Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση - Θ. Σκυλακάκης: Απόρροια του άγχους Ανδρουλάκη η πρόταση δυσπιστίας
Eurokinissi
Eurokinissi
Live Βουλή

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση - Θ. Σκυλακάκης: Απόρροια του άγχους Ανδρουλάκη η πρόταση δυσπιστίας

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξάγεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αργά το απόγευμα αναμένεται η ομιλία του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή από το βήμα της Ολομέλειας, ενώ από την πλευρά του ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε πως βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης δυσπιστίας είναι ότι στερείται σοβαρών εναλλακτικών προτάσεων για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή

«Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας του άγχους του κ. Ανδρουλάκη, για την πιθανότητα να είναι τρίτος στις ευρωεκλογές, και της καταρράκωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι βασικό χαρακτηριστικό αυτής της πρότασης δυσπιστίας είναι ότι στερείται σοβαρών εναλλακτικών προτάσεων για τη διακυβέρνηση του τόπου.

«Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, κληρονόμος ενός σημαντικού και ιστορικού, για τη Μεταπολίτευση, κόμματος, αρνείται τον καιρό αυτό το μεταρρυθμιστικό μέρος του παρελθόντος του και ο κ. Ανδρουλάκης, προφανώς έχοντας το άγχος των ευρωεκλογών και την πιθανότητα να είναι τρίτος πίσω από τον κ. Κασσελάκη, προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες με κάποια μέσα ενημέρωσης, μετατρέποντας έναν κορυφαίο κοινοβουλευτικό θεσμό, σε ένα παρακολούθημα ενός δημοσιεύματος που δεν έχει προσθέσει τίποτα καινούργιο.

Μου κάνει εντύπωση δε ότι το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει και τα διαχρονικά κακώς κείμενα στον ΟΣΕ αν και κυβέρνησε και αυτό πάρα πολύ καιρό και ξέρει πώς έφτασε ο ΟΣΕ εκεί που έφτασε και πώς παραλάβαμε τον ΟΣΕ το 2019, με τις αδυναμίες που είχε όμως, γιατί πρέπει να το πούμε αυτό, η μετέπειτα διαχείριση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ, ενώ βλέπει να διαλύεται ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος στην Κεντροαριστερά, δεν μπορεί να πάρει ούτε έναν από τους πέντε ψηφοφόρους, του έφυγαν».

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συνυπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει κάτι σοβαρό για τη διακυβέρνηση του τόπου.

«Ο κ. Κασσελάκης είναι προφανές ότι σήμερα είναι ένα ξένο σώμα, ακόμα και στο κόμμα του. Αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία -αυτά που είπε για την πρόταση δυσπιστίας αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα- ότι δεν έχει ούτε πολιτική σκέψη ούτε πολιτική κρίση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πέντε αυτά χρόνια, εκείνο που κατάφερε είναι ηττηθεί σε όλες τις αναμετρήσεις που έλαβε μέρος, «δεν υπήρξε κάλπη που να στήθηκε και να μην έχασε», «διασπάστηκε, καταρρακώθηκε σε ποσοστά και η κουβέντα που γίνεται είναι αν θα φύγει ο αρχηγός του, ως ακατάλληλος».

Στο πνεύμα αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνθηκε στα δύο κόμματα, λέγοντας: «Με αυτά τα δεδομένα, ζητάτε να φύγει η κυβέρνηση; Κατά τη γνώμη μου η σημερινή πρόταση δυσπιστίας θα καταγραφεί κοινοβουλευτικά, ως μια πράξη άκαιρη. Δικαίωμά σας να την κάνετε αλλά να γνωρίζετε ότι με αυτήν, απλώς αναγνωρίζεται η αδυναμία σας».

Ως προς το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε ότι «δεν προσέθεσε κάτι καινούργιο σε αυτά που ήδη γνωρίζαμε» και σημείωσε ότι η κρατική τηλεόραση και άλλα μέσα, τα είχαν παρουσιάσει αυτά έναν χρόνο πριν και συνεπώς αυτό που κατά κύριο λόγο προκύπτει, και από το δημοσίευμα, είναι ότι στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οι θεσμικές Αρχές και προπαντός η Δικαιοσύνη έχουν όλη την πληροφόρηση που είναι αναγκαία για να σχηματίσουν κρίση, έχουν δηλαδή όλα τα σωστά στοιχεία.

«Η αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, χωρίς να συμπεριλάβει σε αυτήν την πρότασή της σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το μόνο που θέλει είναι να κρατήσει ζωντανό πολιτικά το θέμα των Τεμπών. Όχι την εξέταση του εξονυχιστικά από τη Δικαιοσύνη και την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά να το κρατήσει πολιτικά ζωντανό, για δικούς της πολιτικά λόγους. Νομίζω ότι αυτό δεν θα πετύχει και η επόμενη φάση θα είναι και τα Τέμπη να βρουν τη δικαίωσή τους από τη Δικαιοσύνη και η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση θα βρει τη δικαίωσή της στις επικείμενες ευρωεκλογές», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Έωλη και προσχηματική η πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης

Έωλη και προσχηματική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, τοποθετούμενος επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. 

