Στο... περίμενε έχει ο Μπάιντεν τον Ερντογάν ενόψει G20  - Με Χάρις και Μητσοτάκη η διάσκεψη για τη Λιβύη

Στο... περίμενε έχει ο Μπάιντεν τον Ερντογάν ενόψει G20 - Με Χάρις και Μητσοτάκη η διάσκεψη για τη Λιβύη

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Σύνοδο Κορυφής των 20 χωρών που αυτή τη φορά θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη. Μπορεί η συνάντηση των ηγετών να είναι επικεντρωμένη στην κλιματική αλλαγή, όμως το ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εστιάζεται στο ενδεχόμενο ενός τετ α τετ, στο περιθώριο των εργασιών, του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. 

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ερντογάν προσφέρει «γη και ύδωρ» για μία τέτοια συνάντηση, όμως μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, στοιχείο που επιτείνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μία συγκυρία όπου η Τουρκία είναι σε μία θέση «απομόνωσης» συνολικά από τη Δύση, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο από τη στάση της Γαλλίας όσο κυρίως από το πρόσφατο επεισόδιο με την παραλίγο απέλαση των 10 πρεσβευτών από την Άγκυρα, με αφορμή την υπόθεση Καβάλα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσβλέπει σε μία συνάντηση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου επί ιταλικού εδάφους θέλοντας να μετριάσει την στήριξη που έχει προσφέρει η αμερικανική πλευρά στην Ελλάδα τόσο με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας όσο και με την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Απόδειξη της μεγάλης πίεσης που υφίσταται ο κ. Ερντογάν είναι ότι στο παραπέντε της Συνόδου, ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει στο περιθώριο των εργασιών, μόνο συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Πάπα. Είναι βέβαιο πάντως ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις προσπάθειες για το κλείσιμο ενός ραντεβού, καθώς χρειάζεται μία κίνηση-απάντηση στις συνεχιζόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας, οι οποίες δημιουργούν ασφυχτικό πλαίσιο στην Τουρκία. 

Πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτών των ενεργειών ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Μιας χώρας που βρίσκεται ανοιχτά απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα και που εδώ και μερικά χρόνια έχει μπει σε τροχιά σύσφιξης των σχέσεων της με την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην επίσημη πληροφόρηση για το συγκεκριμένο τετ α τετ σημειώνεται ότι συζητείται διεξοδικά η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρίγκιπα διάδοχο για την αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. «Η  Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης. 

Στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι

Η ελληνική διπλωματία πάντως δε θα σταματάει στη Σαουδική Αραβία. Πληροφορίες θέλουν στη διάσκεψη για τη Λιβύη που θα φιλοξενήσει ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα λάβει μέρος και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, αυτόματα επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά το μεγάλο ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Κάτι που αυτομάτως φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία. 

Τέσσερις μέρες  μετά είναι προγραμματισμένο το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της υπογραφής του  στρατηγικού σχεδίου δράσης που θα καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στην μετά Brexit εποχή και η οποία θα  γίνει τη Δευτέρα στην αγγλική πρωτεύουσα.  

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια