Ρισκάρουν στην άκρη του χάους

Ρισκάρουν στην άκρη του χάους

Του Γιάννη Σιδέρη

Του Ευκλείδη ο τράχηλος… ζυγόν των αγορών δεν υπομένει (μόνο μειώσεις στο αφορολόγητο).  Αρειμάνιος δήλωσε χθες ότι «Η Ιταλία δεν μας ανησυχεί. Με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, προχωράμε στην καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, όπως έχουμε προγραμματίσει». (newpost.gr)

Η κυβέρνηση με την εμμονή στην «καθαρή έξοδο» ακροζυγιάζεται στα πρόθυρα του χάους. Αν της βγει θα δηλώνει «νικήτρια» - που δεν πρόκειται να της βγει γιατί ακόμη και στην ευμενέστερη των εξόδων, σε περίπτωση που βγει και πλεύσει σε ήρεμα νερά, ο λαός θα πληρώσει σε τόκους, καθ΄ υπολογισμό, άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που η κυβέρνηση κόβει συντάξεις.

Είναι τυχοδιωκτικός και ψηφοθηρικός ανορθολογισμός, αλλά δεν είναι του Τσακαλώτου, αυτός είναι συνυπεύθυνος. Είναι του κ. Τσίπρα.

Η «γενναία» δήλωση Ευκλείδη έγινε την στιγμή που ο επικεφαλής του κλιμακίου στους θεσμούς (Τρόικα) Ντέκλαν Κοστέλλο υπενθύμιζε το απλό: «Η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει».

Επίσης ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρόλφ Στράους, υπενθύμισε ότι οι χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα είναι πολύ ευάλωτες στην αγορά όταν βγουν από το πρόγραμμα, ενώ ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι οι αρχικές συνθήκες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά είναι πιο δύσκολες εάν η ΕΚΤ δεν συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE» (το φτηνό χρήμα που έβρεχε η ΕΚΤ και η κυβέρνηση κρατούσε ομπρέλα).

Ακόμη και ο εκλεκτός της κυβέρνησης για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και πρώην υφιστάμενος του κ. Τσακαλώτου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, δήλωσε ότι η «καθαρή έξοδος» έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο ως προς το τι σημαίνει, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «από κει και πέρα αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας». Θα υπάρχει επόπτευση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή τράπεζα και ΔΝΤ.

Η τελευταία παραδοχή από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει ότι ουσιαστικό τέλος μνημονίου δεν υπάρχει. Απλώς με την - απροσδιόριστη – «καθαρή έξοδο» ελπίζει ο Πρωθυπουργός ότι θα μπορέσει να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, εξανεμίζοντας ψηφοθηρικά σε επιδόματα αλληλεγγύης μέρος του πλεονάσματος που με τόση απρονοησία υπεξαίρεσε από την πραγματική Οικονομία. Φυσικά θα ισχυριστεί ότι αγαπάει τους φτωχούς, και πολλοί εξ αυτών που θα λάβουν τα επιδόματα θα τον πιστέψουν! Τι τους νοιάζει η ανάπτυξη που θα τους έφερνε δουλειές…

Για την αξία της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής που προετοίμαζαν οι «Σαμαροβενιζέλοι», ο Β. Βενιζέλος την περιέγραψε χθες λέγοντας: «σημαίνει ότι έχεις πίσω σου την Ευρωζώνη, τους εταίρους, και αυτό είναι μήνυμα στις αγορές γα τα επιτόκια, ένα μήνυμα στους Οίκους αξιολόγησης».

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει νουνεχώς σε έκθεσή της, χαρακτηρίζοντας την προληπτική γραμμή ως ασφαλιστική δικλείδα, και τονίζει ότι το καθεστώς εποπτείας στη μετά το πρόγραμμα είναι μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι η επιστροφή στον ενάρετο κύκλο ανάπτυξης μέσω της χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί σημαντική πρόκληση. Η ύπαρξη προληπτικής γραμμής θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά σε αυτή την προσπάθεια, εξασφαλίζοντας πρόσβαση εάν χρειαστεί σε φθηνά κεφάλαια στου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Όλοι συμβουλεύουν αλλά ουδείς απαιτεί από την κυβέρνηση αλλαγή στάσης. Δική της η επιλογή και η ευθύνη. Απλώς επισημαίνουμε ότι ρισκάρει τυχοδιωκτικά, και το κόστος δεν θα το πληρώσει μόνο η ίδια αλλά και εμείς, όπως πληρώσαμε και τις ανοησίες του 2015.

Ας ευχηθούμε… οι αγορές βοηθός!

ΥΓ: Ο κ. Πάνος Καμμένος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, όταν συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ή θα έπρεπε να τον είχε αποπέμψει ο πρωθυπουργός γα λόγους πολιτικής ευθύνης. Το ίδιο θα έπρεπε να αποπεμφθεί γα το προχθεσινό χυδαίο tweet. Δεν γράφει με τέτοια λούμπεν γλώσσα έτσι ένας υπουργός.
Ωστόσο από πού κι ως που ελέγχεται πολιτικώς γιατί πήγε ένα Σαββατοκύριακο στο Μονακό να παρακολουθήσει Φόρμουλα 1 ως προσκεκλημένος του Αλβέρτου, στην περίπτωση που πήγε με δικά του έξοδα; Τα Σαββατοκύριακά του και τα λεφτά του, δικά του είναι.