Στοίχημα για Μακρόν η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας – Τι σημαίνει για Ελλάδα

Στοίχημα για Μακρόν η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας – Τι σημαίνει για Ελλάδα

Βήμα - βήμα αρχίζει να υλοποιείται το «μεγάλο» σχέδιο της άτυπης συμμαχίας των χωρών του μεσογειακού νότου για την αλλαγή των όρων του συμφώνου σταθερότητας. 

Η αρχή έγινε και επίσημα κατά τη διάρκεια της  παρουσίασης των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 για έξι μήνες.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν σαφής βάζοντας στην κορυφή των θεμάτων με τα οποία επιθυμεί να ασχοληθεί η γαλλική προεδρία το σύμφωνο σταθερότητας. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης που  επιθυμεί να προωθήσει το Παρίσι είναι η ρήτρα του 3% και του ποσοστού χρέους 60% επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη ρήτρα που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρουσιάζουν έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ τους και να μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο το ποσοστό χρέους που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, στοιχείο που αφορά τη χώρα μας άμεσα. 

Γαλλία Ιταλία και Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται όχι μόνο στο ίδιο μήκος κύματος αλλά έχουν ήδη προχωρήσει και σε συγκεκριμένες διαβουλεύσεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ιταλίας Γαλλίας, η οποία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με το τέλος της καγκελαρίας Μέρκελ μπορούν να επιδράσουν αποφασιστικά υπέρ του σημαντικού ελληνικού στόχου της αναθεώρησης του συμφώνου σταθερότητας. 

'Ήδη Μητσοτάκης και Ντράγκι έχουν θέσει τις βάσεις ως προς την αναγκαιότητα μιας τέτοιας επιλογής, συμφωνώντας ότι στη μετά κορονοϊού εποχή απαιτείται λιγότερη αυστηρότητα προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία.

Στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της ευρωμεσογειακής συνόδου στην Αθήνα οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα.

Παράλληλα η Αθήνα κινήθηκε και προς το Παρίσι. 

Είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις επαφές του με τον Εμμανουέλ Μακρόν έβαζε ως θέμα το ζήτημα της χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας. Κάτι που έγινε τόσο κατά το ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι όσο και όταν ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. 

Σε κάθε περίπτωση, εκτός απροόπτου, το ζήτημα της χαλάρωσης θα τεθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.