«Δεν τεκμηριώνεται και δεν προσφέρει τίποτα, ούτε στο πολιτικό κλίμα ούτε κυρίως στην διαλεύκανση του ειδικού θέματος που επικαλείται», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αφού σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να απαλύνει τα συναισθήματα των συγγενών των θυμάτων είναι ο δρόμος της κατανομής ευθυνών όπου υπάρχουν, ο δρόμος της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της ανάληψης της ευθύνης εκεί που υπάρχει, επισήμανε ότι «ένα χρόνο μετά, οι ευθύνες είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η δικαιοσύνη δεν έχει μιλήσει ακόμα. Και πάνω σε αυτό το κενό της μη απόδοσης ευθυνών, βρίσκουν χώρο τελικά η κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απέκρουσε τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης: «Υπάρχει κανείς που το ισχυρίζεται αυτό σοβαρά και τεκμηριωμένα, με αποδείξεις, με στοιχεία; [...] Έχουμε ήδη 33 κατηγορούμενους. (Υπάρχει) εφέτης - ανακριτής, Ευρωπαίος Εισαγγελέας, δύο πραγματογνώμονες, ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να στοιχειοθετήσει τελικώς, επιχείρημα παρεμπόδισης ή συγκάλυψη;» Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί κάποιος να το ισχυριστεί αλλά όχι να το τεκμηριώσει. Απλώς γιατί δεν ισχύει. Δεν γίνεται, ανεξάρτητα από τις προθέσεις μίας κυβέρνησης. Το ξέρει και η αντιπολίτευση αυτό» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, ως υπουργός της κυβέρνησης και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «η Ελληνική Αστυνομία ετέθη από την πρώτη στιγμή στη διάθεση των ανακριτικών αρχών, των δικαστικών αρχών, και θα συνεχίσει να το πράττει μέχρι τέλους. Μέχρι να μιλήσει οριστικά και αμετάκλητα η Δικαιοσύνη. Και για το σύνολο αυτής της τραγωδίας και για κάθε πτυχή και ερωτηματικό που έχει έρθει και πρέπει να απαντηθεί».

Όσο για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, είπε ότι η χώρα μας λαμβάνει βαθμό 9 στα 10 στο δείκτη Δημοκρατίας του Εκόνομιστ καθώς και ότι «δεν είναι δυνατόν, η πολιτική εμπάθεια να συνδυάζεται με την παχυλή άγνοια και να υπονομεύει την ίδια την χώρα και τους θεσμούς της. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εκλογές με παρατηρητές; Πενήντα χρόνια είμαστε εδώ, όλοι μαζί. Τη φτιάξαμε όλοι μαζί και την παλέψαμε όλοι μαζί την Δημοκρατία μας. Και αυτό θέλει πρόταση μορφής.. Όχι η "μονταζιέρα" την οποία επικαλείται. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσει το ψεύδος και η παραχάραξη των γεγονότων, η ατιμωρησία των πραγματικών υπευθύνων μόνο και μόνο γιατί κάποιοι φαντάζονται ότι μπορεί να κάνουν πολιτική καριέρα στις πλάτες του λαού και των συμφερόντων του. Να το ξεχάσουν αυτό» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9:00 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ολοκληρώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα.

Για μοτίβο συγκάλυψης και ατιμωρησίας σε μία σειρά σκανδάλων, μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εντολοδόχο συγκεκριμένων συμφερόντων, τον χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης. Ο πρωθυπουργός οφείλει να προσέλθει και να απολογηθεί, δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Έντονοι οι «διαξιφισμοί» στη Βουλή

Πάντως, οι κόντρες δεν λείπουν από τη συζήτηση με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. «Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ» τόνισαν με νόημα συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπογράμμισαν ότι πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να γίνει μια σοβαρή συζήτηση η οποία «δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία» την οποία αποδίδουν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Στο μεταξύ, από την κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας χαρακτηρίστηκε εξαρχής «καλοδεχούμενη» διότι αποτελεί ευκαιρία για να παρουσιάσει τις θέσεις του και να καταρρίψει τις «συκοφαντίες και τα fake news που διακινούνται με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. «Ως εδώ», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, κατηγορία που αποδίδουν στην αντιπολίτευση.

Σφοδρή επίθεση σε Ανδρουλάκη

Το Μαξίμου επιμένει στην κατηγορία για συμπόρευση με οικονομικά συμφέροντα που προσάπτουν στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές. Ταυτίζονται, τουλάχιστον ταυτίζονται, με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό και κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, ταυτίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας της που η κυβέρνηση μιλάει για πόλεμο συμφερόντων εναντίον της και μάλιστα «δείχνοντας» συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο. «Αυτά τα συμφέροντα, που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί χώροι, όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα, δεν είναι γενικά και αόριστα», είπε ο κ. Μαρινάκης. Αυτός είναι και ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του την Πέμπτη θα εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η πρόταση δυσπιστίας για την ίδια τη χώρα, περιγράφοντας «πού βρισκόταν η Ελλάδα, πού βρίσκεται σήμερα και πού θέλουν να την οδηγήσουν ορισμένοι», όπως μεταφέρουν συνεργάτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται την Πέμπτη να μιλήσει περίπου στις 20.00 στη Βουλή.

Γ. Φλωρίδης: Δεν περιμένουμε τίποτα απολύτως από την πρόταση μομφής

«Δεν περιμένουμε τίποτα απολύτως από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο της», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για τις ηχογραφημένες συνομιλίες των μηχανοδηγών, τις καταγγελίες για «μπάζωμα» στα Τέμπη και την ημερομηνία που θα γίνει η δίκη. 

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης και την απάντησή της στις καταγγελίες περί «μονταζιέρας» ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «το δημοσίευμα είχε παραπλανητικό τίτλο, απολύτως ψευδή, ο οποίος δεν υποστηριζόταν από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος που έγραφε ότι δεν ισχύει η μονταζιέρα».

Κληθείς να τοποθετηθεί στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη συγκάλυψη των ευθυνών ο υπουργός «πριν από λίγες ημέρες στην ολομέλεια συζητήθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν ότι δεν βρήκαν την τόλμη να καταθέσουν πρόταση προκειμένου να εκδιωχθεί ποινικά ο κ. Καραμανλής».

Διαβάστε Περισσότερα