Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη με Τσίπρα για το τηλέφωνο στον Erdogan

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη με Τσίπρα για το τηλέφωνο στον Erdogan

Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε χώρα στη Βουλή με τις δευτερολογίες των δύο να ανεβάζουν τους τόνους. Τα εθνικά θέματα αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς επίσης και η φράση του Α. Τσίπρα στην πρωτολογία ότι σκεφτόταν αν θα έρθει στη Βουλή να μιλήσει.  

«Η παρουσία σας στο κοινοβούλιο δεν είναι σπατάλη χρόνου αλλά θεσμική υποχρέωση. Ίσως έτσι να αντιληφθείτε και τη διάκριση των εξουσιών την οποία συστηματικά παραβιάζετε. Υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έρθει ποτέ να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ, όπως ο κ. Χουλιαράκης που έχει αναβάλλει πολλές φορές την παρουσία του εδώ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναφέρθηκε στη διάσταση απόψεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών.

«Επιλέγετε να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που είναι, σήμερα, απών και δεν σας ενώνει τίποτα ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη για την καρέκλα», είπε αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο, σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Υπενθύμισε, δε, ότι οι κ.κ. Καμμένος και Κοτζιάς θα κάθονται δίπλα δίπλα και αναρωτήθηκε ποιος θα εκφράζει την θέση της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ο Κυρ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός δεν αξιοποιεί το δίαυλο επικοινωνίας που υποτίθεται ότι έχει με τον Erdogan. «Αξιοποιήστε τον ώστε να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν οι δύο Ελληνες αξιωματικοί στην Ελλάδα όπως οφείλει να κάνει η Τουρκία», σημείωσε.

«Η δουλειά σας κ. Τσίπρα δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις ότι πράγματι υπάρχει αύξηση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι τι κάνετε γι αυτό. Πώς προετοιμάζεστε για την διαφορετική γεωπολιτική πραγματικότητα. Έχετε την επιθυμία οικοδόμησης εθνικού μετώπου συνεννόησης. Έχετε ειλικρινή διάθεση να συνομιλήστε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αθροίσουμε δυνάμεις; Δεν το κάνατε. Σπεύσατε να με κατηγορήσετε γιατί σας χαρακτήρισα επιπόλαιο. Επαναλαμβάνω τον χαρακτηρισμό. Είστε επιπόλαιος. Ο τρόπος που χειριστήκατε το όνομα των Σκοπίων κρύβει επιπολαιότητα και μικροπολιτική», είπε επίσης.

Τέλος, επανερχόμενος στα περί ηθικού πλεονεκτήματος εξήγησε ότι όσοι χτίζουν  ένα νέο κομματικό στρατό, όσοι κλείνουν το μάτι σε προσλήψεις δεν μπορούν να μιλάνε για κάτι τέτοιο. «Κάηκε το ηθικό πλεονέκτημα στα τρία χρόνια που κυβερνάτε», προσέθεσε.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ειδικά για τους Τούρκους προξένησε εντύπωση στην Ολομέλειας της Βουλής. Κι αυτό διότι επιχείρησε να πείσει ότι το ζήτημα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν αποτελεί μείζον θέμα.

Ενδεικτική η απάντηση του: «Είναι ανεύθυνο από την πλευρά σας να εγκαλείτε τον πρωθυπουργό γιατί δεν το έπραξε. Δεν θα ανάγω εγώ ένα σύνηθες περιστατικό σε μέγα με άγνωστες συνέπειες». Μάλιστα, προσέθεσε ότι τον Τούρκο πρωθυπουργό θα τον καλέσει στο τηλέφωνο όταν κρίνει ότι θα έχει νόημα και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φάνηκε, πάντως, διατεθειμένος να κουβεντιάσει το θέμα της Σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Σε ένα σύνηθες συνοριακό επεισόδιο βρέθηκαν λίγα μέτρα από την άλλη πλευρά και βρίσκονται σήμερα προφυλακισμένοι. Όλα όσα είπατε καταδεικνύουν την δική σας επιπολαιότητα», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, για το θέμα της αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΝΔ άλλαξε άποψη «όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους, αρχίσατε να λέτε για το ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα όνομα που μας προσβάλλει».

Πηγές ΝΔ: Ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε ότι είχε υποσχεθεί στον Erdogan να δώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Κύκλοι προσκείμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε τη δήλωση Erdogan ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει στη Τουρκία τους 8 αξιωματικούς.

Επίσης σημείωσαν ότι ο κ. Τσίπρας αντιφάσκει: από τη μια προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε μεθοριακό επεισόδιο και από την άλλη αναβάθμισε το συμβάν στέλνοντας τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, στο ΝΑΤΟ. 

Τέλος υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε να εμπιστεύεται το δικαιϊκό σύστημα της Τουρκίας το οποίο, όπως έλεγαν, αμφισβητείται εν συνόλω από τη διεθνή κοινότητα.