Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα με Βρετανία - Διαψεύδει το υπ. Πολιτισμού
Bloomberg για γλυπτά Παρθενώνα

Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα με Βρετανία - Διαψεύδει το υπ. Πολιτισμού

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα καθώς η τελευταία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη Βρετανία στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, με πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού να διαψεύδουν το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι δεν ισχύει.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ανέφεραν ότι «δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Το Bloomberg στο δημοσίευμά του αναφέρει ότι «το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την πάροδο του χρόνου, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, δίνοντας τέλος στη διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα».

«Η συμφωνία πιθανόν να προβλέπει έναν αριθμό των γλυπτών να αποστέλλονται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια», προσθέτει το δημοσίευμα επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν έχει υπογραφεί η σχετική συμφωνία.

Σε αντάλλαγμα, άλλα γλυπτά θα δανείζονταν ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου και η Βρετανία θα μπορεί επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, σημειώνοντας ότι  η υλικοτεχνική υποδομή της μετακίνησης των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη.

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε στο Bloomberg ότι η συμφωνία θα «λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» αναφορικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας».

Το Parthenon Project, ένας φορέας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, το οποίο συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι μια λύση είναι «επιτέλους εφικτή».

«Η συμφωνία θα επίλυε μια αντιπαράθεση που μαστίζει τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832, και η οποία μάλιστα απειλούσε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή που συνήφθη πέρυσι που είδε την Ελλάδα να προχωράει στην ανάκτηση 161 αρχαίων αντικειμένων από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και αναφέρει πως σε μια άλλη παρόμοια συμφωνία, μουσείο της Σικελίας στην Ιταλία επέστρεψε ένα τμήμα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Ανάμεσα στα περίπλοκα εμπόδια που έλυσαν οι πρόσφατες συμφωνίες ήταν το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και άλλες νομικές αξιώσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα έργα στο Βρετανικό Μουσείο», τονίζει.