Α. Σκέρτσος για φωτιά στον Έβρο: Η κλιματική κρίση συναντήθηκε με τη μεταναστευτική

Α. Σκέρτσος για φωτιά στον Έβρο: Η κλιματική κρίση συναντήθηκε με τη μεταναστευτική

«Στον Έβρο είχαμε τη συνάντηση, δυστυχώς, δύο μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων για την ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση συναντήθηκε με τη μεταναστευτική κρίση, με τραγικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε ο  υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας για τα μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, εστιάζοντας στην εν εξελίξει πυρκαγιά στην περιοχή, αλλά και στην προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για ποινές φυλάκισης για εμπρησμό από αμέλεια.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε αρχικά για την προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή λέγοντας ότι «χρειάζεται χρόνος για να αναλύσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει στον Έβρο και συνολικότερα φέτος το καλοκαίρι. Τι συνέβη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα τελευταία στοιχεία του Copernicus, δείχνουν ότι συνολικά η Ευρώπη σημειώνει φέτος μια αύξηση κατά 44% στις καμένες εκτάσεις. (…) Φέτος είναι μια συνολικά κακή χρονιά για όλη την Ευρώπη, για τη Μεσόγειο, ειδικότερα για την Ελλάδα».

Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε, εστιάζοντας στους εμπρησμούς: «Ο πρωθυπουργός εξέθεσε τα γεγονότα ψυχρά, αντικειμενικά, χωρίς να χρωματίζουμε και χωρίς να αποδίδουμε ευθύνες. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι στη διπλή πυρκαγιά του Έβρου -αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και μετά στη Δαδιά- μέσα στο πυκνό δάσος, στο κέντρο ουσιαστικά της Δαδιάς, είχαμε μια ταυτόχρονη ανάπτυξη πολλών εστιών.

Αυτό συνέβη σε ένα περιβάλλον καιρικών ακραίων φαινομένων που τελικά οδήγησε σε αυτή την μεγάλη πυρκαγιά που καίει ακόμα δυστυχώς και σήμερα. (…) Από κοντά και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν όντως ανθρώπινο παράγοντα. Από’κει και πέρα κανένας δεν μιλάει για κάποιο οργανωμένο σχέδιο.

Αυτό το οποίο λέμε όμως είναι ότι μπορεί να έχει προκληθεί από αμέλεια μια τέτοια μεγάλη πυρκαγιά και αυτό το οποίο βλέπουμε στον Έβρο είναι τη συνάντηση δυστυχώς δύο μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων για την ανθρωπότητα συνολικά. Η κλιματική κρίση συναντήθηκε με τη μεταναστευτική κρίση, με τραγικά αποτελέσματα και για το περιβάλλον και για την ανθρώπινη ζωή των».

Οι ποινές φυλάκισης για εμπρησμό

Σχετικά με τις ποινές φυλάκισης για εμπρησμό από αμέλεια, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε:« Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη αυστηροποιήσει το πλαίσιο των ποινών για τις πυρκαγιές εκ προθέσεως στην προηγούμενη τετραετία αποτελούν κακούργημα.

Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συνολικής, διαφορετικής κουλτούρας και συνείδησης για το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουμε πρέπει να αυστηροποιηθεί και οι ποινές σε ότι αφορά τα συμβάντα εξ αμελείας, διότι όλοι πρέπει να κάνουμε κτήμα μας ότι και η παραμικρή ασυναίσθητη, ασυνείδητη κίνηση σε συνθήκες συναγερμού 5 - όπως είχαμε εφτά φορές φέτος το καλοκαίρι, συνθήκες ακραίες καιρικά - μπορεί να είναι επικίνδυνες και δυνάμει να δημιουργήσουν μια πυρκαγιά. Αυτό πρέπει να μπει μέσα στη συνείδησή μας, την κουλτούρα μας και να είμαστε όλοι πολύ πιο προσεκτικοί.

Δεν λύνονται τα προβλήματα μόνο με καταστολή. Λύνονται με πρόληψη, λύνονται με εκπαίδευση και αυτό το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό ήταν το τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που για πρώτη φορά η Ελλάδα απέκτησε και πρόγραμμα πρόληψης. Έχουν δοθεί το 2022 και το 2023 συνολικά 230 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις πρόληψης, καθαρισμών, δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών».

Μέσω κτηματολογίου ο εντοπισμός των ακαθάριστων οικοπέδων

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σχέδιο για πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων, ο υπουργός τόνισε: «Τεχνικά γίνεται. Η τεχνολογία μπορεί να γίνει ένας πάρα πολύ ισχυρός σύμμαχος στις προσπάθειες της πολιτείας για να καταπολεμήσουμε αυτό το νέο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Και δεν είναι μόνο αυτό το μέσο.

Υπάρχουν κι άλλα μέσα, όπως η χρήση των δορυφόρων, η χρήση των drones, αυτά όλα μπορούν να βοηθήσουν στην εγκαιρότερη πρόσβαση και παρέμβαση στη φωτιά. (…) Υπάρχει πάντα η έννοια και η λογική της προτεραιοποίησης. Υπάρχουν οικισμοί, περιαστικά δάση, τα οποία είναι πολύ πιο ευαίσθητα, πολύ πιο ευάλωτα.

Εκεί θα δοθεί προτεραιότητα. Εκεί πρέπει να αποκτήσουν όλοι τη συνείδηση ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια αυτή και υπάρχουν πόροι και από την Πολιτεία και από τους Δήμους. Κι από κει και πέρα μπορούμε να υποστηρίξουμε και τους ίδιους τους ιδιώτες στο να κάνουν και οι ίδιοι τη δική τους προσπάθεια, διατηρώντας την αυλή τους καθαρή».

ΔΕΘ και Τουρισμός

«Ο τουρισμός φέτος, παρά κάποιες αρχικές ενδείξεις τον Ιούνιο ότι κάποιες περιοχές έχουν πρόβλημα, τα στοιχεία από τα αεροδρόμια, από τα χερσαία σύνορα δείχνουν ότι υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 10 έως και 15% και στα έσοδα και στις αφίξεις» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Αναφορικά με το αν υπάρχει περίπτωση αυτά τα έσοδα διανεμηθούν σε ασθενέστερους ή σε οποιονδήποτε άλλο, σε οποιαδήποτε άλλη ανάγκη, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στη ΔΕΘ, θα περιμένουμε να ακούσουμε το οικονομικό πακέτο του πρωθυπουργού.

Θυμίζω ότι έχει ο ίδιος πει ότι θα είναι μία ομιλία που θα αφορά και θα στοχεύει στην παραγωγική οικονομική αναδιάρθρωση και κρατική αναδιάρθρωση της χώρας και ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας μοντέλου μέσα στην επόμενη τετραετία.

Θέλουμε να γίνουμε ακόμα πιο παραγωγικοί, πιο εξωστρεφείς. Να γίνουμε μια οικονομία που θα αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο και αυτό σημαίνει ότι έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε και ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα στέκεται και θα στηρίζει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Θα περιμένουμε λίγο να δούμε τι θα εξαγγείλει».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Σκέρτσος είπε: «Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, είπαν και συμφώνησαν ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια νέα προσπάθεια, να «γυρίσουμε σελίδα» σε όλα αυτά τα οποία είδαμε να συμβαίνουν την προηγούμενη τετραετία και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν πρώτες συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να δούμε πώς μπορούν να οικοδομηθούν αυτά τα νέα μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Εμείς πιστεύουμε σε μια ειρηνική και αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη και από κει και πέρα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να επιλυθούν και τα διμερή προβλήματα».