Προετοιμασία Κυρ. Μητσοτάκη για τις συναντήσεις με A. Merkel - W. Schaeuble

Προετοιμασία Κυρ. Μητσοτάκη για τις συναντήσεις με A. Merkel - W. Schaeuble

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και με αυξανόμενη την ανησυχία για τον κίνδυνο να αναβιώσουν στιγμές του πρώτου εξαμήνου 2015, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται και για το σημαντικό ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στις 13-14 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Εκεί θα έχει συναντήσεις με την καγκελάριο Angela Merkel και με τον υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Πρόκειται για την τέταρτη κατ'' ιδίαν συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο, καθώς έχουν προηγηθεί μία στο Λουξεμβούργο, τον περασμένο Μάιο και δύο στις Βρυξέλλες. Η τελευταία ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου σε ολιγόλεπτο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, οριστικοποιήθηκε και το νέο ραντεβού που εκ των πραγμάτων διαφαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο κορύφωσης των συζητήσεων για συμφωνία με τους θεσμούς, ενόψει της νέας κρίσιμης ημερομηνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με τον κ. Schaeuble, σε μία συνάντηση που εκτός από χαρακτήρα γνωριμίας, θα έχει σε κάθε περίπτωση και περιεχόμενο ουσίας, καθώς αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής και θεωρείται βέβαιο πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει και στον γερμανό υπουργό Οικονομικών τις θέσεις του για ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα μειώνει τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες, αλλά και για την ανάγκη ταχείας υλοποίησης ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος γενναίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει συνομιλία των δύο ανδρών. "Δεν τον ξέρω, δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του", είχε τονίσει και ο ίδιος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. Είχε αναγνωρίσει πάντως ότι έχει διαφωνίες με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, κυρίως σε ότι αφορά το ζήτημα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά έχει επικρίνει τόσο τις "προσωπικές αναφορές" κυβερνητικών παραγόντων στον γερμανό υπουργών Οικονομικών, όσο και την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τεχνητά διλήμματα του τύπου "είσαι με τον Schaeuble ή απέναντι στον Schaeuble".

Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ενόψει των συναντήσεων αυτών ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει όσα λέει και στο εσωτερικό της χώρας για την ανάγκη μίας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής. "Δεν λέει άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό", τονίζουν χαρακτηριστικά, αντιπαραβάλλοντας την στάση αυτή στην "αφόρητη διγλωσσία" που καταλογίζει η Πειραιώς στην κυβέρνηση. Με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα το έκτακτο βοήθημα που μέσα στη Ελλάδα χαρακτηρίζει "13η σύνταξη" και στις Βρυξέλλες έκτακτο βοήθημα που μάλιστα δεσμεύθηκε δια της επιστολής Τσακαλώτου ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Σταθερή θέση που επίσης αναμένεται να διατυπώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αντίθεση της ΝΔ στον λαϊκισμό, τον οποίο άλλωστε είναι μεταξύ εκείνων που υποδεικνύουν ως κορυφαίο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη. Είναι κάτι που ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει από την πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε με την κ. Merkel, τον Φεβρουάριο του 2016. Ο νεοεκλεγείς τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε οριοθετήσει σαφώς το κόμμα του απέναντι και σε σενάρια στήριξης μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης με φόντο την περίοδο εκείνη το Ασφαλιστικό, λέγοντας και στην γερμανίδα καγκελάριο ότι "δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στη χώρα, μία για τα δύσκολα και μία για τα εύκολα". Είναι θέση που εκφράζει διαρκώς ο πρόεδρος της ΝΔ, έστω και αν διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του ουδέποτε έχει δεχτεί οποιαδήποτε πίεση από το Βερολίνο να στηρίξει επιλογές της κυβέρνησης. "Ούτε υπόνοια πίεσης προς τη ΝΔ", έχουν τονίσει συνεργάτες του, την ώρα που ο ίδιος έχει αποσαφηνίσει σε όλους τους τόνους πως "αν η σημερινή κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία, θα πάμε σε εκλογές", καθώς η ΝΔ, "με τις δικές της ψήφους, δεν θα την κρατήσει ζωντανή ποτέ".

Στο Λουξεμβούργο, όπου είχαν συνάντηση μισής ώρας στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά στην κ. Merkel τις θέσεις του για την αναγκαία διαφοροποίηση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Είχε τονίσει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης 4%, όπως δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να συμβεί με την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ΝΔ.

Με τις συγκεκριμένες συναντήσεις, αλλά και το σύνολο των επαφών που πραγματοποιεί στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει, όπως εξηγούν συνεργάτες του, να οικοδομήσει από τώρα σχέσεις εμπιστοσύνης με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, θεωρώντας ότι η διαφορά αξιοπιστίας σε σχέση με τη σημερινή ηγεσία της χώρας θα του επιτρέψει να ξεκινήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ μία διαπραγμάτευση για νέα συμφωνία με τους θεσμούς. Συμφωνία που δηλώνει βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί και να βασίζεται στην υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Αυτό συνιστά ένα από βασικά μηνύματα που θα εκπέμπει και στο εσωτερικό της χώρας, με αποδέκτες τους πολίτες που, όπως λέει, θεωρούν ότι "όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο και ότι η πολιτική που πρέπει να εφαρμόσουμε επιβάλλεται από κάποια ξένα κέντρα και δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά με δική μας πρωτοβουλία".

"Είναι λάθος αυτή η άποψη", τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει ότι "εμείς μπορούμε να προτείνουμε μία εμπεριστατωμένη "συμφωνία αλήθειας" που θα πηγαίνει πάνω και πέρα από το τρίτο πρόγραμμα" και που θα βγάλει τη χώρα από την πολυετή κρίση.