Σπρώχνουν σε παραίτηση τον Τσακαλώτο τα πρακτικά του Εurogroup

Σπρώχνουν σε παραίτηση τον Τσακαλώτο τα πρακτικά του Εurogroup

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Νέο βαρομετρικό χαμηλό στην ήδη ψυχρή σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προβλέπουν γαλάζια στελέχη, που παρακολουθούν στενά τη διαπραγμάτευση, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του δραματικού eurogroup από το Euro2day.gr.

Στην Πειραιώς που διάβασαν πολλές φορές το αγγλικό κείμενο δεν αποκλείουν εξελίξεις σχετικά με την παραμονή του έλληνα υπουργού των Οικονομικών στη θέση που έχει αυτή την στιγμή, εφόσον τελικά η ελληνική πλευρά δώσει το πράσινο φως για συμφωνία με την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και σε πρώτο χρόνο την απέρριψε ο κ. Τσακαλώτος.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, ας διαβάσουμε στην σελίδα 5 του κειμένου, την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην πρόταση που είχε διατυπώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup περί παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση και περαιτέρω συζήτηση σε δεύτερο όμως χρόνο της ρύθμισης του χρέους:

«Εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε είναι η χειρότερη των χειρότερων για την Ελλάδα! Έχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση που κάνουν στη ΝΔ, στην περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου πει τελικά «ναι» σε αυτή την πρόταση, την οποία ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ως «χειρότερη των χειρότερων», πώς θα μπορέσει ο Έλληνας τσάρος της Οικονομίας να παραμείνει στη θέση του αμέσως μετά την αποδοχή και να την υπερασπιστεί; «Τα κείμενα του eurogroup φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Τσακαλώτο, για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» έλεγε στο liberal.gr συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μας θύμιζε και το περιστατικό με τα όσα είχε υποστηρίξει παλιότερα ο υπουργός Οικονομικών για τη μείωση του αφορολόγητου και το ενδεχόμενο παραίτησής του. Ορισμένοι μάλιστα από τους πολύ στενούς συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνε ένα βήμα παραπέρα το συλλογισμό τους λέγοντας ότι «η διαρροή των εγγράφων μοιάζει να έγινε μόνο και μόνο για να εκθέσει τον κ. Τσακαλώτο». Για να ενισχύσουν μάλιστα αυτόν το συλλογισμό, υπενθυμίζουν την φράση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο STAR το πρωί της Τετάρτης ότι «η συγκεκριμένη πρόταση είναι μία καλή βάση εκκίνησης για να βρεθεί λύση», συμπληρώνοντας ο ίδιος με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν τη θεωρεί ως «πρόταση Σόιμπλε», αλλά ως μία πρόταση πολλών πλευρών. Πώς λοιπόν την ίδια πρόταση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη χαρακτηρίζει ως την χειρότερη όλων και η «φωνή» του Μεγάρου Μαξίμου μερικά 24ωρα αργότερα την αποδέχεται έστω και ως βάση συζήτησης;

Η εξήγηση που δίνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μία και εδράζεται στην κεντρική αποδοχή εκ μέρους της ΝΔ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα κάνει και θα πει τα πάντα προκειμένου να μείνει στην εξουσία, έστω και αν χρειαστεί να αυτοαναιρεθεί μέσα σε μερικές ώρες, έστω και αν απαιτηθεί να «στραπατσαριστεί» πολιτικά ένα κορυφαίο της στέλεχος σαν τον υπουργό Οικονομικών. Στο ίδιο πλαίσιο «της λατρείας για την εξουσία» εντάσσουν τις διαδοχικές αλλαγές στα όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας δημοσίως για την «πρόταση» Σόιμπλε. Ενδεικτική είναι η αναφορά γαλάζιου στελέχους για το μπρος πίσω των κυβερνητικών απόψεων το τελευταίο διάστημα: «Ο πρωθυπουργός μοιάζει με την παλίρροια. Κάθε δώδεκα ώρες αλλάζει απόψεις και πάει από τη μία πλευρά στην άλλη». Στη ΝΔ πάντως εντοπίζουν στοιχεία διάλυσης μέσα στην κυβέρνηση, απόρροια της έλλειψης κεντρικής στρατηγικής, που πλέον εξαπλώνεται σχεδόν σε όλο το φάσμα του κυβερνητικού έργου. Το περιστατικό μάλιστα με την τροπολογία των 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε για να καταργήσει τη ρύθμιση που οι ίδιοι ψήφισαν πριν από μία εβδομάδα για την ιδιωτική εκπαίδευση ήταν το αποκορύφωμα της «αυτογελιοποίησης» τονίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Το απόλυτο ξεχαρβάλωμα ήθελε να τονίσει και ο πρόεδρος της ΝΔ που μίλησε στη Βουλή για «πολιτικό στρατό ατάκτων». Μια κριτική που θα ακούγεται ολοένα και περισσότερο από την αξιωματική αντιπολίτευση, που θέλει να τονίσει το κυβερνητικό vertigo, το οποίο επιβεβαιώνει, όπως εκτιμά, τη σκληρή στάση που τηρεί απέναντί της.

(φωτογραφία: SOOC)