πολίτες έδειξαν προς τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εθνικές κάλπες, χαρακτηρίζοντας την εμπιστοσύνη αυτή «επιταγή ευθύνης, που η κυβέρνηση θα την εξαργυρώσει με σκληρή δουλειά, όλη αυτή την τετραετία». Ανέδειξε τη θέση της Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας, όπως είπε, ότι «η Ελλάδα του 2024 στην Ευρώπη ακούγεται», σημειώνοντας «δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο», είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση, μια χώρα η οποία ξέρει να διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο», θέτοντας το διακύβευμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου, που, όπως υπογράμμισε, «θα καθορίσουν, εν πολλοίς, με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ακουγόμαστε, με ισχυρή φωνή, σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης».

Στην πρώτη γραμμή, έβαλε τη μεταναστευτική πολιτική και την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα «πρωταγωνίστησε στο να φυλάξουμε τα σύνορά μας και να καταστήσουμε τα ελληνικά σύνορα, σύνορα της Ευρώπης», επανέλαβε τη σημασία των ευρωπαϊκών πόρων, αναδεικνύοντας ότι προσωπικά διαπραγματεύθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, την ενεργειακή πολιτική και το δημογραφικό, ζητώντας ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική και έθεσε το δίλημμα της κάλπης, με την υποσημείωση σε όλα αυτά ότι το μήνυμα σταθερότητας πρέπει να είναι η απάντηση στην αντιπολίτευση, που μετέτρεψε τις ευρωεκλογές σε ένα άτυπο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το κλίμα από τις τελευταίες περιοδείες του Πρωθυπουργού είναι κλίμα συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να επικεντρώνεται στα θέματα της καθημερινότητας για τα οποία οι πολίτες ενδιαφέρονται, γεγονός, που ενισχύει και την κυβερνητική θέση ότι οι ευρωεκλογές τους αφορούν άμεσα, καθώς το αποτύπωμα της Ευρώπης είναι φανερό σε κάθε έργο υποδομής, όπως για παράδειγμα στη χρηματοδότηση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση, αντιθέτως από τα δεξιά της υπάρχει «ένας φτηνός και απίστευτα λαϊκίστικος δήθεν πατριωτισμός διάφορων πολεμοχαρών τουρκοφάγων» και από την άλλη πλευρά, «ένας άμορφος λαϊκισμός που συνδυάζει το lifestyle με απίστευτα πρόχειρες και ακοστολόγητες προτάσεις.

Η τελευταία δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την τάση συσπείρωσης της κυβερνητικής παράταξης, δίνοντας στην εκτίμηση ψήφου από 31,1% – 35,5% στη Νέα Δημοκρατία. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό από 14% – 17% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (10,8% – 13,4%), το ΚΚΕ (7,1% – 9,5%), η Ελληνική Λύση (8,7% – 11,1%), η Νίκη (2,5% – 4,1%), η Πλεύση Ελευθερίας (3% – 4,6%) και η Νέα Αριστερά (2,1% – 3,5%), ενώ στο ανώτατο όριό τους φτάνουν το 3% το ΜέΡΑ25, οι Δημοκράτες και η Φωνή Λογικής.