Στεγαστική κρίση και ακρίβεια στο επίκεντρο της στρατηγικής Μητσοτάκη
Eurokinissi
Eurokinissi

Στεγαστική κρίση και ακρίβεια στο επίκεντρο της στρατηγικής Μητσοτάκη

Πέντε ημέρες πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος, η κυβέρνηση αλλάζει σελίδα στην προεκλογική της ατζέντα, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, που έχει αρχίσει να υλοποιεί και σχεδιάζει, συνδέοντας στοχευμένα προγράμματα με τις ευρωπαϊκές της επιδόσεις και δίνοντας το περιεχόμενο στη δέσμευσή της για προσέγγιση της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μέσω της καθιερωμένης διακαναλικής του συνέντευξης, από τα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τη συνέχιση του προγράμματος «Σπίτι μου», με έναν δεύτερο κύκλο, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και διεύρυνση των ωφελούμενων, περιλαμβάνοντας πλέον και ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών.

Οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, προκειμένου το πρόγραμμα αυτό να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει αισιόδοξος για την κατάληξή τους. Η στεγαστική κρίση έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις βασικές προκλήσεις, που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει, προχωρώντας σε σειρά μέτρων, όπως οι περιορισμοί στο airbnb, ειδικά σε περιοχές, όπου εντοπίζεται πρόβλημα στέγης και η χορήγηση επιδόματος ενοικίου για φοιτητές. 

Στο πλαίσιο των πολιτικών με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, στις οποίες επιμένει τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντάσσονται για παράδειγμα η λειτουργία του Γραφείου Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της ΔΥΠΑ, ένα πρότυπο γραφείο απασχόλησης, με στόχο την παροχή πληροφοριών σχετικά με θέματα κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, καθώς και εξατομικευμένη υποστήριξη σε άτομα, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, άστεγους, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους.

Αντίστοιχα, η ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, η νέα ρύθμιση, ώστε να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ στο ΕΦΚΑ, έχουν βρεθεί προταχθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όλο το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, με το οικονομικό επιτελείο να κρίνει θετικά τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού. Αποκηρύσσοντας τον «αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό», όπως τον χαρακτήρισε, της αντιπολίτευσης και τα «λεφτόδεντρα», που όπως επισημαίνει, μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι η λύση στην αισχροκέρδεια των πολυεθνικών μπορεί να δοθεί και μέσω της Ευρώπης, αλλά και ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι στο τραπέζι των λύσεων, που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Αντιθέτως, η μείωση της ανεργίας –από το 17% στο 10% σήμερα- η αύξηση του κατώτατου μισθού, των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, η εκτίμηση ότι ο μέσος μισθός ίσως και να ξεπεράσει τα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και η περεταίρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, προτάσσονται ως η απάντηση.

Στο σαφές περίγραμμα της κυβερνητικής ατζέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σε ευθεία σύγκριση, μάλιστα, με το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς μιλά για «ανανέωση της εντολής και της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση», ώστε να «τρέξει» πιο γρήγορα το έργο για το οποίο θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Οι αλλαγές στη δικαιοσύνη συνδέονται όλο και πιο άμεσα και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο σκέλος των επενδύσεων, όπου η καθυστέρηση στην απονομή της αποτελεί σήμερα ένα σοβαρό ανάχωμα.

Τις επόμενες ημέρες, θα γίνει πιο εμφατική και η πρόκληση για σύγκριση των πολιτικών δυνάμεων, πάνω σε αυτή την ατζέντα, αφενός των πολιτικών, που προτείνουν, ώστε να χώρα να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αφετέρου, της προσέγγισής τους στα ευρωπαϊκά θέματα, που θα βρεθούν στο επίκεντρο την επόμενη πενταετία, όπως η πράσινη μετάβαση και η ΚΑΠ, η συνέχιση του Ταμείου Ανάκαμψης και η ευρωπαϊκή άμυνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι για τα σημαντικά αυτά θέματα, η αντιπολίτευση δεν τοποθετείται.

Μία εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, δηλώνοντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι ο ίδιος θα είναι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2027, αλλά και ότι θα αρνηθεί να αναλάβει ευρωπαϊκή θέση, ακόμη κι αν του προταθεί.

Το αποτέλεσμα της κάλπης, ωστόσο, αναμένεται να κρίνει εν πολλοίς, την επόμενη ημέρα του κυβερνητικού σχήματος. Ο ίδιος αρκέστηκε να διαμηνύσει ότι διατηρεί την κρίνει αν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις και να προχωρά σε αυτές.