Α. Σκέρτσος: Ο νόμος για την ισότητα στο γάμο θα οδηγήσει σε ένα πιο ισχυρό έθνος και πιο συμπαγή κοινωνία

Α. Σκέρτσος: Ο νόμος για την ισότητα στο γάμο θα οδηγήσει σε ένα πιο ισχυρό έθνος και πιο συμπαγή κοινωνία

Για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, όπως το αγροτικό και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στην ΕΡΤ.

Αρχικώς, όπως αναγνώρισε, «το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, υπάρχει μια διάχυτη, εύλογη ανασφάλεια από την πλευρά του αγροτικού κόσμου σε όλη την Ευρώπη, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Η κλιματική κρίση δημιουργεί πολύ μεγάλες πιέσεις στο αγροτικό εισόδημα, καταστροφές, πολλές απρόοπτες καταστάσεις, τις οποίες καλούνται να διαχειρισθούν οι αγρότες μας».

Τούτων δοθέντων, συνέχισε, «είναι φυσιολογικό, αναμενόμενο να αντιδρούν και να ζητούν στήριξη. Εμείς, στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων που πέρασαν, τη στήριξη αυτή την δείξαμε έμπρακτα και έφερε και αποτελέσματα. Ο ΕΛΓΑ έδωσε πάνω από 1 δισεκ. σε αποζημιώσεις», υπενθύμισε ο υπουργός Επικρατείας με την ταυτόχρονη υπόμνηση ότι «στη διάρκεια της πανδημίας δώσαμε 600 εκατ. επιπλέον». Ταυτοχρόνως, «μειώσαμε σημαντικά τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, δόθηκαν ευχέρειες ως προς το ΦΠΑ». Με δυο λόγια, «στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, είναι βασικός κλάδος της οικονομίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο 'Α. Σκέρτσος προχώρησε σε απολογισμό, επισημαίνοντας ότι «η αγροτική παραγωγή πήγε καλύτερα τα προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκε, έγινε πιο εξωστρεφής ο πρωτογενής τομέας μας. Από εμπορικό έλλειμμα περάσαμε σε εμπορικό πλεόνασμα». Και, υπογράμμισε ότι «οι αγρότες έχουν δει στην πράξη ότι αυτή η κυβέρνηση στέκεται δίπλα τους και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα τους. Με ανοιχτά αυτιά, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς να κουνάμε το δάκτυλο ή να θεωρούμε ότι οι κινητοποιήσεις είναι παράλογες».

Αναφέρθηκε δε, και στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως ότι «φέρνουμε μπροστά τη μερική προκαταβολή της πλήρους αποζημίωσης για τις φυσικές καταστροφές, από 5.000 έως 10.000 ευρώ, στη Θεσσαλία». Και κάλεσε τους αγρότες να καταθέσουν τις αιτήσεις. Το δεύτερο μέτρο έχει να κάνει με το κόστος ενέργειας: «Καθησυχάσαμε την ανησυχία που υπήρχε σε μικρή μερίδα αγροτών, σε σχέση με οφειλές που είχαν σε λογαριασμούς ενέργειας». Γι' αυτό το θέμα, η κυβέρνηση δημιούργησε μια επταετή ρύθμιση.

Ερωτηθείς αν στις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή μπορεί να είναι και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε αρχικώς ότι δόθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, είχε κόστος 160 εκατ. ευρώ και επωφελήθηκαν από αυτό περίπου 230.000 αγρότες. «Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε μια εξαγγελία σε αυτό», ξεκαθάρισε και τούτο γιατί «και τα δύο προηγούμενα χρόνια το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε το φθινόπωρο, βλέποντας και την πορεία του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει το μήνυμα ότι εφόσον πάει καλά ο προϋπολογισμός - όπως έχει πάει τα προηγούμενα χρόνια και καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας - εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα».

Ερχόμενος, όμως, σε αυτό που αναμένουν οι αγρότες, δηλαδή τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, σημείωσε: «Αύριο στην παρέμβαση που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα δοθούν επιπλέον βοήθειες ειδικά σε σχέση με το ενεργειακό κόστος». Ειδικότερα, «αύριο θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Να επωφεληθούν δηλαδή και οι αγρότες μας από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος για τους αγρότες της περιοχής της λίμνης Κάρλα διαβεβαίωσε πως «θα υπάρξει στήριξη μέχρι να υπάρξει αποστράγγιση».

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Όπως ανέφερε για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ανέφερε ότι γίνεται τώρα γιατί ήταν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, γιατί το όραμα για την ανάπτυξη και την ευημερία στη χώρα μας δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά περιλαμβάνει ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, που είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα παρέχει.

Η παρέμβαση θα οδηγήσει σε ένα πιο ισχυρό έθνος και πιο συμπαγή κοινωνία καθώς θα εμπιστευτούν τους θεσμούς όσοι ωφεληθούν από τη ρύθμιση αυτή, που την εφαρμόζουν άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση με κανέναν σε αυτό το ζήτημα, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα παιδιών και θα δώσουμε τη δυνατότητα σε Έλληνες να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κόστος στις ευρωεκλογές.

Ακολούθως τόνισε πως για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι μία ιστορικού χαρακτήρα μεγάλη μεταρρύθμιση και μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη, η προτεραιότητά μας είναι πάντα κοντά στη δημόσια εκπαίδευση. Η μεταρρύθμιση θα φέρει πίσω Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό και εργάζονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα κρατήσει νέα παιδιά που δεν θα φύγουν για να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η εξεταστική περίοδος δεν θα χαθεί και θα γίνει με διαδικτυακό τρόπο και με εξασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Επίσης, δήλωσε ότι για το στεγαστικό ζήτημα υπάρχει πρόβλημα στην αγορά ακινήτων και με την πολιτική της κυβέρνησης δίνονται δάνεια με χαμηλό επιτόκιο στα νέα ζευγάρια, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για ανακαινίσεις σπιτιών. Στόχος είναι να ρίξουμε στην αγορά πολλά κλειστά ακίνητα. Αλλά και παρεμβάσεις για έξυπνα ενεργειακά σπίτια. Θα δοθούν κτήρια του δημοσίου για κοινωνική στέγη και κοινωνικούς σκοπούς.