ΣΥΡΙΖΑ: Η πολυγλωσσία και τα συντροφικά μαχαιρώματα

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολυγλωσσία και τα συντροφικά μαχαιρώματα

Ό,τι ξέραμε για τις ισορροπίες, τις τάσεις και τις συμμαχίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ επί ηγεσίας Τσίπρα, έχει ρευστοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο  που ρευστοποιήθηκε το κόμμα μετά τις δυο ήττες και την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού. Η κούρσα για την προεδρία έχει απελευθερώσει τις θεμιτές αρχηγικές φιλοδοξίες, τις αθέμιτες μεθοδεύσεις, τα συντροφικά μαχαιρώματα, τους υπολογισμούς και τα νταραβέρια, με απώτερο στόχο την ανακατανομή της εσωτερικής ισχύος.  

Η εκλογική  διαδικασία στις 10 Σεπτεμβρίου, εκτός από τον πρώτο ή την πρώτη που θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος θα υποδείξει και το νούμερο 2  που δικαιωματικά θα πάρει το σκήπτρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε, δείχνει το αναμενόμενο: η Έφη Αχτσιόγλου έχει φύγει μακριά από τους συνυποψηφίους της και με τη βοήθεια ενός δομημένου συστήματος, ρετουσάρει έως και τον ασύδοτο λαϊκισμό με τον οποίο πορεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και από τον οποίο, ουδέποτε η ίδια πήρε αποστάσεις.  

Σε συνέντευξη της στον Κυριακάτικο Τύπο, επιχειρώντας να εξηγήσει το πρώιμο σύνθημά της, «ούτε αριστερά ούτε στο κέντρο», είπε ότι θέλει να βάλει «ένα τέλος σε μια συζήτηση ταυτοτήτων που δεν έχει περιεχόμενο». Ζήτησε «να σταματήσουμε να ζυγίζουμε τους ανθρώπους στη βάση των διαδρομών τους». Το επαναλανσάρισμά της και η διαφαινόμενη υπεροχή της  προκαλεί αντίδραση με τα πρώτα συντροφικά μαχαίρια να καρφώνονται στην πλάτη της. 

Από την αθώα καταγγελία, ότι δεν είχε πάρει χαμπάρι την οικονομική πραγματικότητα που υπήρχε έξω στην κοινωνία μέχρι τη ρετσινιά ότι το επιχειρηματικό κατεστημένο και η διαπλοκή, έχει κάνει ήδη στο πρόσωπό της, την εκλογή της. Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρετούσαρε - μέχρι σημείου να προσβάλει την νοημοσύνη/ αντίληψη του μέσου ανθρώπου - την εμβληματική φράση της «η κανονικότητα δεν ευνοεί την αριστερά». Το νέο μότο της - που αποπνέει Νίκο Μαραντζίδη - είναι: δεν έχει νόημα ο ιδεολογικός πουριτανισμός.  

Ο Νίκος Παππάς αρκούντως έμπειρος στην καμαρίλα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βγαίνει μετωπικά στην κόντρα. Φροντίζει όμως να κινηθεί στην αντίθετη  κατεύθυνση από εκείνη της Αχτσιόγλου, η οποία επιχειρεί να λάβει αποστάσεις από τον Αλ.Τσίπρα. Ο κ. Παππάς σε συνέντευξη του απέρριψε την άποψη ότι ήταν «θετικό σοκ» για το κόμμα η αποχώρηση Τσίπρα, διευκρινίζοντας ότι εκείνος δεν ήθελε αυτή την παραίτηση. Για τους βαθιά μυημένους στους κώδικες της Κουμουνδούρου, ο Παππάς είπε αυτό που ψιθυρίζεται από ορισμένους, δηλαδή ότι η κ. Αχτσιόγλου ήταν στην ομάδα όσων παρότρυναν τον τέως πρωθυπουργό να αποχωρήσει. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρά την ανοργανωσιά της υποψηφιότητας του, προηγείται βραχεία κεφαλή έναντι της  υποψηφιότητας  του Νίκου Παππά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Οι περισσότεροι σύντροφοι και συνοδοιπόροι του στην Ομπρέλα, έχουν συνταχθεί με την Αχτσιόγλου πιστεύοντας ότι αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας και από μειοψηφία θα βρεθούν πλειοψηφία.

Τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι ο Σωκράτης Φάμελος θα κάνει την έκπληξη στον τελευταίο γύρο και θα καταθέσει υποψηφιότητα. Οι δηλώσεις του και για το θέμα των πυρκαγιών ήταν σε εντελώς άλλο κλίμα από τις δηλώσεις  Αχτσιόγλου και Παππά, που μίλησαν πάλι για  ευθύνες Μητσοτάκη και κατάρρευση του επιτελικού κράτους.

Την αποδόμηση όλων των συνυποψηφίων του έχει αναλάβει ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος δανειζόμενος τον τίτλο του βιβλίου «Η λέσχη των τιποτένιων» κατηγόρησε Αχτσιόγλου, Παππά και Τσακαλώτο ότι διακρίνονται από τη ρηχότητα του νέου ρεύματος του πολιτικού συνδικαλισμού. 

«Η πολιτική τους διαδρομή είναι σεβαστή, αλλά αυτό που κάνουν είναι πολιτικός συνδικαλισμός. Ο πολιτικός συνδικαλισμός είναι ένα νέο ρεύμα στην πολιτική. Αρχίζω από το πρωί να καταγγέλλω τον αντίπαλο και προτείνω κάποια μέτρα που θα μπορούσε να προτείνει οποιοδήποτε συνδικάτο και αυτό το λένε πολιτική» ανέφερε ως βετεράνος με γνώση όλων των τακτικών πολέμου.