ΣΥΡΙΖΑ: Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν αποφάσισε - Ζήτησε γνωμοδότηση από την ΚΕ
Διαγραφές στελεχών

ΣΥΡΙΖΑ: Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν αποφάσισε - Ζήτησε γνωμοδότηση από την ΚΕ

Να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής τους ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα και στη συνέχεια να συνεδριάσει ξανά, αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με πλειοψηφία 10 υπέρ και πέντε κατά.

Και αυτό διότι ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής κομματικής ιδιότητας και της διαγραφής που εισηγήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης απαιτείται πριν τη λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου κομματικού οργάνου στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος και στην προκειμένη περίπτωση η Κεντρική Επιτροπή αλλά και η Πολιτική Γραμματεία, βάσει του καταστατικού.

Ωστόσο, η Επιτροπή Δεοντολογίας όρισε σήμερα τις 4 τριμελείς επιτροπές, μία επιτροπή για κάθε περίπτωση, προκειμένου να συγκεντρωθεί το υλικό που θα τεκμηριώσει τη θέση της Επιτροπής για καθέναν ξεχωριστά.

Πήγες της Κουμουνδούρου σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της Επιτροπής Δεοντολογίας. Πρόσθεσαν ότι σε κάθε περίπτωση, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το καταστατικό και ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος. 

«Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη» είχε διευκρινίσει σε προηγούμενες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, σημειώνοντας πως η διαδικασία αίρεται στην περίπτωση που αυτοβούλως ο ελεγχόμενος παραιτηθεί, αποχωρήσει από το κόμμα πριν την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για να εγκριθεί η εισήγηση του πρόεδρου του κόμματος πρέπει να ψηφίσουν υπέρ τα 2/3 των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι τουλάχιστον 10 ψήφοι στις 15 για να γίνει αποδεκτό το αίτημα για καθένα ξεχωριστά από τους υπό διαγραφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα των υπό διαγραφή στελεχών θα τεθεί και στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου έτσι και αλλιώς από τη στιγμή που είναι μέλη της. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η στάση της θα είναι δεσμευτική για τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αντώνης Κοτσακάς.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούνται για αντικομματική και αντικαταστατική συμπεριφορά, καθώς το τελευταίο διάστημα ασκούν σκληρή κριτική στον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Βάσει του καταστατικού η επιτροπή δεοντολογίας μπορεί να παρεμβαίνει και αυτεπάγγελτα, ωστόσο επειδή παραπέμπονται ιστορικά στελέχη, απόρροια της οποίας είναι να κλονίζεται η ενότητα του κόμματος, οι κινήσεις της Κουμουνδούρου. 

Τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ: Κοτσακάς Αντώνης (πρόεδρος), Βαρτζελή Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία, Κακουλάκης Γεώργιος, Καλογήρου Μιχαήλ, Καπράνας Ζήσης, Κουντούρη Κυριακή, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πορτάλιου Αμαλία, Σακελλίων Σταμάτης, Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, Σταματάκη Ελένη Χρήστου – Διαούρτα Λίνα

Μ. Σπουρδαλάκης: Χρειάζονται 10 από τις 15 ψήφους για να περάσουν οι διαγραφές 

Για τη διαδικασία, τη δομή έως και το τελικό αποτέλεσμα της Επιτροπής Δεοντολογία του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο οποίος από το Συνέδριο του κόμματος το 2022 είναι μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο αίτημα διαγραφής των τεσσάρων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, από τον νέο πρόεδρο του κόμματος τόνισε πως για τέτοιες «σοβαρές ποινές» η απόφαση πρέπει να είναι υπέρ από τα 2/3 του σώματος, δηλαδή από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους με άλλον τρόπο.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ» σημείωσε ο κ. Σπουρδαλάκης αναφορικά με τα μέλη και διαδικασία εκλογής τους και πρόσθεσε πως της όποιας απόφασης «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς.

Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον «ενάγοντα» και τον «εναγόμενο» σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις «αυστηρές» προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων» υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως «μόνο με 10 από τις 15 ψήφους διαγράφεται κάποιος ή αναστέλλεται η ιδιότητά του» και τόνισε πως «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη γι αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος».

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη περίπτωση όπου οι προτάσεις διαγραφών είναι του προέδρου απάντησε πως «απολύτως καμία δέσμευση δεν υπάρχει από την Επιτροπή μας. Ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της Επιτροπής. Δεν υπάρχει άλλη δέσμευση».

Για το εάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία σημείωσε πως «πρέπει πρώτα να έρθει ένα σχετικό έγγραφο από αυτό που παραπέμπει τα πρόσωπα» τονίζοντας βέβαια πως η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί ακόμη για να ενημερωθούμε ακριβώς τι έχει λάβει η γραμματεία της Επιτροπής, ενώ ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντας των διαδικασιών σημείωσε πως «νομίζω ότι θα συγκληθεί σύντομα. Αλλά υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που ασχολείται η Επιτροπή, η οποία μάζι με την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι οι μόνες που εκλέγονται απευθείας από τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο».

Επιπλέον, ο κ. Σπουρδαλάκης προσθεσε πως «η Επιτροπή κρίνει πολλές φορές το ειδικό βάρος ιδιαίτερων υποθέσεων και επισπεύδει, όσο είναι αυτό δυνατόν, ακολουθώντας όμως πάντα τη διαδικασία της απόφασης. Άρα φαντάζομαι και σε αυτή την περίπτωση η προτεραιότητα θα είναι τέτοια ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Πάντως, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να λυθεί πολύ πολύ σύντομα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σπουρδαλάκης ερωτηθείς για διαγραφές που είχαν απασχολήσει στο παρελθόν όπως αυτή του Αλέξη Γεωργούλη ή του Βασίλη Μίγα ανάφερε χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω αν έγιναν αυτές οι διαγραφές που λέτε» και μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως «πολλές φορές ανακοινώνεται ότι θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αυτό το αίτημα, κάτι το οποίο δεν είναι και κομψό να σας πω, διότι παραπέμπεις κάποιον ώστε η Επιτροπή να αποφασίσει τον βαθμό της «παράβασης», από κει και μετά η Επιτροπή επιλαμβάνεται.

Αν κάποιος κουραστεί από αυτή τη δημοσιότητα της διαγραφής ή της αναστολής ιδιότητες που είναι οι δύο πιο βαριές αντιδράσεις του κόμματος στην όποια «παράβαση», αυτό που μένει ως ενημέρωση είναι ότι η διαγράφει. Πάντως να σας διαβεβαιώσω ότι πάντοτε τηρείται αυτή η διαδικασία που δεν είναι σύντομη βεβαίως, όμως είναι η διαδικασία που έχει αποφασιστεί».