«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»…

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»…

Ο ελληνικός λαός μπορεί να νιώθει περήφανος. Χθες βραβεύτηκε (όλος ο λαός) από τον Δήμο Αθηναίων με το «βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών», για τους αγώνες του για τη δημοκρατία και ελευθερία, που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στη μεταπολίτευση!

Είναι ένας τρόπος να χαϊδεύεις το λαό απεκδύοντάς των ευθυνών του, διά της πλαστογράφησης της ιστορίας. Αγώνες υπήρξαν προ χούντας σοβαροί και με προσωπικό κόστος των συμμετεχόντων, Αγώνες (εύκολοι και κραυγαλέοι) υπήρξαν μετά τη χούντα. Αλλά επί χούντας λίγοι ήταν ψυχωμένοι που αντιστάθηκαν. Όχι όλος ο λαός.

Αλλά πώς να το πεις αυτό χωρίς να γίνεις αντιπαθής και να μη μετατραπείς σε αλεξικέραυνο μύδρων, αφού όχι μόνο ο λαός αλλά και οι πνευματικοί και πολιτικοί ταγοί του, φροντίζουν να τον απενοχοποιούν για κάθε συμπεριφορά του.

Το βραβείο που απονέμει ο Δήμος Αθηναίων, εκλήθη να το παραλάβει εκ μέρους όλων μας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. Ο δήμαρχος Χάρης Δούκας απέκρουσε τους σχολιασμούς ότι η βράβευση εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως έκανε γνωστό, η επιλογή των βραβευμένων (πρωτοβουλία του Art and Culture Foundation) γίνεται από συμβουλευτική επιτροπή του δήμου, στην οποία μετέχουν ο ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο editorial board των N.Υ. Times και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Ν. Κωνσταντάρας. Σύνθεση που παραμένει ως είχε και στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η επιτροπή εισηγήθηκε στον δήμαρχο και αυτός αποδέχτηκε. Μα αυτό είναι το πρόβλημα, ότι αποδέχτηκε. Θα μπορούσε να εισηγηθεί μεταφορά 15 ημερών της εκδήλωσης, αφού θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος της εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, για την περίπτωση που θα περάσει ο ίδιος σε αυτόν.

Η χρονική στιγμή έχει τη δική της σημειολογία. Η μη μεταφορά της εκδήλωσης δηλώνει ευμενή αποδοχή ένταξής της στην προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου ως υποψηφίου προέδρου. Αξιοποίησε (εκμεταλλεύτηκε κατ΄ ουσίαν) τον θεσμικό του θώκο, ως ένα ακόμη καλλωπιστικό ψιμύθιο της υποψηφιότητάς του. Και η ΠτΔ, ελαφρά τη καρδία, παρότι βεβαίως όχι με σκοπιμότητα, αφέθηκε να γίνει κρίκος στον προεκλογικό αγώνα του δημάρχου...

Η ανακοίνωσή του μας μαλώνει μάλιστα, όσους έχουμε κριτική στάση και για τον χρόνο και για το αντικείμενο της βράβευσης (τον λαό). Χαρακτηρίζει ως «ανησυχητικό την ώρα που σε όλη την Ευρώπη ενισχύεται η Ακροδεξιά, αμαυρώνουν μια τέτοια σημαντική επέτειο (50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας) για την Ελλάδα και το λαό της».

Οπότε αν βραβεύσουμε τον λαό για υποτιθέμενες συμπεριφορές πριν 50-55 χρόνια, θα την τσακίσουμε την Ακροδεξιά σήμερα!

Κατά τα άλλα, δύο και μία έμειναν ως τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Το αντίτιμο θα είναι 3 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα της διαδικασίας. Καλά είναι. Ο Κασσελάκης αγόρασε τον ΣΥΡΙΖΑ με 2 ευρώ!

Ενδιαφέρον είναι πως οι υποψήφιοι εκπροσωπούν το καλειδοσκόπιο όλων των τάσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκπροσωπεί τον κόσμο της κομματικής συγκρότησης και της συναισθηματικής πρόσδεσης στο κόμμα. Η Άννα Διαμαντοπούλου το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ με τις ανοιχτές κεραίες και την κατανόηση των πτυχών της ψηφιακής εποχής και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Μπορεί να έλξει τμήμα ψηφοφόρων που ψήφισαν Μητσοτάκη χωρίς να εντάσσονται στη ΝΔ.

Ο Χάρης Δούκας είναι το ΠΑΣΟΚ του Αντρεϊκού «δώστα όλα», ο οποίος θα βρει λεφτά φορολογώντας τα κέρδη των τραπεζών και των μονοπωλίων (όχι για νταούλια δεν είπε). Ευελπιστεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που περίμεναν από τον Αλέξη να βαρέσει τα νταούλια. Αλλά τελικά νταούλια δεν άκουσαν.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, παρότι νέος, ακούγεται ως ηχείο του ηρωικού ΠΑΣΟΚ των 80s, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου, και λόγω ηλικίας, εκφράζει την πρόσφατη μνήμη. Τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κόμμα της, με την επιμονή της στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει βέβαια και ο Παύλος Γερουλάνος. Δεν ξέρουμε αν εκπροσωπεί συγκεκριμένο ρεύμα στο συγκεκριμένο κόμμα. Πάντως, η αστική του ευγένεια, ο ορθολογικός τρόπος που υπόσχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας δεν αφήνει αδιάφορο ένα τμήμα των ψηφοφόρων, ειδικά των απομακρυσμένων από την πολιτική.

ΥΓ: Και κάτι τελευταίο: Ουδείς πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά τις όποιες δυσαρέσκειες (λέγε με Βενιζέλο) διανοήθηκε να απέχει από τη γιορτή για τα 50 χρόνια του κόμματος. Αντιθέτως, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να απάντησε στην τηλεφωνική πρόσκληση Μητσοτάκη να παραβρεθεί στη γιορτή για τα 50 χρόνια της ΝΔ, την Παρασκευή «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα»…