Φωτογραφία Αρχείου
Τα νέα δεδομένα στο στόχο του «100%»
Eurokinissi
Eurokinissi
Φωτογραφία Αρχείου

Τα νέα δεδομένα στο στόχο του «100%»

Η μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής αφήνει χωρίς αμφιβολία το αποτύπωμά της και στο πολιτικό σκηνικό, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα έμπαινε σε «λειτουργία επανεκκίνησης» με την επιστροφή των κυβερνητικών στελεχών, μετά το τέλος της θερινής ανάπαυλας και την επανάληψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Τότε θα άρχιζε και η αντίστροφη μέτρηση για τον ετήσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη «ποσοτικοποιήσει» τους στόχους, που απομένουν έως το τέλος του έτους, ανακοινώνοντας ότι το 42% των δεσμεύσεων, που είχαν αναληφθεί από την κυβέρνηση για το 2024 και αντιστοιχούν σε 29 μεταρρυθμίσεις και 25 δημόσιες επενδύσεις, έχουν υλοποιηθεί και απομένουν επιπλέον 58 έργα και 87 μεταρρυθμιστικές δράσεις για να μπει «τσεκ» στον κυβερνητικό προγραμματισμό.

Η πυρκαγιά του Αυγούστου επανέφερε στην πολιτική ατζέντα την επιχειρησιακή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στον κομβικό τομέα της πολιτικής προστασίας, επικεντρώνοντας εκεί την πολιτική αντιπαράθεση και αφαιρώντας από το κυβερνητικό αφήγημα ένα σημαντικό κομμάτι, όπως είχε παρουσιαστεί, αυτό του καλύτερου δυνατού σχεδιασμού και της επάρκειας των μέσων -ανθρώπινων και τεχνολογικών- που φέτος είχαν τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη.

Τα τελευταία γεγονότα διατηρούν ανοιχτό το κεφάλαιο πολιτική προστασία, αλλά και κλιματική κρίση, για την κυβέρνηση. Δεν αλλάζουν, ωστόσο, τον ευρύτερο σχεδιασμό, που ήδη υπάρχει, για το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο η ατζέντα της καθημερινότητας αναμένεται να επανέλθει στην «πρώτη γραμμή».

Αφετηρία της κυβέρνησης για τη νέα περίοδο αναμένεται να αποτελέσουν όλα όσα εξαγγέλθηκαν και υλοποιήθηκαν, με τη «λίστα» να περιλαμβάνει πολιτικές με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση του κράτος δικαίου, την αύξηση της απασχόλησης: η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι αυξήσεις στον κατώτατο και μέσο μισθό όπως και στις συντάξεις, η επαναφορά των τριετιών, αλλά και μέτρα με άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα, όπως τα μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών, των νέων ζευγαριών και των φοιτητών, για το στεγαστικό και δημογραφικό ζήτημα, την προτεραιοποίηση 6.500 προσλήψεων στο ΕΣΥ, το νέο ψηφιακό σχολείο. 

Δημογραφικό και στεγαστικό, κλιματική κρίση, τα κενά εργαζομένων, που διαπιστώνονται στην αγορά εργασίας, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων είναι τα βασικά θέματα στις κυβερνητικές δράσεις, που απομένουν έως το τέλος του χρόνου και οι οποίες περιλαμβάνουν 881 νέα ορόσημα πολιτικής που αφορούν και τους 5 άξονες του κυβερνητικού προγράμματος «για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή», όπως περιέγραψε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Το στίγμα αυτών των πολιτικών αναμένεται να δώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα μεγάλα «ανοιχτά» θέματα της υγείας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βελτίωσης των εισοδημάτων, να συμπληρώσουν το κυβερνητικό «παζλ».

Στην αιχμή των κυβερνητικών πολιτικών από το φθινόπωρο θα βρεθεί η αντιμετώπιση του κόστους στέγης. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια, ώστε να αφορά και σε πολίτες έως 50 ετών, βρίσκεται ακόμη σε φάση διαβούλευσης, καθώς τα 2 δισεκατομμύρια, που θα το χρηματοδοτήσουν, αναμένεται να προέλθουν από ευρωπαϊκούς πόρους. 

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αλλαγές, που ενδεχομένως να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να διορθωθούν αδικίες, χωρίς, όμως, να αλλάζει η ουσία και το πνεύμα της ρύθμισης. 

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πάρουν την κοινοβουλευτική οδό, νομοσχέδια, όπως οι αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές και η εισαγωγή «ψηφιακού τέλους συναλλαγής», καθώς και οι νέες προβλέψεις για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει και ειδικές φορολογικές ελαφρύνεις σε περιπτώσεις συνεργασίας επιχειρήσεων με startups.

Η συνέχεια του ψηφιακού μετασχηματισμού συγκαταλέγεται, επίσης, στα μεγάλα «στοιχήματα» της κυβέρνησης, με καθαρά μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Το αρμόδιο υπουργείο υλοποιεί 92 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,9 δις ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται ο εμπλουτισμός του gov.gr με νέες υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις, το mAigov, η εισαγωγή νέων εγγράφων στο Gov.grWallet, η παροχή ρητής συναίνεσης (consent) για την άντληση δεδομένων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, η νέα ψηφιακή εφαρμογή «Digispect» σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών σε κτίρια μετά από φυσικές καταστροφές. Έργο, που αποτελεί σταθμό, θεωρείται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, μέχρι το τέλος του 2025, που θα αποτελεί τον πρώτο φορέα που εντάσσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη δημόσια διοίκηση.

Για το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο τρίμηνο έως το τέλος του έτους, θεωρείται ένας κομβικός πολιτικός χρόνος. Η πυρκαγιά της Αττικής επανέφερε τους υψηλούς τόνους στην κριτική της αντιπολίτευσης και την ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Μιας αντιπολίτευσης που αναγκαστικά το επόμενο διάστημα εισέρχεται σε πεδίο εσωκομματικών «μαχών» - διαδικασία, που αφορά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει μπροστά του ένα συνέδριο «κρας-τεστ» για τη συνέχεια, όσο και το ΠΑΣΟΚ, που θα βρεθεί στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου. Το «στοίχημα» για το κυβερνητικό επιτελείο παραμένει η αξιοποίηση του χρόνου για την παραγωγή έργου, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, στη βάση του οποίου θα κριθεί από τους πολίτες.