Φωτογραφία αρχείου
Το σκεπτικό της επιλογής Τζιτζικώστα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Eurokinissi
Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Το σκεπτικό της επιλογής Τζιτζικώστα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το πρόσωπο που θα αποτελούσε την επιλογή της κυβέρνησης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου για τα επόμενα 5 χρόνια στην Κομισιόν, είχε εδώ και καιρό «φωτογραφηθεί», με τον πρωθυπουργό να έχει δημοσίως απορρίψει το αίτημα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την αποστολή δύο υποψηφίων - ενός άνδρα και μιας γυναίκας - ώστε να είναι η πρόεδρος της Επιτροπής εκείνη, που θα κάνει την τελική επιλογή.

Παρότι τα χαρτοφυλάκια, που θα δοθούν στις χώρες - μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, η απόφαση είχε ήδη ληφθεί, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει τελικά το μεσημέρι ότι «η Ελλάδα θα προτείνει για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απόστολο Τζιτζικώστα», με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την κα Φον ντερ Λάιεν.

Για την κυβέρνηση η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά για μια σειρά λόγους, καθώς η διαδρομή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας συγκροτεί το κατάλληλο προφίλ, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωκε να έχει ο επόμενος επίτροπος της Ελλάδας.

Πρώτον, πρόκειται για ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους, εντός και εκτός συνόρων, τα τελευταία εννέα χρόνια. Από το 2015 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, το 2017 εκλέχθηκε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Δεύτερον, είναι ένα νέο - ηλικιακά πρόσωπο - που, όμως, έχει εκτεθεί στη λαϊκή κρίση πολλές φορές και για διαφορετικά αξιώματα και έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50% σε μια μεγάλη περιφέρεια, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας στις εθνικές εκλογές του 2007 εξελέγη Βουλευτής της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, στις Περιφερειακές Εκλογές του 2010 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας - Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, στις Περιφερειακές Εκλογές του 2014 Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 71,03% στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη με ποσοστό 62,04% από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Το Νοέμβριο του 2019 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Το 2023, ακολούθησε η επανεκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη με ποσοστό 60,27%. Τα ποσοστά εκλογής του Απόστολου Τζιτζικώστα, εκτιμούν στην κυβέρνηση, ότι καταδεικνύουν και την απήχηση του στο εκλογικό σώμα, με χαρακτηριστικά διεύρυνσης και σύνθεσης, που αποτελούν ζητούμενο για την ταυτότητα του κόμματος, όπως την έχει περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας σημειώσει πολλές φορές ότι στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με ένα κόμμα το οποίο παραμένει πιστό στις αρχές του, αλλά διευρύνεται.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Τζιτζικώστας αποτελεί ένα πρόσωπο «γέννημα θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης, με τη σημασία, που αυτό έχει για το κομματικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας και τη σχετική συζήτηση να έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.

Τρίτον, ο προτεινόμενος για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στη νέα Κομισιόν, αναδεικνύει, όπως επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε βρεθεί «απέναντι» στον πρωθυπουργό πριν από εννέα χρόνια, δηλώνοντας και εκείνος παρών στην κούρσα για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας είχε μιλήσει τότε για την ανάγκη μιας άλλης νοοτροπίας, για την ανάγκη στήριξης και επιβράβευσης της δημιουργικότητας, αλλά και για «ένα κράτος που να λειτουργεί».

«Βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου για να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε όσα μας κρατούν στο χθες, τολμάμε να ελπίζουμε» είχε δηλώσει μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, λίγο αφότου είχε πράξει αναλόγως τότε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε εκείνη την εσωκομματική «μάχη», την τετράδα των υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, είχαν συμπληρώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης - αντιπρόεδρος του κόμματος στη συνέχεια και υπουργός «πρώτης γραμμής» της κυβέρνησης Μητσοτάκη από το 2019 έως σήμερα - αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος στις ευρωεκλογές επανεξελέγη ευρωβουλευτής για μια δεύτερη θητεία.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1978, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία, στο Georgetown University της Ουάσιγκτον και απέκτησε την πρώτη εργασιακή του εμπειρία στο Γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά στο University College of London, μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.