Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου - Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου - Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή

Το δρόμο για την Ολομέλεια πήρε το νομοσχέδιο για τη «διόρθωση φύλου», η οποία πλέον όπως ανακοίνωσε ο Σταύρος Κοντονής θα μπορεί να επιτευχθεί από την ηλικία των 15 ετών. Η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής έδωσε το πράσινο φως, αφού το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις θετικές επί της αρχής ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, η ΝΔ επιφυλάχθηκε ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή αλλά και η Ένωση Κεντρώων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στη Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι, παρά το γεγονός ότι η αρχική πληροφόρηση προς τους βουλευτές ήταν ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο και η ψηφοφορία θα διεξαγόταν την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής παρουσίασε την νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία η διόρθωση του φύλου θα μπορεί να γίνει από τα 15 έτη. «Κατεβαίνει στο 15ο έτος (σ.σ. το όριο) της ηλικίας και αποδεχόμαστε τις προτάσεις των κομμάτων και της Αντιπολίτευσης, που είχαν πει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάποια ιατρική γνωμοδότηση, αυτή θα υπάρχει θα υπάρχει γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου το οποίο θα συσταθεί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού με απόφαση του ΔΣ του», τόνισε ο Σ. Κοντονής, παρουσιάζοντας την συγκεκριμένη αλλαγή.

Ο υπουργός ουσιαστικά «αψήφησε» ακόμα και τις προτροπές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Γεωργία Γεννιά, η οποία δημόσια ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την εν λόγω διάταξη. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, ζήτησε από τον Σ. Κοντονή να το… ξανασκεφτεί. «Θα ήθελα να πω, χωρίς να θέλω να τον πιέσω τον Υπουργό, ότι στο θέμα της ηλικίας των 17 χρόνων εμείς επιμένουμε, χωρίς ειλικρινά, σας το λέω Υπουργέ μου, να σημαίνει ότι εμείς είμαστε οι αλάθητοι και εσείς είσαστε το λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο αργότερα ο έτερος βουλευτής του κόμματος Κ. Κατσίκης προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει το σύνολο του νομοσχεδίου. Κάτι που βέβαια τώρα δεν μπορούσε μια και η ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή γίνεται μόνο από την εισηγητή του κόμματος και όχι μεμονωμένα από τον κάθε βουλευτή, όπως συμβαίνει στην διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας. 

Δείτε τις αλλαγές επί του νομοσχεδίου εδώ.

Φωτογραφία: SOOC