Το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ως συνέχεια του Βίλνιους
EUROKINISSI / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
EUROKINISSI / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ως συνέχεια του Βίλνιους

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το θετικό momentum στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών, αυτή τη φορά στο περιθώριο της Ετήσιας Συνέλευσης του ΟΗΕ που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών «κλείδωσε» τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Επί της ουσίας, Αθήνα και Άγκυρα επιδιώκουν να υπάρξει συνέπεια αλλά και συνέχεια στο θετικό κλίμα που είχε αναπτυχθεί στις 13 Ιουλίου στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσει το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην τουρκική πρωτεύουσα και οι επαφές που θα έχει εκεί με τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Πρόκειται για μια συνάντηση «προπαρασκευαστική» των όσων θα συζητήσουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Π. Μαρινάκης δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών στο Βίλνιους. Θα συζητηθούν επίσης θέματα διμερών σχέσεων και θέματα που αφορούν την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων καθώς και ζητήματα επικαιρότητας που αφορούν την περιοχή. Θα συνεχιστεί ο διάλογος και θα προετοιμαστεί η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στον ΟΗΕ καθώς και η επικείμενη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θεωρείται σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά λαμβάνονται σε μία περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, φέρνοντας ως παραδείγματα την έλευση ηγετών των Βαλκανίων, της ΕΕ αλλά και του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, καθίσταται σαφές ότι κοινός τόπος των δύο πλευρών είναι η συνέχεια και συνέπεια στην καλλιέργεια του θετικού κλίματος.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στον απόηχο της Συνόδου στο Βίλνιους, στις 12 Ιουλίου, με μία ταυτόσημη και ταυτόχρονη ανακοίνωση από την Αθήνα και την Άγκυρα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί έως τώρα στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη βελτίωση του κλίματος, με παράλληλη έναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συμφωνία για νέα συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.