ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνια και εσωκομματικά «μαχαιρώματα» μετά την εκλογική ήττα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνια και εσωκομματικά «μαχαιρώματα» μετά την εκλογική ήττα

«Εμφυλιοπολεμικό» επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, με τα στελέχη του να κοντράρονται για τα αίτια της εκκωφαντικής εκλογικής ήττας και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που «ανοίγουν παράθυρο» για να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Ενδεικτικό του κλίματος, που διαμορφώνεται ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος είναι και το ξέσπασμα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, η οποία επιτέθηκε κατά του ευρωβουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Παπαδημούλη, όταν ο τελευταίος πρότεινε να πλαισιώσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές της 25ης, με νέας γενιάς στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες.

«Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης υποστηρίζοντας ότι πρέπει «να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να διοργανώσουμε την ανασύνταξή μας».

Ο ίδιος μάλιστα μια μέρα νωρίτερα ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε έναν μήνα εκλογές» και εξέφρασε την υποστήριξή του στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης που ανέβασε το κόμμα από το 4-5% στο 35% και στην κυβέρνηση και παραμένει ένα μεγάλο κόμμα παρά την μεγάλη μας ήττα, εκλέχθηκε με 99% πρόσφατα από πολλούς και αυτή τη στιγμή με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας, είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας». 

Η τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη για τα πρόσωπα που πρέπει να περιβάλλουν τον αρχηγό του κόμματος προκάλεσε την αντίδραση της Ρένας Δούρου η οποία εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ευρωβουλευτή λέγοντας ότι οι δηλώσεις του «στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια».

«Τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες», ήταν η χαρακτηριστική αιχμή που άφησε, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή της στον πρόσωπο Αλέξη Τσίπρα, με τη διαφορά ότι οι αναφορές της περιορίστηκαν στην παρούσα χρονική συγκυρία, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών.

Αντίθετη κατεύθυνση, ως προς την πιθανότητα να μην τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας, πήρε ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι πιστεύει πως «μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω», θέτοντας το ως θέμα εξέτασης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Επίσης, πήρε αποστάσεις από την πρόταση Παπαδημούλη σημειώνοντας ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου» και τόνισε πως «αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο».

Ευθύνες στην ευρύτερη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για το «κομβικό λάθος», όπως ονόμασε του μηνύματος που εξέπεμψε τόσο με την απλή αναλογική, όσο και με την ατζέντα, επέρριψε η Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας πως «ο Τσίπρας πήρε την ευθύνη ως πρόεδρος του κόμματος, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει αναλογική ευθύνη σε καθέναν από μας, που οφείλουμε να πάρουμε».