Ξεκινά σήμερα το συνέδριο χαρακωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi
Eurokinissi

Ξεκινά σήμερα το συνέδριο χαρακωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγει αυλαία σήμερα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν ένα αδιάφορο και βαρετό «συνέδριο θέσεων». Θα ενδιέφερε μόνο τους επαγγελματίες της πολιτικής και κάποιους ενεργούς κομματικούς που αρέσκονται να εντρυφούν σχολαστικά στα αριστερά κιτάπια.

Επιπροσθέτως θα ενδιέφερε…το ΚΚΕ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάντα στο στόχαστρό του, τη «Νέα Αριστερά» καθώς αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός του, και ολίγους ανέστιους αριστερούς που ψάχνονται να βρουν απάγκιο να κατασταλάξουν.

Πλέον με την εμπρηστική και αλλοπρόσαλλη πολιτική συμπεριφορά του Κασσελάκη τις τελευταίες ημέρες, μια συμπεριφορά που έμοιαζε με βήμα στο κενό, το συνέδριο απέκτησε σκηνικό ιντριγκαδόρικου θεάματος, ενδιαφέροντος του ευρύτερου ακροατηρίου. Τόσο η ομιλία του Στέφανου με την οποία θα ανοίξουν οι εργασίες, όσο και οι τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών και απλών μελών, θα συγκεντρώσουν ισχυρούς τους προβολείς της δημοσιότητας, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.

Αναμενόμενο καθώς οι εργασίες και οι τοποθετήσεις θα προσδιορισθούν από τις πρόσφατες σκιαμαχίες: Από το ανεπίκαιρο ερωτηματολόγιο που ανήρτησε ο Στέφανος στον ιστότοπο isyriza, από την απαίτηση να του υπογράψει η Π.Γ. μακρόχρονη λευκή επιταγή ως τις εθνικές εκλογές (έκκληση που προσέκρουσε τον τοίχο της άρνησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του οργάνου), αλλά και τον αντικαταστατικό εκβιασμό του περί αναβάπτισης από τη βάση του - αναρμόδιου - συνεδρίου.

Παράλληλα από την κουτοπονηριά καθώς τον υποτιθέμενο κατευνασμό που έγινε παρουσία του το βράδυ της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Π.Γ. τον ακολούθησε η χθεσινή αναζωπύρωση, καθώς η πλευρά Κασσελάκη με διαρροή ισχυρίστηκε ότι η Π.Γ. επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Ο Κασσελάκης όντως σε έναν τομέα μαθαίνει γρήγορα. Προσαρμόστηκε πολύ σύντομα στην εσωκομματική ίντριγκα και την ευτελή μικροπολιτική. Ήδη διαχέεται στους διαδρόμους του κόμματος η πρόθεση να αναδειχθεί σε πρωθύστερο από τον προβλεπόμενο χρόνο, η νέα Κεντρική Επιτροπή. Αυτό σημαίνει μεθόδευση να αλλάξει η σύνθεσή της με την ανάδειξη προσώπων που θα είναι πιο προσηνή προς τον Στέφανο.

Έτσι αυτός θα έχει να βασιστεί σε έναν ισχυρό εσωκομματικό βραχίονα εάν - για να μην πούμε όταν - θα τεθεί θέμα μομφής του, μετά το αναμενόμενο Βατερλό των ευρωεκλογών.

Χθες είχαμε μια πρόγευση της σκληρής διαμάχης που επίκειται, μεταξύ των «Κασσελίστας» και των υπόλοιπων κομματικών. Συνεδρίασε με επεισοδιακό τρόπο η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Οι Γραμματείς πρότειναν να ορισθεί πρόεδρος του συνεδρίου το γνωστό στέλεχος, πρώην Γραμματέας και υπουργός, Πάνος Ρήγας. Με την πρόταση συμφώνησε και η ομάδα στελεχών που πρόσκεινται στον Νίκο Παππά.

Όμως υπήρξε αντιπρόταση από τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος με την αιτιολογία του σημειολογικού ανοίγματος στην Κεντροαριστερά, πρότεινε για τη θέση τον προερχόμενο εκ του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Μαδεμλή. Παραδόξως αν και ο Μαδεμλής θεωρείται ως ανήκων στον κύκλο του Νίκου Παππά, ο τελευταίος συναίνεσε στον υποψήφιο της πλευράς Κασσελάκη. Η υποψηφιότητα Μαδεμλή είχε και τη στήριξη της ομάδας Τεμπονέρα, αν και η αρχική της πρόταση ήταν στο πρόσωπο του μέλους της Κ.Ε. Χάρη Τσιόκα.

Έτσι στην ψηφοφορία που διεξήχθη σε κλίμα αντιπαλότητας, υπερίσχυσε ο Ρήγας με ψήφους 24 έναντι 14. Μεταφράζοντάς το σε επίπεδο ποσοστών, ο Μαδεμλής συγκέντρωσε το 30% του οργάνου.

Αυτά μπορεί να φαίνονται (και ως ένα σημείο να είναι) γραφειοκρατικοί εσωκομματικοί διαγκωνισμοί, που δικαίως δεν αφορούν τους «εκτός των τειχών». Ωστόσο θα καθορίσουν το μελλοντικό προφίλ, την πορεία, τον λόγο και τον τρόπο με τα οποία αυτός θα πολιτευτεί. Με τη σειρά του αυτό αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, γιατί παρόλα τα επίκαιρα χάλια του, ως τις εθνικές εκλογές θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας - όσο και να ισχυρίζεται το αντίθετο ο Ανδρουλάκης.

Δεν περιμένει κανείς ότι από το συνέδριο θα αναδυθεί ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ. Ενδέχεται όπως να επικρατήσουν οι συσχετισμοί των μηχανισμών και να αναδυθεί ένας πιο ισχυρός Κασσελάκης.

Σε αυτή την περίπτωση θα ενισχυθεί η θρασεία οίησή του, αλλά θα επιταχυνθεί και η αύξουσα δυσανεξία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Και θα έπονται νέα επεισόδια.